|
 |
 |
 |
Tko je online
Trenutno je online: Posjetitelja: 67
Članova: 6
Vi niste član. Možete se učlaniti besplatno na
ovom linku. |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Moderira : Interghost , Slym , LunaR
CroVortex : Index -
Općenito - Utjecaj monoteističkih religija na društvo - štetan ili koristan?
|
 |
| 9 stranica ( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ) |
| |
Autor | |
Utjecaj monoteističkih religija na društvo - štetan ili koristan? |
| | Y-Bind
| | Napisano 26.01.2009 22:24  
| | |  Angel Član od: 05.04.2005
Poruka: 2097
| | Ajmo ovak. Jednom za svagda. Bog il postoji il ne postoji, al svi ćemo završit u istom sranju. Ako nema Boga prestajemo postojati nakon smrti, ako ga ima nađemo se u čistilištu na kavi. A sad i ja odlazim s teme jer ima tolko okorjelih komentara da je malo previše. Vozdra!
| | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ineedmoney
| | Napisano 26.01.2009 22:27  
| | |  Rust Dragon Član od: 05.09.2004
Poruka: 5998
| | jedina pametna stvar za napravit
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Killer
| | Napisano 26.01.2009 23:19  
| | |  Dragon Golem Član od: 30.10.2003
Poruka: 1909
| | Jos jedan copy/paste... I mislim da ce se i Iris ovdje naci, posto pise o genealogiji i embrijima, neka ona potvrdi da li je ovo tacno ili ne
Zapadna misao je danas u sred ljute bitke između vjere i nauke. Skoro je nemoguće za savremenog zapadnog mislioca prihvatiti činjenicu da postoji mogućnost da religija i nauka imaju nešto zajedničko. Biblija, u koju vjeruju kršćani, kaže da je drvo čiji su plodovi bili zabranjeni vjerovjesniku Ademu (as) bilo drvo znanja, te je on, nakon što je pojeo nešto s tog drveta, dobio određeno znanje koje ranije nije posjedovao.
Iz ovog razloga je Evropa provela dva stoljeća raspravljajući na temu da li ili ne prihvatiti naučna saznanja koja su dolazila od muslimana.
Crkva je donijela stav da je težnja ka takvom naučnom znanju uzrok originalnog grijeha (kršćansto propovijeda da se čovijek rađa sa urođenim 'originalnim grijehom' op.p). Biskupi su potporu svom stavu našli u Starom Zavjetu gdje se spominje da Allah (swt) nije bio zadovoljan Ademom (as) kada je ovaj pojeo plod s drveta i ovladao određenim znanjem, te mu je zbog toga bila uskracena Allahova milost. Naučno znanje je stoga bilo potpuno odbačeno od strane crkve kao nešto o čemu je zabranjeno diskutovati.
Kada su slobodni mislioci i naučnici konačno bili u stanju nadvladati moć ckrve, krenuli su u osvetu time što su zauzeli kontra stav i gušili svaki utjecaj religije. Ponijeli su se veoma ekstremno, a sve u cilju savladavanja moći crkve i svođenja njenog utjecaja na usko i ograničeno područje.
Dakle, ako sa zapadnjakom uđete u diskusiju oko religije i nauke, on se odmah nađe potpuno zaprepašten. Međutim, oni ne poznaju Islam. Oni ne znaju da Islam daje vrlo visok status znanju i znanstvenicima, te ih, pored meleka, smatra svjedocima da nema drugog boga osim Allaha, kao što nam je i sam Allah (swt) rekao u Kur'anu:
Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega - a i meleki i učeni...
(Prevod značenja Kur'ana 3:1
Allah, slavljen i hvaljen neka je On, nam je također rekao:
Znaj da nema boga osim Allaha...
(Prevod značenja Kur'ana 47:19)
Iz Kur'ana nam je poznato da je Ademu (as) data prednost nad melekima zbog posjedovanja znanja koje mu je Allah (swt) podario. Kur'anska priča je u kontradikciji sa biblijskom za koju muslimani smatraju da je izvitoperena. Prema Kur'anu, činjenica da je Adamu (as) podareno znanje je znak počasti a ne uzrok izgona iz Dženneta. Dakle, kada čovjek uđe u razgovor o Islamu i nauci s misliocima sa zapada, oni očekuju argumente slične onima na koje nailze u svojoj religiji i kulturi. Iz tog razloga reaguju s iznenađenjem kada im se predstave kristalno jasne činjenice iz Kur'ana i Sunneta.
Među onima koji su se našli iznenađeni je i Dr. Joe Leigh Simpson, šef katedre za akušerstvo i ginekologiju, i ujedno profesor molekularne i ljudske genetike na Medicinskom Fakultetu Baylor u Houstonu (Texas, USA). Kada smo se prvi puta susreli s njim, profesor Simpson je insistirao na provjeravanju istinitosti navoda u Kur'anu i Sunnetu. Mi smo, međutim, uspjeli otkloniti njegovu sumnju. Prezentovali smo mu tekst koji nactrno opisuje razvoj embrija. Pokazali smo mu da nas Kur'an informiše o tome da nasljedne i hromosomske karakteristike novog bića nastaju tek nakon uspješnog spajanja spermatozoida i jajne ćelije. Kao što znamo, ovi hromosomi sadrže sve buduće karakteristike novog ljudskog bića kao što su boja očiju, kože, kose itd.
Dakle, mnogi detalji čovjekovog oblikovanja su određeni u njegovim hromosomima. Ovi hromosomi se počnu formirati u ranoj nutfah fazi razvoja embriona (više o terminu nutfah u narednom poglavlju op.p). Drugim riječima, karakteristike novog ljudskog bića su određene još na samom početku nutfah faze. Uzvišeni Allah u Kur'anu ističe ovu činjenicu:
Proklet neka je čovjek! Koliko je on samo nezahvalan! Od čega ga On stvara? Od kapi sjemena ga stvori pa mu odgovarajuće karakteristike odredi.
(Prevod značenja Kur'ana 80:17-19)
U toku prvih 40 dana trudnoće, jedan za drugim, svi organi i dijelovi tijela se u potpunosti formiraju. Na slici 2.1 možemo primijetiti da organi počinju da se oblikuju i zauzimaju svoja mjesta, i zametak se čini uvijenim. Vjerovjesnik Muhammed (saws) nas je u jednom hadisu informisao:
"U svakom od vas, svi dijelovi vašeg bića su sakupljeni u utrobama vaših majki u roku od 40 dana." (Hadis prenose Buhari i Muslim),
U drugom hadisu vjerovjesnika Muhammeda (saws) stoji:
"Nakon što nad zametkom (nutfah) prođu 42 noći, Allah pošalje meleka koji novom biću da oblik i napravi mu uši, oči, kožu, meso i kosti. Potom melek upita: 'Gospodaru, je li muško ili žensko?' i tvoj Gospodar odluči kako želi." (Hadis prenosi Muslim)
Profesor Simpson je detaljno studirao ova dva hadisa i zapazio da prvih 40 dana čini jasno uočljivu zasebnu fazu u formiranju zametka. Naročito je bio impresioniran apsolutnom preciznošću i tačnošću ta dva hadisa. Nakon toga, profesor Simpson je prilikom prisustvovanja na jednoj konferenciji izrazio sljedece mišljenje: "... tako da nam pomenuti hadisi daju specifičan vremenski okvir za osnovni razvoj zametka u prvih 40 dana. Još jednom ću ponoviti ono što je nekoliko izlagača jutros već naglasilo a to je da se do spomentuih hadisa nije moglo doći na osnovu naučnih saznanja koja su bila dostupna u vrijeme zabilježavanja tih hadisa."
Profesor Simpson dalje kaže da religija može biti uspiješan vodič u sticanju znanja. Zapad je, kao što smo već rekli, odbio ovu tvrdnju. Međutim, sada imamo američkog naučnika koji kaže da religija, konkretno Islam, to može s uspjehom postići. Analogno ovome, ako odete u fabriku i sa sobom imate priručnik o radu fabričkog pogona, zahvaljujući tom priručniku sastavljenom od strane dizajnera i graditelja biti ćete u stanju s lahkoćom saznati koje se operacije tamo vrše. Ako pak ne posjedujete ovaj priručnik, sanse za razumijevanje brojnih procesa koje se u fabrici odvijaju su puno manje.
Profesor Simpson je također izjavio: "Po mom mišljenju, iz ovoga proizilazi da ne samo da ne postoji nesuglasje između genetike i religije, nego religija u stvari može predvoditi nauku dodajući objavu nekim tradicionalnim naučnim pristupima. U Kur'anu postoje tvrdnje za koje je nauka pokazala da su tačne, što potvrđuje da su kur'anska saznanja došla od Allaha."
Ovo je istina. Muslimani, zaista, mogu biti predvodnici u sticanju znanja i otkrivanju činjenica o svijetu oko nas. Oni, također, znaju kako iskoristiti to znanje kao dokaz postojanja Allaha, uzvišen i slavljen neka je On, i kao potvrdu poslanstva Muhammeda (saws). Allah (swt) u Kur'anu kaže:
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina.
A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?
(Prevod značenja Kur'ana 41:53)
Nakon što smo upoznati s primjerima zapanjujućih naučnih činjenica spomenutih u Kur'anu, i nakon što smo čuli komentare objektivnih naučnika o ovim činjenicama, postavimo sebi sledeća pitanja:
a.) Da li je moguće da je samo slučajnost to što su sva ova novootkrivena naučna saznanja iz raznih oblasti nauke spomenuta u Kur'anu koji je objavljen prije 14 stoljeća?
b.) Da li je moguće da je Muhammed (saws) ili neko drugo ljudsko biće autor Kur'ana?
Jedini mogući odgovor jeste da Kur'an mora biti doslovna riječ Boga (Allaha) objavljena od Njega. Kur'an i jeste doslovna Allahova riječ koju je On objavio Svom vjerovjesniku Muhammedu (saws) preko meleka Džibrila. Muhammed (saws) je memorisao Kur'an te ga zatim diktirao svojim ashabima. Oni su ga također memorisali a zatim zapisali da bi vjerovjesnik Muhammed (saws) potom potvrdio tačnost njegovih citata.
Pored ovoga, vjerovjesnik Muhammed (saws) je zajedno sa melekom Džibrilom jedanput u toku svakog mjeseca Ramazana ponovno provjeravao Kur'an, a u posljednjoj godini svoga života je to učinio dva puta. Od samog objavljivanja Kur'ana pa do današnjeg dana, uvijek je postojao ogroman broj muslimana koji su doslovno znali čitav Kur'an napamet. Neki su od njih čak uspijevali memorizirati Kur'an do svoje 10. godine života. Stoga, nije iznenađenje da ni jedno slovo u Kur'anu nije promjenjeno u proteklim vijekovima.
Kur'an koji je objavljen prije 14 stoljeća spominje činjenice koje su tek nedavno otkrivene od strane dokazanih naučnika. Ovo bez sumnje potvđuje da Kur'an mora biti doslovna riječ Allaha, objavljena od Njega Muhammedu (saws), te dokazuje da je Muhammed (saws) zaista poslanik i vjerovjesnik poslan od Allaha. Nemoguće je zamisliti da je bilo ko prije 1400 godina mogao imati znanje o činjenicama otkrivenim ili dokazanim tek nedavno i to uz pomoć savremene opreme i složenih naučnih metoda.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | alienscum
| | Napisano 26.01.2009 23:40  
| | |  Rust Dragon Član od: 29.09.2004
Poruka: 4155
| | sve te podatke se moze navuc tak da o tome ...
nego zanima me ako su to sve znali prije 1400 godina zasto nisu nesto ucinili s tim znanjem?
za sve to su rekli "e pa to pise u Kur'anu vec 1400 godina" tek nakon sto je znanost to otkrila/dokazala/potvrdila ...
da ne govorim o tome da je Kur'an "znao" sve stvari koje se moglo saznat promatranjem ili na malo brutalniji nacin, al se moglo, nista ne kaze o nastanku svemira i gradi svijeta, barem ja nisam nista cuo ...
Killer:
... Ili evo konkretan primjer, Abdu-l-Wehab, koji je poznat po krvavom osvajanju Arabije, nakon cega je ona postala "Saudijska Arabija"... Ali sta je on uradio? Jeste isao macem na ljude, ali oni su toliko bili zastranili u Islamu, pa su bili kao i mi Bosani danas, isli su na grobove "svetih ljudi", njima se molili i trazili od njih pomoc, i jos nekih milion stvari radili koje su u suprotnosti sa Islamom... Danas se vidi koliko je on bio upravu, i koliko je on reformirao Islam... Ili bolje receno, vratio islam ucenju Poslanika i prrvih ashaba ...
ovaj dio sam izdvojio jer ima jedna dobra stara "povijest pisu pobjednici", on je mogao izmasakrirat Kur'an(jako izmjenit) i kasnije taj rat opravdat kako god zeli i to prosirit i to bi postala cinjenica koje ce se kasnije muslimani drzat ko pijan plota i koristit kao mocan argument u raspravi ... We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Killer
| | Napisano 27.01.2009 00:18  
| | A de mi nes reci, ti zbilja mislis da je postojao Kur'an samo na tom mjestu?? Sad si pokazao svoje ne znanje o islamu...
I znas li kad je to bilo uopste sto sam naveo??
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 27.01.2009 18:08  
| | neznam, moglo se desit prije 100 godina a moglo se prije 1000 godina, al ako se reforma dogadala svakih 100 godina znaci da je prije tisucu godina netko mogao to napravit, nije morao cak ni svugdje, samo na svom terenu i za 100 godina se ekipa posvada(izmjenjen i izvorni Kur'an) i ovi koji imaju izmjenjen Kur'an ih rasture i donesu "svoj" Kur'an i tako se taj izmjenjen prosiri ...
inace o islamu ne znam puno, ustvari znam jako malo pa ne mogu govoriti previse o tome nego mogu samo neke zakljucke nabacit, kao ovaj o sirenju kulture i religije, rat je uvijek nosio promjene a pisalo se samo o onom dobrom sto su pobjednici napravili i tako se izmjena Kur'ana mogla desiti ali se za to ne bi znalo jer je represijom prigovor ugusen a zapisa o tome nema ...
ja ne kazem da se to dogodilo nego samo kazem da se moglo dogoditi ... We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Sabbath
| | Napisano 29.01.2009 07:10  
| | |  Crystal Dragon Član od: 06.01.2005
Poruka: 11280
| | ne kužim vas uopće . . . jedni vjeruju drugi pak ne.
Jedni su zadrti islamisti drugi ateisti a treći krščani.
Još duže postove da pišete i još više citirate neke knjige i kaj ja znam kaj, nećete jedan drugog razuvjeriti u njihovim stavovima. Ipak za to sada imaju već previše godina i okolina u kojoj žive je previše imala utjecaja na njih.
Iako sam odrastao u krščanskoj obitelji imao sam dovoljno pameti da uvidim kako je to jedna velika glupost. Odvratno i bezobrazno nametanje i nitko te ne pita dali ti to doista želiš. Tako je sa krščanima židovima islamom i svim ostalim vjerama koje su ionako samo sredstvo za manipuliranje ljudima.
Tko to nije uvidio - njegov problem
Tko to vidi - napravio si je jednu veliku uslugu u životu
Kad sam ovako bolje napravio neku analizu ako si recimo normalan i bar malo inteligentan, u biti sam sebe odgajaš i ideš u nekom svom željenom smjeru a ako ne onda u smjeru u kojem te roditelji gurnu . . .
A i imam puno iskustva sa ljudima koji idu jako u crkvu i kao su pobožni - to su najzajebaniji ljudi koje sam upoznao - to je moje iskustvo.
A vjerujem da je tako i u drugim religijama. A.M.E.N. - ekipa hvala ako mi tu i tamo stisnete ovaj link, konkurencija je žestoka. HVALA. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Killer
| | Napisano 29.01.2009 09:34  
| | Jos jedan full mozak ne znanja... Ja makar pisem o onome sto znam, sto poznajem, ne nabadam neke stvari... Sab, jedna od najvaznijih stvari u Islamu je "La takrehu fii diini", odn. "Nema prisile u vjeru..." Zato tu tvoju teoriju zavjere o manipuliranju ljudia, i da je to samo instrument mocnika okaci od sta god hoces, jer nisi upravu... U vjeru te niko ne moze natjerat (barem ne u Islam -> aludiram na "Konkvistu i Rekonkvistu")...
@Alien, nisi skontao drug poentu, nije reformaciju u smislu kakvom ti mislis, ne mijenja se nista ni na polju teologije niti prava, nego covjek svojim djelima, knjigama i savjetima, svojim "ucenjem" ponovo priblizi Islam ljudima, pokaze da se moze zivjeti sa Islamom u danima u kojima ljudi jesu... Takva reformacija se vrsi svakih 100 godina... I u Kur'anu jasno stoji da se on ne smije mijenjati...
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 29.01.2009 16:25  
| | ma jasno da se ne smije mijenjat ali stvar je u tome da je netko drugacije mogao shvatit Kur'an, sve se moze shvatit na vise nacina, i onda to silom nabio drugim i nemres druagije nego da prihvatis, sad se moze ne prihvatit necije ucenje ali prije to nije bilo bas tako lako ... najbolji primjer su bombasi samoubojice, oni su Kur'an tako shvatili, da je to ispravno sredstvo za postizanje cilja dok ti citanjem Kur'ana ne dolazis do zakljucka da je to ispravno vec do potpuno suprotnog zakljucka i kad bi oni mogli "pokorit" ostale zemlje gdje je islam i nametnut im svoje shvacanje vjere taj islam bi prevladao i za onaj stari se ne bi ni znalo jer bi "umro" a prije nije bas bilo previse nacina da se sacuva, kao sto se sad moze sacuvat i dokazat da se izmjenio od izvornog i da je doslo do nametanja drugacijeg ucenja ...
@Sabbath - vec sam rekao, nije meni cilj nekoga pretvorit u ateista vec mi je cilj navest ljude na razmisljanje, ako ostanu pri svojem super, imaju jako vjeru, ako ne ostanu promijenit ce im se zivot i shvacanje svijeta, ali mi je cilj da razmisle ...
a i uz to vidis stavove drugih ljudi, naucis ponesto i o drugim vjerama sto meni dobro dode jer nikad nisam pricao s nekim o islamu osto je on jako nepoznat velikoj vecini ljudi ...
btw: u skoli cemo imat neku, ajmo rec, raspravu ateista i krscana, doci ce ateist sa filozofskog i nasa profa iz vjeronauka(vjerojatno jer nema nikog drugog za to) sa ciljem da ljudi vide tude stavove i shvacanja, da shvate da ateizam ne mogu izjednacit sa sotonizmom, sto previse ljudi radi, nece njemu bit cilj profu uvjerit da bog ne postoji niti ce ona uvjeravat njega da bog postoji nego ce samo izmjenit poglede na svijet i sve oko nas sto bi trebalo ljudima, nama ucenicima koji cemo biti prisutni, prosirit pogled na svijet i smanjit netoleraciju prema tudim stavovima i pogledima ... ista stvar je i ovdje cilj, ako se netko od ovih mladih odluci malo procitat sve ovo mozda i razmisli o tome a to ne moze imat los utjecaj na njega ... We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Killer
| | Napisano 29.01.2009 16:32  
| | "Men fesere-l-Kur'ani bi re'jihi, fe esade-l-hakka, fekad ahtae"
Ko tumaci Kur'an razumom (cistim razumom) i kad pogodi istinu, pogrijesio je!
Znaci u Islamu nema racionalizma pri tumacenju Kur'ana (ne na nacin da ne smijes koristiti mozak, bas suprotno) nego ne smijes nagadjati, moze biti ovo ili ono, moze ovako a i ne mora...
A te samoubojice su Šijje, odnosno, nisu pripadnici "sunneta", nisu iz zajednice muslimana koji prate tradiciju Poslanika i prvih ashaba (ashabi - drugovi, ljudi sa kojima je Poslanik zivio), imaju posebno neko tumacenje svega, ma sve u svemu, najbolje rci "otpadnici" iako je to malkice preteska rijec, ali u nedostatku boljih...
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Sabbath
| | Napisano 29.01.2009 19:59  
| | |  Crystal Dragon Član od: 06.01.2005
Poruka: 11280
| | Dobro ajmo onda ovako.
Kada su me roditelji krstili postao sam krščanin - imao sam svega par mjeseci života. I to su me krstili od istočnog grijeha: Pazi ti taj apsurd: ja sam tek rođen i već sam grešan??? Ajd ti si kao pametan pa poveži konce. Prvo: ne samo da je morbidno, nego i krajnje bezobrazno i lukavo isplanirano, da proglasite svu rođenu djecu griješnom i to zbog nekog grijeha koje ta jadna tek rođena dijeca nisu ni napravila. A najluđe od svega je da taj grijeh, a svi to jako dobro znamo, ni ne postoji.
Poslije toga ide prva pričest - onda sam imao 9 ili 10 godina - također još dijete pod čvrstom rukom roditelja. I onda se ti ideš ispovijedati popu. Pazi ti koje su to gluposti - a znaš kakva su djeca, iskrena, i sve ti kažu. I s time on lagano već zna ono što možda ni tvoji roditelji ne znaju. Naježim se od grozote kad se samo toga sjetim. Kao lakše češ se osjećati i to. Ma stari ja se isplačem curi na ramenu i meni je lakše. Ili se povjerim frendovima ili odemo pa se skupa proveselimo vani i napijemo, to mi je pravo olakšanje. Kretanje u društvu. A ne čavrljanje sa nekim popom.
Eh da sada ide firma - i kaj je najbolje od svega tu si još u tom nekom klupku kada su svi iz tvog razreda tamo pa ono ideš i ti a i nije da te se pita, ipak imaš tek 13 ili 14 godina. I fino se lijepo firmaš, dobiš neki skupi poklon i to je to.
Eh sada tu onda sljedi ono nešto jako čudno - od jednom kada svi krenu u srednju školu više nitko nejde u crkvu, roditelji počnu gubiti autoritet i to je to. Revolt, svjestan ili podsvjestan. Ali je revolt.
Eh da sa koliko godina ili mjeseci se obrezuje pinđo??? Ja ne znam ali mislim da si isto poprilično nemoćan kad ti se to radi . . . i tko te pita??? Nitko.
A ono o religiji i politici se ne isplati pričati i to sam uvidio, ionako je to zamorno i dosadno za društvo(bar iz mog iskustva) A.M.E.N. - ekipa hvala ako mi tu i tamo stisnete ovaj link, konkurencija je žestoka. HVALA. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ineedmoney
| | Napisano 29.01.2009 20:42  
| | |  Rust Dragon Član od: 05.09.2004
Poruka: 5998
| | Sabbath:
Dobro ajmo onda ovako.
Kada su me roditelji krstili postao sam krščanin - imao sam svega par mjeseci života. I to su me krstili od istočnog grijeha: Pazi ti taj apsurd: ja sam tek rođen i već sam grešan??? Ajd ti si kao pametan pa poveži konce. Prvo: ne samo da je morbidno, nego i krajnje bezobrazno i lukavo isplanirano, da proglasite svu rođenu djecu griješnom i to zbog nekog grijeha koje ta jadna tek rođena dijeca nisu ni napravila. A najluđe od svega je da taj grijeh, a svi to jako dobro znamo, ni ne postoji.
Ak ti tolko ide na kurac religija onda gledaj na krštenje kao na pranje čela i tjemena vodom iznad koje je pop prešel rukom. Za Istočni grijeh si i sam pronicljivo skužio da je pizdarija. Nema nikakve štete.
Sabbath:
Poslije toga ide prva pričest - onda sam imao 9 ili 10 godina - također još dijete pod čvrstom rukom roditelja. I onda se ti ideš ispovijedati popu. Pazi ti koje su to gluposti - a znaš kakva su djeca, iskrena, i sve ti kažu. I s time on lagano već zna ono što možda ni tvoji roditelji ne znaju. Naježim se od grozote kad se samo toga sjetim. Kao lakše češ se osjećati i to. Ma stari ja se isplačem curi na ramenu i meni je lakše. Ili se povjerim frendovima ili odemo pa se skupa proveselimo vani i napijemo, to mi je pravo olakšanje. Kretanje u društvu. A ne čavrljanje sa nekim popom.
Prva pričest je isto benigna tradicija, nisu ti napravili nikakvu fizičku ili psihičku štetu (osim eventualno nekoliko izgubljenih sati života koje bi izgubio i ovak i onak na neš drugo). Ispovjed je meni osobno super stvar. Postoje stvari koje je bolje ne reć starcima i preneugodno reć prijateljima , al te kopkaju. Tu pop nastupa koji je ispušni ventil.
Sabbath:
Eh da sada ide firma - i kaj je najbolje od svega tu si još u tom nekom klupku kada su svi iz tvog razreda tamo pa ono ideš i ti a i nije da te se pita, ipak imaš tek 13 ili 14 godina. I fino se lijepo firmaš, dobiš neki skupi poklon i to je to.
Baš to: fino se lijepo firmaš, dobiš neki skupi poklon i to je to. Ni prston mrdnuo nisi, a dobiješ pare zbog ničega.
Eh da sa koliko godina ili mjeseci se obrezuje pinđo??? Ja ne znam ali mislim da si isto poprilično nemoćan kad ti se to radi . . . i tko te pita??? Nitko.
Sabbath:
A ono o religiji i politici se ne isplati pričati i to sam uvidio, ionako je to zamorno i dosadno za društvo(bar iz mog iskustva)
Ne pita te se ni kad te žele cijepit dok si mali(pita se tvoje starce), ali je opet korisno. Ista stvar s jodiranom soli - država rekla da se stavlja u sol jod da bi se iskorijenila gušavost, i uspjelo je, a ti je ipak moraš jest.
Sveukupno mi se čini da religija u prvih par godina života ne odmaže, a u svim kasnijim godinama mislim da pomaže ak si dovoljno siguran u nju.
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 29.01.2009 22:02  
| | Killer:
"Men fesere-l-Kur'ani bi re'jihi, fe esade-l-hakka, fekad ahtae"
Ko tumaci Kur'an razumom (cistim razumom) i kad pogodi istinu, pogrijesio je!
Znaci u Islamu nema racionalizma pri tumacenju Kur'ana (ne na nacin da ne smijes koristiti mozak, bas suprotno) nego ne smijes nagadjati, moze biti ovo ili ono, moze ovako a i ne mora...
A te samoubojice su Šijje, odnosno, nisu pripadnici "sunneta", nisu iz zajednice muslimana koji prate tradiciju Poslanika i prvih ashaba (ashabi - drugovi, ljudi sa kojima je Poslanik zivio), imaju posebno neko tumacenje svega, ma sve u svemu, najbolje rci "otpadnici" iako je to malkice preteska rijec, ali u nedostatku boljih...
a nemre bit da je sve u doslovnom znacenju napisano, mora bit nekaj malo nejasno, neka metafora, poneka usporedba i tak ... taj dio se moze dvojako tumacit i evo izmjene u Kur'anu ...
@ineed - slazem se, ne steti dok si klinac, bitno je da nema prisile kad si stariji, da onda imas svoju volju ... We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | irisovac
| | Napisano 01.02.2009 14:05  
| | |  Crusader Član od: 05.10.2008
Poruka: 271
| | evo killer, nešto sam lijena bila ovih dana za pisanje odgovora, a danas sam nešto lijena za učenje, još sam se i prejela prije pola sata, pa samo spavam, rekoh, kad mi se već ne uči da napišem post .
killer: Skoro je nemoguće za savremenog zapadnog mislioca prihvatiti činjenicu da postoji mogućnost da religija i nauka imaju nešto zajedničko.
baš mi je fora kad netko polazi od ptpuno drukčijeg gledišta od mene. recimo, ja mislim da dok god se znanost i religija petljaju jedna u drugu (bilo koja religija(, neće biti mira i ljudima će biti moguće prihvatiti samo jedno od toga dvoje. kad čovjek shvati da je nemoguće znanstveno dokazati nepostojanje boga, religija da je pak nemoguće dokazati njegovo postojanje, svi će biti puno opušteniji u ovakvim rasprvama, ili njih ne bi ni bilo. jednostavno znanost nema nikakve veze sa religijom, niti obratno.
čitajući tvoj post baš sam se zamislila kako je super da islam nije gušio znanost, kao što je to kršćanstvo radilo, ali opet... nije da je imao neki veći utjecaj na znanost, bez obzira na negušenje. što opet potvrđuje da nemaju veze jedno s drugim. post ti je zanimljiv, u svakom slučaju, ali i opet ne govori ništa što bi ikoga natjeralo da se zamisli o islamu, tj svojoj vjerskoj orijentaciji .
jednostavno, ni znanstvenici ni vjernici nemaju veze jedni s drugima. ima znanstvenika koji vjeruju u boga, zašto ne. malo ih je, ali to su očito oni koji su shvatili da to nema veze jedno s drugim. i vjeroajtno im je lakše u životu, osjećaju se smirenije i potpunije. da li je to utjecaj boga? pa ja bih prije rekla da spoznaja da smrt nije kraj, tj uvjerenost, u čovjeku odagna taj strah od konačnosti. više to djeluje psihički nego na nekakvoj duhovnoj razini.
kad pročitam nešto ovakvo, "moguće je povezati znanost i religiju" uvijek se nasmijem. to mi zvuči kao marketinški trik. najbolje da sad svi znanstvenici svijeta počnu čitati svete knjige svjetskih religija i na temelju njih postavljati svoje teorije, ili još bolje, da krenu u dokazivanje boga. to nema apsolutno nikakvog smisla. ljudi koji pišu ovakve izjave, jednostavno nemaju pojma čime se znanost bavi, a znanstvenici koji se upuštaju u takve rasprave, jednostavno nemaju pojma što je religija, i ono najgore, nemaju pojma što je njihov posao. to nije prikupljanje "slučajnosti" iz kurana, nego prikupljanje znanja. ja nikako da shvatim kakve to veze ima s religijom .
killer: Biblija, u koju vjeruju kršćani, kaže da je drvo čiji su plodovi bili zabranjeni vjerovjesniku Ademu (as) bilo drvo znanja, te je on, nakon što je pojeo nešto s tog drveta, dobio određeno znanje koje ranije nije posjedovao.
Crkva je donijela stav da je težnja ka takvom naučnom znanju uzrok originalnog grijeha (kršćansto propovijeda da se čovijek rađa sa urođenim 'originalnim grijehom' op.p). Biskupi su potporu svom stavu našli u Starom Zavjetu gdje se spominje da Allah (swt) nije bio zadovoljan Ademom (as) kada je ovaj pojeo plod s drveta i ovladao određenim znanjem, te mu je zbog toga bila uskracena Allahova milost.
e da smo u starionici, sad bi opsovala . uglavnom, u klinac!!! i takvo shvaćanje biblije i kršćanstva.
prvo, bilo je drvo spoznaje, što ima malo drukčiji smisao nego znanja. spoznaja se odnosila na spoznaju između dobrog i lošeg, tj onog što se smije i što se ne smije. prije nego su jeli s drveta, adam i eva su bili ko dva kretena, prostodušni i neopterećeni, i šetkali su se goli po raju (vjerojatno metafora, ali recimo da je doslovno tako), a kad su smazali jabuke, skužili su razliku dobra i zla i pokrili se (valjda su se sramili, kaj ja znam ). uglavnom, poanta svega ti je ovo, bogu nije smetalo kaj su oni spoznali nešto, on se ražestio kad ih je vidio pokrivene jer je shvatio da su mu ukazali neposluh. pa ih je kaznio. ma općenito, bog u starom zavjetu je eogcentrični luđak krkog samopouzdanja koji iskorištava svaku priliku da pokazuje svoju nadmoć nad ljudima i kažnjava ih za svaki drek ne bi li ga štovali i slušali. prestrašno.
e sad, ako bismo ovo što sam ti ja iz biblije prepričala shvatili doslovno, ono prvo što ti se nameće je zaključak da se treba sramiti vlastitog tijela, pogotovo spolnih organa i seksualnosti. valjda je netko u crkvi to shvatio tako, pa se proširilo po svijetu . drugo, nije biblija kriva za kočenje znanosti od strane crkve, kriva je intelignecija svećenstva. oni nisu bili glupi, znali su da bi ubrzanjem razvoja znanosti gubili vjernike, bolje je imati hrpetine zatucanih neznalica, s kojima možemo vladati, tjerati ih da se boje svoga boga, i još od siročeka uzimati desetinu. silujmo im kćeri, spalimo političke protivnike, poplašimo narod na propovijedima i vladajmo svijetom. zato je crkva kočila znanost. a ne zato kaj je adam pojeo jabuku. on si je samo pokrio pišeka. ništa strašno. ali je krasna metafora za držanje ljudi na kratkom lancu. kao i za argument, moja religija je bolja od tvoje (ne da ti to kažeš, ali onaj koji je pisao tekst, sigurno na to cilja).
killer: Kada su slobodni mislioci i naučnici konačno bili u stanju nadvladati moć ckrve, krenuli su u osvetu time što su zauzeli kontra stav i gušili svaki utjecaj religije.
Dakle, ako sa zapadnjakom uđete u diskusiju oko religije i nauke, on se odmah nađe potpuno zaprepašten.
ma nikad nitko nije krenuo na nekakvi osvetnički pohod spram crkve, samo je crkv toliko pokušavala gušiti i opovrgavati sve do čega su znanstvenici dolazili stoljećima, da su se oni morali braniti. mislim, zamisli da spoznaš da je zemlja okrugla, a crkva te želi spaliti ako to znanje širiš dalje. sad, ti znaš da si u pravu i da o ravnoj ploči nema govora. i u teškoj si dilemi, smrt ili vlastiti ponos, i što je najbolje, otvaranje očiju mnogih drugih ljudi. da, naravno da su se žestoko borili protiv crkve i njenog utjecaja kad su zbog nje mogli izgubiti glavu. u čovjekovoj je prirodi da uči, da istražuje, da spoznaje nešto novo. kako da se otrgne sam od sebe, prepusti se utjecaju svećenstva i svjesno odabere postati ovca, ako uviđa koliko su oni u krivu. nemoguće je ne boriti se protiv tirana, u slučaju katoličke crkve, tirana nad umom i slobodom pojedinca. nitko nije krenuo u nekakvo osvetničko divljanje i zbog toga krenuo opovrgnuti boga. nego.. kad naučiš hrpetinu biologije, evolucije i svih ostalih sitnica, po nikakvoj logici ne možeš zaključiti da postoji bog. danas je u tome stvar. prije nitko nije omalovažavao postojanje boga, nego nepogrešivost crkve. velika je razlika.
a to da su zapadnjaci potpuno zaprepašteni u diskusiji između religije i znanosti, je čista glupost. o tome se stalno raspravlja posvuda. mada se ne bi trebalo, jer jedno s drugim nema veze. i imaš sve više i više znanstvenika koji se citiraju posvuda, koji vjeruju u boga, i često upotrebljavaju izraze "pa naravno, ja još i više vjerujem, kad sam upoznat sa takvim čudom kao što je život". sad, kako je srkva stoljećima prikazivala znanstvenike kao luđake na osvetničkom pohodu, ljudima je ovo nekakvo strašno čudo, da znanstvenik vjeruje u boga, pa ovima rate popularnost, prodaju im se knjige, blabla. ma gadi mi se koliko je danas sve komercijalizirano, pa čak i vjera. svi nešto reklamiraju i prodaju.
nije se jednom desilo da neki intervju sa priznatim znanstvenikom sa sveučilšta u beču ili negdje čuješ "ja vjerujem u boga, blabla, a sad kupite moju knjigu, znanost i bog". i onda svka baka s placa trči u knjižaru da vidi što to, kako moja baka kaže, "veliki" ljudi govore.
killer: smatra svjedocima da nema drugog boga osim Allaha
i ovo zvuči kao marketinški trik, "moj bog je bolji od tvog boga", jer nema apsolutno nikakve šanse da itko dokaže boga osim ako ode na kavu s njim, i pokaže ga ostatku čovječanstva. gluposti. po ovome se islam za..bo isto kao i kršćanstvo.
zbilja poludim kad netko dokazuje boga. ja ne kužim zašto svi imaju potrebu toliko se petljati u dokaze. koji odkazi, pobogu???
vjera je stvar psihe i duhovnoti, i naposljetku, vjerovanja. po kojoj normalnoj logici znanost služi u korist islamu??
killer: Znaj da nema boga osim Allaha...
a ovo fakat nema nikakve veze s ničim što su gore napisali, a ni kasnije.
killer: Prezentovali smo mu tekst koji nactrno opisuje razvoj embrija. Pokazali smo mu da nas Kur'an informiše o tome da nasljedne i hromosomske karakteristike novog bića nastaju tek nakon uspješnog spajanja spermatozoida i jajne ćelije. Kao što znamo, ovi hromosomi sadrže sve buduće karakteristike novog ljudskog bića kao što su boja očiju, kože, kose itd.
Ovi hromosomi se počnu formirati u ranoj nutfah fazi razvoja embriona (više o terminu nutfah u narednom poglavlju op.p). Drugim riječima, karakteristike novog ljudskog bića su određene još na samom početku nutfah faze. Uzvišeni Allah u Kur'anu ističe ovu činjenicu:
Proklet neka je čovjek! Koliko je on samo nezahvalan! Od čega ga On stvara? Od kapi sjemena ga stvori pa mu odgovarajuće karakteristike odredi.
ah
i grci su znali da se mora spojiti muško sjeme sa nečime u ženi, jednako sitnim, i d onda kreće razvoj cijelog bića. mi to ponavljamo stalno ispočetka na svakoj genetici embriologiji itd. valjda ovaj frajer nije imao adekvatna predavanja, tj njih ne udave sa povijesnim razvojem biologije gdje god stignu, ko nas. gle, čovjek nije bio glup prije 1400 godina, ni prije 2000, ni prije 5000. imali smo jednak potencijal kao i danas. i onda gledaš svijet oko sebe, vidiš na koju foru se polen cvijeća povezuje sa samo malim, sićušnim dijelom tučka, iz čega nastane sjemenka, a iz nje cijal biljka, bez da joj išta radiš ili dodaješ. vidiš kako se pare životinje i vidiš kako se pare ljudi. pa što možeš drugo zaključiti nego da se svi razvijamo iz sitnih sitnih entiteta, koji ne mogu nastati sami od sebe nego tek nakon što se spoje žena i muškarac.
evo, za ovo nisam sigurna, jesu li grci ili tko, ali starije je od 1400 godina sigruno, zamisao da je u sjemenu muškarca (dakle spermi) i odgovarajućem entitetu u ženi, mali, potpuno formiran čovjek, tj da sjeme sadrži sve informacije potrebne za razvoj djeteta. samo nisu znali da je tih minijaturnih ljudi 23 i da će se dosta stoljeća kasnije zvati komosomi .
drugo, što mi je nekako i drago, mada mi je sad krivo kako likujem ... kažu da u kuranu piše da kromosomi NASTAJU rano u embrionalnom razvoju. NASTAJU???? ne, killer, oni su formirani odavno, od kad postoji prvi homo sapiens. nikako ne nastaju tek nakon oplodnje, što se ovdje implicira. znači, kuran je napravio jednu grdnu grešku... mogli bi ju zanemariti, ali ionako s etu svi povlačimo za sitnice, pa ću i ja , znači ako je alah svmoguć i sveznajuć, i tvorac svijeta, iskreno me zanima kako mu je promaklo to da su kromosomi formirani još u spermiju i jajnoj stanici. bit će da je bio umoran taj dan, pa je smetnuo s uma.
ili je logičnije pomisliti da je znanje čovjeka u vrijeme pisanja kurana jednostavno dosezalo do određene granice, određene dubine... i nije se moglo znati da su kromosomi već unaprijed formirani. zapravo čak mislim da su grci znali da je sve unaprijed određeno... onak.. sličiš na tatu i mamu, ili nekog pradjeda, strica i sl... po tome su i zaključili da mama i tata prenose na djecu pola pola svojih osobina koje su unaprijed određene u spermi i jajnoj stanici. malo su fulali s onim čovječuljkom, al kaj sad.
killer: U svakom od vas, svi dijelovi vašeg bića su sakupljeni u utrobama vaših majki u roku od 40 dana.
...prođu 42 noći... ...Gospodaru, je li muško ili žensko?' i tvoj Gospodar odluči kako želi.
ovo prvo se moglo vidjeti na spontanim i izazvanim pobačajima bez ikakvih problema, ili na obdukcijama, te na seciranju ostalih sisavaca, kad na nekoliko vrsta imaš isti obrazac razvoja, i dodaš tome pobačaje recimo, nije teško zaključiti da se svi razvijaju po sličnom principu.
a drugo je opet greška... i to velika, jer se pol djeteta ne određuje nakon 42 dana razvoja embrija nego u samom trenutku oplodnje. znači sve ovisi o tome koji spermij je uspio oploditi jajnu stanicu. ako je imao X kromosom, bit će žensko, ako je imao Y, bit će muško. ali naravno, tada se to nije moglo znati jer su stanice bile premale da bi se u njima uočili kromosomi. no, to da su nakon 42 dana formirani spolni organi, to se moglo uočiti, pa naravno da je bog tako odlučio tek nakon toliko vremena.
evo iskreno, super mi je zanimljivo da je kuran u pravu u svemu onom što se moglo empirijski dokazati, što kaže i aliens*****, ali nije u pravu u onome što ljudi tada nisu mogli znati, jer su im trebali mikroskopi . kako to da bog nije znao te stvari, zašto im nije rekao...
killer: ...a to je da se do spomentuih hadisa nije moglo doći na osnovu naučnih saznanja koja su bila dostupna u vrijeme zabilježavanja tih hadisa.
da nije, ma daaaj. frajer je dobio jednosmerno obrazovanje nakon kakvog si je umislio da su ljudi prije 1400 godina živjeli ko idioti i ovce, sljepo skakutali okolo naokolo bez zanimanja za okolinu. padaaaa, texas, USA . taj misli da mi u zagrebu nemamo kanalizaciu, kamoli da shvaća inteligneciju čovjeka prije 1400 godina. gle, ja sam se na faksu susrela s toliko improvizacija da to nije normalno, jedan amerikanac bi se ovdje usrao od straha kad bi nam idio labose. mislio bi da je u kamenom dobu. i svejedno imamo odlične rezultate i svjetski tražene znanstvenike. jednostavno jer nismo ograničeni strojevima. kad smo trančirali pileće zametke, koristili smo šilo, ručku od dječjeg bicikla (lijepu rozu, btw) i mast. misliš da on radi s time. pa njima je nezamislivo što mi ovdje radimo.
evo uzmi si malo stariji primjer, leeuwenhoeka, on je sa svojim nekakvim mikroskopom vidio točne strukture krvnih stanica i spermija, a nitko ne zna kako. tada nisu postojali mikroskopi niti leće koje bi mogle dati toliko povećanje, a on ih je ipak vidio. imao je poseban način brušenja leća, i vjerojatno je imao sreće. mada je ostavio svoje nacrte, dan dans se nije uspio konsrtuirati njegov mikroskop koji bi nam dao toliko podataka koliko je on vidio. da li to znači da je bio pametan i opažao sitnice koje drugi ne vide, ili je pitajbogašto radio s tim lećama, ja ne znam. ali kažem, nikako nije mogao doći do zaključaka do kojih je, ali ipak je došao. pa onda očito i nije tako nemoguće.
killer: sada imamo američkog naučnika
exactly
i to samo jednog.
killer: ako odete u fabriku i sa sobom imate priručnik o radu fabričkog pogona, zahvaljujući tom priručniku sastavljenom od strane dizajnera i graditelja biti ćete u stanju s lahkoćom saznati koje se operacije tamo vrše.
opet uspoređuju biologiju sa građevinom, i čovjeka sa tvornicom, pa je..mu klokana, kako ih nije sram reći a smo kao zgrada. užasno mi idu na živce i znanstvenici i ovi ostali.
prvi nas pokušavaju spustiti na razinu grinje, a drugi, pazi ovo, na razinu ZGRADE!!!, pa ajde da su nam bar dali nešto živo kao zaslugu. užas s čime se ti luđaci nadmeću.
kad jednog dana religiozni prihvate da je čovjek inteligentna životinja, a znanstvenici da je duhovno biće (ne u smislu u kojem tebi ta riječ duhovno zvoni u glavi), sve ove kretenske rasprave i analogije sa zgradama će zamrijeti. samo, kako nekome otovriti oči, da shvati da nije čudo božje što je inteligentan (čak i da je, opet ne mora biti, bar malo da se zamisle... i to ne ti, nego ovi kaj pišu gluposti sa zgradama), a onima drugima da shvate da nismo na razini gorila. i jedni i drugi su skroz fulali poantu.
killer: nego religija u stvari može predvoditi nauku
ma naravno, sad ću sve svoje teorije temeljiti na kuranu. pa u želudac i ovakvi podivljali znanstvenici. sve više mi se čini da je lik ograničen u sposobnosti kritičkog razmišljanja, valjda bi ga uvjerili i da im da svu lovu s računa da su htjeli.
a što je sa biljnom fiziologijom?? ima toga u kuranu. recimo, mene zanimaju transformacije plastida, kojim mehanizmima se pređe iz zelenih u bezbojne i opet nazad u zelene, ovisno o količini svjetla. naravno a toga u kuranu nema, i da nigdje ne piše da u lisu postoje milijarde malih vrećica sa bojom koje se transformiraju ovisno o svjetlu, i kako se to transformiraju, kad ljudi to nisu mogli zamjetiti u vrijeme kada je pisan. a da i piše nešto slično, nitko se ne može reklamirati sa biljkama, jer nisu zabavne, pa ni ne izvlači sulue zaključke iz toga.
killer: U Kur'anu postoje tvrdnje za koje je nauka pokazala da su tačne, što potvrđuje da su kur'anska saznanja došla od Allaha.
ma naravno. a što je s tvrdnjama koje nisu istinite, to potvrđuje da kuranska saznanja nisu došla od alaha, pa smo opet na početku. ima li ga ili nema?
killer: A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?
nije, ako fula u nakim bitnim stvarima. a do onoga što nije fulao, mogu doći i sama.
sabbath: Još duže postove da pišete i još više citirate neke knjige i kaj ja znam kaj, nećete jedan drugog razuvjeriti u njihovim stavovima. Ipak za to sada imaju već previše godina i okolina u kojoj žive je previše imala utjecaja na njih.
nitko nikome ne pokušava nametnuti svoj stav, evo možda se nekome čini da ja tu tučem po jadnom killeru, ali uopće ne opovrgavam postojanje boga. samo mu pokušavam objasniti da mu je američki znanstvenik simpson iz texasa malo zaglavio i dao loše argumente. onda on nađe neki dr argument itd. na forumu smo, raspravljamo. a u raspravi o religiji, najbolji su sugi postovi i veliki citati .
sabbath: Iako sam odrastao u krščanskoj obitelji imao sam dovoljno pameti da uvidim kako je to jedna velika glupost.
Kad sam ovako bolje napravio neku analizu ako si recimo normalan i bar malo inteligentan, u biti sam sebe odgajaš i ideš u nekom svom željenom smjeru a ako ne onda u smjeru u kojem te roditelji gurnu . . .
zvučiš kao da smatraš sve vjernike manje pametnima od sebe, ili čak nimalo inteligentnima, jer bi inače bili atesiti. isto tako, nazivaš vjeru u boga glupošću. to uopće nije glupost, jer valjda 95% čovječanstva vjeruje u boga, ako ne i više. kako bi oni svi mogli biti glupi i nenormalni. nisu, samo je to ukorijenjeno u čovjekovoj psihi.
niti sam ja pametnija niti ti jer ne vjerujemo, niti smo kao jači ljudi ili manje ovce, blabla. danas jednostavno imamo mogučnost odabira (samo ne znam koliko sam ja birala jer su mi i roditelji ateisti) i imamo uvid u druge mogučnosti od slijepog vjerovanja. svaka mlada osoba koja danas vjeruje, jasno joj je da to nije jedino rješenje za njena pitanja i da postoji alternativa. ona na neki način bira vjerovati. eto, dečki su naveli primjere kad mlade roditelji tjeraju u crkvu pa onda oni uopće na kraju ne vjeruju. eto, neke uopće ne tjera nitko nikud, pa sami spoznaju boga.
nije da ja ne mislim da je djetetu vjera nametnuta, pogotovo ako mu objašnjavaš svaki dan kako je bog dobar i lijep i kako je sve to opuštajuče i blabla, ono se povede za tim, jer je malo i jer su mu stariji ljudi uzor. možda mu i pričaš priče iz biblije pa mu se to svidi i kasnije jednostavno razvije osjećaj ugode i smirenosti kad se sam time bavi. ali nije da je manje inteligentno od tebe. vjeruj mi sabbath, nisi pametniji od 95% čovječanstva, isto kao što nismo ni ja i eomer.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 01.02.2009 22:49  
| | |  Black Dragon Član od: 19.08.2005
Poruka: 3345
| | Samo jedna zamjerka Iris - kad završiš rečenicu - aj kreni sa velikim početnim slovom - pretty please...
I jedva stvar koju se ne slažem s tobom iris je da se religija i znanost ne bi smili petljati zajedno - načelno je to lipa ideja ali u stvarnosti nije ostvariva. Religija je uvijek objašnjavala kako stvari nastaju (na prilično siromašan način) - sve dok se nije pojavila znanost i pokazala istinu. Još uvijek religija napada znanost ali sve bezuspješnije... Religiji je ostalo samo još jedna utvrda, a to je "Da li Bog postoji?" a i to se već zadnjih 200-300 godina klima. Polako ali sigurno dolazi doba razuma...
A kao šta svi manje-više znamo ne postoje argumenti za postojanje Boga - isto tako rekli bi vjernici ne postoje ni protiv.
Istina, međutim zna se da neoboriv argument nije nikakav argument.
Primjer: ja recimo osobno vjerujem da postoji čajnik koji se vrti oko Sunca. Nitko mi ne može dokazati da taj čajnik ne postoji jer je premalen da bi se vidio bilo kakvim teleskopom, a i nijedna posada svemirskog broda ne može doći tako blizu Suncu da bi dokazala da moj čajnik ne postoji...
A pošto ne možemo dokazati za i protiv postojanja čajnika - onda Čajnik sigurno postoji! Zar ne...?
kotor_fan: Što se tiče djece, djeci treba govorit O BOGU, o njegovom nauku, o primjenjivanju istoga u životu, tako da sama odluče da žele ići u crkvu. Tjerati nekoga na misu je osuditi ga da mrzi Boga jer je Bog nešto zlo za njega, nešto na što ga tjeraju. Bez uvrede, ali meni se ti činiš kao takav primjer.
Malo biografije da me bolje upoznaš ti i ovi koji prate ovu temu: Odrastoh u obitelji oca ateiste i majke kršćanke (koja je htjela biti časna u 8 razredu btw... - sva srića za mene da nije... ). Stara mi je s vremenom postala umjerena vjernica - nečega šta se ne može klasificirati kao kršćanin niti bilo koji drugi vjernik, ona vjeruje u nekakvu energiju, dok je stari još uvik ateist... Kao šta vidiš od samoga početka sam bia upoznat sa obe strane novčića (šta sumnjam da ti jesi...). Ja sam se krstia sa nekih tamo 7-8 godina, razlog zašto: stari mi je radia u JNA kao civil - inženjer, pa da me ne bi veliki hrvati čapili preko noći skupa sa klerom koji im je "blagoslovljava puške" (tbf citat) morali smo pokazati da smo ipak vjernici. Ista stvar mi se desila i curi - njoj je otac radia u Lori ka električar ja mislim. Veliki hrvati su ga smatrali izdajnikom pa se moja cura krstila da pokaže da je "njihova", a otac joj je otiša braniti Dubrovnik, ironije li čisto da oni ne bi najebali - ne od četnika ili srba, već od velikih hrvata (pišem hrvati namjerno malim slovima jer ta đubrad nisu ni ljudi a kamoli da imaju nacionalnost).
Onda sam se negdje u 5 osnovne pričestia, ja mislim da se moralo i ranije - ali sve mi je ta priča postala dosadnija i dosadnija - pa kad je došlo vrijeme za krizmu, ja sam odavno tu filozofiju napustia...
A sad vratimo se na tvoj citat - pa gledaj djecu se ne "tjera" u crkvu - životinju kad dovoljno dobro izdresiraš ona će sve napraviti "dobrovoljno" pa tako i čovjek.
Ja bi zakonom zabrania krštenje, pričest i krizmu, sve do 18 godine - jer to je čista indoktrinacija jedne sekte koja traje već 2000 godina - pa smo se na njenu aroganciju navikli. I to sve ublažavamo da kažemo da su to običaji, tradicija i slične pizdarije... U škole bi uvea predmet koji bi učia djecu o svim religijama, a i malo grčke filozofije ne bi škodilo - pa bi me baš onda zanimalo koliko bi Hrvatska bila katolička zemlja. Naravno trebalo bi još oduzest ove ljude koji su imali sudbinu poput mene i cure - ili ne daj bože imali su "kriva krvna zrnca" pa su morali i lizati oltare od straha i ko zna što sve ne...
kotor_fan: Opet ti o 3-em stoljeću poslije Krista kao o prvoj knjizi, kad ti ja tupim da je Jakovljeva poslanica iz sredine/kraja prvog stoljeća, iako su je se protestanti odrekli zbog toga jer traži "djela" od vjernika. Djela pod navodnicima jer se ne govori da moraš zaradit odlazak u nebo.
Ne znam ovdje ko tupi i pravi se glup, ali očito je da ti ne shvaćaš šta znači povijesno i znanstveno utemelj dokument. A to ti je Byte odavno već objasnia...
kotor_fan: Tvoje pitanje je odgovoreno gore. Za tvoju informaciju, moj brat ima 10 godina, obožava ići na misu (bez da ga itko tjera), obožava se molit i redovito se moli....napominjem, bez da ga itko tjera. Jedna od stvari kojima sam mu ja (po tvojem) ispirao mozak jest da je Bog dobar, milostiv i pravedan...I jednom je htio otići na misu samnom. Otkako smo tad otišli, klinac je zaluđen odlascima, ne radi priče, nego radi molitve. Eto ti dakle primjer KAKO.
Da... vidim KAKO... Vidim da si ti stariji brat - a mogućnost da mlađi brat NE IDE u crkvu bi bila manja od 1%, pogotovo zato jer si ga ti naučia da je Bog dobar pravedan i milostiv.... Još jedna od izjava koje su nenormalno apsurdne, a i sama Biblija "dokazuje" suprotno...
Kao šta je Iris rekla Bog starog zavjeta je jebeni egocentrični, homofobni, degenerično diktatorski manijak sklon genocidima prema narodima koje smatra nevrijednima. A da ne spominjem diskriminaciju prema ženama koju još i dan danas njeguje Crkva (a islam ovdje neću niti spominjati...).
"Milostivi Isus" je izmislio ideju pakla i raja. Židovi su te bar ostavljali na miru kad bi umra - to je bilo to za njih, ali ne i "milostivi Isus" - on je izmislia posebno mjesto gdje oni koji ne prate određeni set pravila će gorjeti za vijeke vijekova... Bez ikakvog pomilovanja... Hmmm prilično milostivo - ovo sam već spominja, ali mudri vjernici uporno izbjegavaju odgovoriti na pitanje zašto je to tako...
Rekao si da kršćanina ne definira odlazak u crkvu i slična sranja već njegova djela - slažem se, s tim da ne bih bio toliko specifičan, već bi rekao: svakog čovjeka se definira po njegovim djelima.
Neki ljudi misle da ateisti ili agnostici zato šta ne vjeruju u boga mogu raditi što žele... Kako žalosno i glupo razmišljanje... Meni ne treba ideja nebeskoga diktatora da bi bio dobar čovjek, kao i ostalim ljudima. Zašto su ljudi dobri (bar neki od njih), jer nam je to u najboljem (i osobnom) interesu - i tu je kraj cile filozofije... Nije religija dala čovjeku moral, već je čovjek dao religiji moral - jer je čovjek postojao tu prije religije. Nije Bog stvorio čovjeka na svoju sliku, već je bilo obrnuto.
Kada se tako stvari postave - mnoge mnoge životne stvari sjednu na mjesto. I nema onih neugodnih pitanja na koje Vi vjernici NE ZNATE odgovor.
Šta se tiče 10 zapovijedi očito da nisi pogleda ovaj link pa te molim da ga pogledaš - pa ćeš shvatiti moj "problem" sa 10 zapovijedi...
"Kingdom of Heaven" je odličan film, i prilično dobro opisuje religiju toga doba - ne samo kršćansku već i muslimansku. Ne razumijem zašto je to tebi anti-kršćanski film ako se zna iz povijesno UTEMELJENIH dokumenata da su se tako stvari odvijale. I da koristim to kao argument - film koji vjerno prikazuje povijesne religijske činjenice - u čemu je problem?
Šta se tiče tebe Killer i Islama - mislim nisu ti potrebni nikakvi citati. Sami korijen Islama je taj koji je diskutabilan kao i kod svih ostalih monoteističkih religija. Nije uopće bitno kako su se hadisi skupljali, ko je kome kuran stavio na koplje - ništa to nije bitno, jer je Kuran "počeo" prije 1400 godina a čovječanstvo prije 250-150 000 godina... A i sam se s tim slažeš.
Samo s ovom činjenicom je dovoljno zaključiti da su sve religije čovjekova tvorevina...
Isto tako je li ti znaš da je do sad (ne znam jesam li ovo već rekao, ako jesam ispričavam se) umrlo 12 000 bogova!
I još uvijek brojimo...
Politeističke religije danas smatramo smiješnima, a politeističke religije su vladale svijetom više nego sve monoteističke religije zajedno! Zašto je to tako - zato jer znamo da ne postoji bog vina (iako će vas drug money pokušati uvjeriti u drugačije) kao ni što ne postoji bog poljoprivrede tj kraće rečeno znamo da ti bogovi ne postoje, da su bili i ostali tvorevina ljudske mašte. Prije politeističkih religija smo imali religiju totema - bogova životinja - a ta religija je vladala stotinama tisuća godina. I još dan danas preživljava (indijanci), ali da danas nekome kažete da štujete Arotha (izmislih) - boga jelena, ljudi bi vam se smijali jer znaju da govorite gluposti i da tako nešto ne postoji...
Utješna činjenica je da vjernici iz tisućljeća u tisućljeće su smanjivali broj svojih bogova - ali još trebaju doći do jedne realne okrugle brojke.... Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Blackadder: Two horses standing next to each other?
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | kotor_fan
| | Napisano 02.02.2009 02:30  
| | |  Hydra Član od: 21.02.2006
Poruka: 2482
| | From classic his classic 2001 HBO Special, Complaints and Grievances, Carlin once again mastefully attacks the idiocies of religion.
Zbilja Carlina shvaćam ozbiljno....ko i tortilla boya...
Ja bih gledajući ovoga lika nazvao idiotom.
Imaš što ja mislim o "zapovjedima" gore, ako ti se dalo pročitat....
Spajanje i komentiranje bezvrijednosti pojedinih zapovjedi je glupost.... Ukrasti nije isto što i jebat susjedovu ženu.
On je 10 zapovijedi sveo na 3-4 rečenice, ne zapovijedi...
Srećom, njegove ostale videe volim gledat...
"Taj film je toliko antikršćanski film da je to za popi*dit. Ali da, u to vrijeme i jesu kršćani bili negativci."
Moj citat na film Kingdom of Heaven.
A za ostalo, zbilja ne bih komentirao. Nemam volje za smeće... Peace is a lie, there is only passion;
Through passion, I gain strenght;
Through strenght, I gain power;
Through power, I gain victory;
Through victory, my chains are broken | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 02.02.2009 11:23  
| | kotor_fan: Zbilja Carlina shvaćam ozbiljno....ko i tortilla boya...
Ja bih gledajući ovoga lika nazvao idiotom.
A vidiš ja ga shvaćam ko predsjednika i popa razuma... ali to sam ja... - međutim ne bih ga nikad nazvao idiotom zato šta se ne slaže sa mnom - kao uostalom šta nisam ni tebe nikad nazva idiotom...
Šta se tiče zapovijedi - naravno da sam ih pročitao, i tvoju blagu interpretaciju - ako se to može uopće nazvati interpretacijom. Ali ti izgleda opet nisi shvatio šta ti George Carlin želi reći. Ali evo prevest ću ti šta George Carlin govori u tom klipu, možda si neku riječ krivo razumia:
...moram Vam reći nešto što me gnjavi, uvijek me to nenormalno mučilo - 10 zapovijedi. Da Vam rečem, poslušajte, ovo je moj problem, zašto ih je 10?! Ne trebaš 10. Ja mislim da se lista zapovijedi namjerno i umjetno dopunila da bi došla do broja 10. To je namještena lista. Prije otprilike 5000 godina skupina religijskih i političkih huškaroša se našlo zajedno i odlučili kako kontrolirati ljude - kako ih držati u redu. Znali su da su ljudi u biti glupi i da će vjerovati u što god im se kaže, pa su objavili da je njima Bog dao 10 zapovijedi. Na vrhu planine, gdje NIKOGA nije bilo Bog je NJIMA dao 10 zapovijedi. Ali da Vas pitam nešto, kada su sjedili i izmišljali ovo sranje zašto su odabrali 10, zašto 10, zašto ne 9 ili 11? Reći ću Vam zašto, zato jer 10 zvuči SLUŽBENO, 10 zvuči VAŽNO. Znali su da ako je 11 ljudi to ne bi shvaćali ozbiljno, rekli bi: šta 11 zapovijedi?! - aj odjebi odavde! Ali 10 zvuči VAŽNO, 10 je baza decimalnog sustava, to je desetljeće, to je psihološki zadovoljavajući broj: top 10, top 10 najpoželjnijih, top 10 najbolje odjevenih... Zato imajući 10 zapovijedi je ustvari bila marketinška odluka! I meni osobno je očito da je to lista sranja. To je politički dokument umjetno napuhan da bi se bolje prodavao. Ja ću Vam pokazati kako možete smanjiti broj zapovijedi i doći do liste koja je malo više praktična i logična. Počet ćemo sa prve 3, i upotrijebit ću rimo-katoličku verziju jer sam ja kao malo dijete učito tu verziju:
1. Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!
2. Ne uzimaj imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!
3. Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji!
Odmah s vrha, prve tri, teško smeće! Dan gospodnji, ime gospodina, drugi bogovi - sablasni govor!, sablasni govor!, napravljen da plaši i kontrolira primitivne ljude. Nema šanse da bi se ovakva praznovjerna glupost mogla primjeniti na živote civiliziranih i inteligentih ljudi 21. stoljeća.
Prekrižiš prve 3 zapovijedi i sada si na 7. Sljedeće:
4. Poštuj oca i majku (...) - poslušnost, poštovanje prema vlasti. Samo još jedno ime za kontroliranje ljudi. Istina JE da poslušnost i poštovanje ne bi smjeli biti automatski, trebali bi se ZASLUŽITI, temeljiti se na dostignuću roditelja. DOSTIGNUĆU RODITELJA.
Neki roditelji zaslužuju poštovanje, većina ne. Točka.
Sada smo na 6.
U interesu logike, nešto s čime je religiji uvijek neugodno, malo ćemo preskočiti neke zapovijedi:
7. Ne ukradi!
8. Ne reci lažna svjedočanstva (...) - krađa i laganje, u stvarnosti ove dvije zabranjuju isti uzorak ponašanja - nepoštenje. Krađa i laganje. Zato ne trebate dvije, kombinirate ih i dobijete jednu:
1. Nemoj biti nepošten. - I odjednom smo na 5 na zapovijedi. A kad već kombiniramo imam još dvije koje pripadaju zajedno:
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne poželi ženu bližnjega svoga (...)! Opet imamo da dvije zapovijedi zabranjuju isti uzorak ponašanja, u ovom slučaju bračnu nevjeru. Razlika je što se želja dešava u umu, a ja osobno ne mislim da bi trebalo zabraniti maštanje o tuđoj ženi..., inače na što će čovjek misliti kad bude tresao svoga majmuna.
ALI, ali bračna nevjernost je dobra ideja, zato ćemo sačuvati ideju i nazvati ovu zapovijed:
2. Nemoj biti nevjeran. - I odjednom smo na 4 zapovijedi. Ali kad malo bolje razmislite: poštenje i vjernost su ustvari dio istog skupa vrijednosti, zato iskreno govoreći možemo kombinirati dvije zapovijedi poštenja sa dvije zapovijedi vjernosti, i dodijeliti im jednostavniji jezik, pozitivni jezik umjesto negativnog, i nazvati cijelu stvar:
1. Uvijek budi pošten i vjeran. - I sada smo na 3 zapovijedi.
10. Ne poželi nikakve stvari bližnjega svoga! - Ova zapovijed je jednostavno jebeno glupa! Želiti stvari bližnjega svoga je ono što pokreće ekonomiju; tvoja susjeda dobije vibrator koji svira: "o svrši vjernice ovdje!". I ti želiš jednog takvog! "Želiti" stvara poslove - ostavi to na miru.
Makli smo "želje" i sada smo na dvije zapovijedi. Velika zapovijed poštenja i vjernosti i još jedna o kojoj nismo pričali:
Ne ubij! - Ubojstvo. Peta zapovijed. Ali kad malo bolje razmisliš... Religija nikad nije imala velikih problema sa ubojstvom. Ne baš. Više je ljudi ubijeno u ime Boga nego zbog bilo kojeg drugog razloga.
Sve što trebaš učiniti je pogledati Sjevernu Irsku, Bliski Istok, Kašmir, Inkviziciju, križarske ratove i svjetski trgovački centar (WTC) kako religijski ljudi ozbiljno uzimaju zapovijed "Ne ubij!". Što su više posvećeniji, sve više vide ubojstvo kao stvar pregovaranja. O tome se može pregovarati..., znate..., ovisi..., ovisi..., ovisi ko izvršava ubojstva i ko biva ubiven.
Zato imajući sve ovo na umu, ostavljam vas sa mojom editiranom listom od 2 zapovijedi:
1. Uvijek budi pošten i vjeran prema svome "osiguravatelju"
i
2. Uvijek ću se truditi ne ubiti nikoga, osim ako se ne mole drugom nevidljivom čovjeku kojemu se ti moliš.
Dvije zapovijedi su sve što Vam treba, Mojsije ih je mogao donijeti sa brda u svom džepu. I kad bi imali takvu listu, ne bi zamjerao onim ljudima iz Alabame da je postave na zid sudnice. Sve dok bi uključili još jednu dodatnu zapovijed:
3. Drži svoju religiju samo za sebe!
A sad ti meni objasni gdje je to Carlin rekao da je:
kotor_fan: Ukrasti nije isto što i jebat susjedovu ženu.
I zašto se ne može 10 zapovijedi svesti na 3 (ne rečenice)?, kad vidiš da može.
A po meni puno više zahvaćaju "radnji" nego 10 zapovijedi...
kotor_fan: "Taj film je toliko antikršćanski film da je to za popi*dit. Ali da, u to vrijeme i jesu kršćani bili negativci."
Moj citat na film Kingdom of Heaven.
Da..., znam da si to reka... Aj sad opet pročitaj to šta si reka pa ćeš shvatit koliko si uspia biti kontradiktoran u jednoj rečenici...
A sa ostalim "smećem" te neću zamarati... ok? Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Email
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 02.02.2009 13:12  
| | eomer13:
Malo biografije da me bolje upoznaš ti i ovi koji prate ovu temu: Odrastoh u obitelji oca ateiste i majke kršćanke (koja je htjela biti časna u 8 razredu btw... - sva srića za mene da nije... ). Stara mi je s vremenom postala umjerena vjernica - nečega šta se ne može klasificirati kao kršćanin niti bilo koji drugi vjernik, ona vjeruje u nekakvu energiju, dok je stari još uvik ateist... Kao šta vidiš od samoga početka sam bia upoznat sa obe strane novčića (šta sumnjam da ti jesi...). Ja sam se krstia sa nekih tamo 7-8 godina, razlog zašto: stari mi je radia u JNA kao civil - inženjer, pa da me ne bi veliki hrvati čapili preko noći skupa sa klerom koji im je "blagoslovljava puške" (tbf citat) morali smo pokazati da smo ipak vjernici. Ista stvar mi se desila i curi - njoj je otac radia u Lori ka električar ja mislim. Veliki hrvati su ga smatrali izdajnikom pa se moja cura krstila da pokaže da je "njihova", a otac joj je otiša braniti Dubrovnik, ironije li čisto da oni ne bi najebali - ne od četnika ili srba, već od velikih hrvata (pišem hrvati namjerno malim slovima jer ta đubrad nisu ni ljudi a kamoli da imaju nacionalnost).
Žao mi je radi toga, idem razapet sve hrvate i sve kršćane. Zapravo, mene su kao klinca najviše tukli radi toga jer sam govorio da vjerujem u Boga, dakle idemo pobit i sve ateiste.
eomer13: Onda sam se negdje u 5 osnovne pričestia, ja mislim da se moralo i ranije - ali sve mi je ta priča postala dosadnija i dosadnija - pa kad je došlo vrijeme za krizmu, ja sam odavno tu filozofiju napustia...
To što ti smatraš vjeru dosadnom i besmislenom znači da nitko ne smije vjerovat? Eto tako si se postavio...
eomer13: A sad vratimo se na tvoj citat - pa gledaj djecu se ne "tjera" u crkvu - životinju kad dovoljno dobro izdresiraš ona će sve napraviti "dobrovoljno" pa tako i čovjek.
I ja, i moj brat, i moja mama, i cijela kršćanska zajednica su upravo nazvani izdresiranim životinjama. Odavde prestaje moja svaka želja za komentiranjem tvoga posta i za općenito raspravu s tobom.
eomer13: Ja bi zakonom zabrania krštenje, pričest i krizmu, sve do 18 godine - jer to je čista indoktrinacija jedne sekte koja traje već 2000 godina - pa smo se na njenu aroganciju navikli. I to sve ublažavamo da kažemo da su to običaji, tradicija i slične pizdarije...
Ajde provjeri malo po knjigama, ili može i wikipediji KAD su krenuli obredi kao MORAŠ! Ajde molim te provjeri, opet ti govorim. Krštenje je jedini obred iz Kristovog vremena, ostalo je dodano u 15-om stoljeću kad je Luther "pravio" protestantsku crkvu, kao odgovor, da bi bili različiti katolici i protestanti...
eomer13: U škole bi uvea predmet koji bi učia djecu o svim religijama, a i malo grčke filozofije ne bi škodilo - pa bi me baš onda zanimalo koliko bi Hrvatska bila katolička zemlja.
Zašto ne? Zapravo smatram da bi se to moralo više proučavat u nastavi povijesti...
eomer13: Naravno trebalo bi još oduzest ove ljude koji su imali sudbinu poput mene i cure - ili ne daj bože imali su "kriva krvna zrnca" pa su morali i lizati oltare od straha i ko zna što sve ne...
Opet vidimo koliko si ti nepristran po pitanju vjere. Ako si ti imao loša iskustva znači da su svi vjernici krvoločni razbojnici?
eomer13: Ne znam ovdje ko tupi i pravi se glup, ali očito je da ti ne shvaćaš šta znači povijesno i znanstveno utemelj dokument. A to ti je Byte odavno već objasnia...
To što protestanti ne žele prihvatit tu poslanicu jer govori o "djelima" je njihova stvar. U katoličkoj BIbliji ona stoji. I najbolja je knjiga za kršćana početnika(Ne, ne samo katolika, općenito kršćana)
eomer13: Da... vidim KAKO... Vidim da si ti stariji brat - a mogućnost da mlađi brat NE IDE u crkvu bi bila manja od 1%, pogotovo zato jer si ga ti naučia da je Bog dobar pravedan i milostiv.... Još jedna od izjava koje su nenormalno apsurdne, a i sama Biblija "dokazuje" suprotno...
Mlađi brat je kod mene UVIJEK imao pravo izbora. Ja mu nisam isprao mozak, ja sam mu samo ukazao na ljepotu vjere, ali i na poteškoće kod praćenja iste. Zašto poteškoće? Zbog toga jer je praktički nemoguće biti dobar vjernik....
eomer13: Kao šta je Iris rekla Bog starog zavjeta je jebeni egocentrični, homofobni, degenerično diktatorski manijak sklon genocidima prema narodima koje smatra nevrijednima.
Trebam li uopće praviti protuargument na ovo? Pa ovo nije argument, ovo je jebena uvreda. (isto vrijedi za iris). Da si čitao Bibliju s razumijevanjem, shvatio bi da Bog nikoga ne smatra nevrijednim. Sodoma i Gomora su ti najbolji primjer, di pristaje spasiti cijele gradove ako se nađe među nekoliko tisuća samo 10 vjernika.
eomer13: "Milostivi Isus" je izmislio ideju pakla i raja. Židovi su te bar ostavljali na miru kad bi umra - to je bilo to za njih, ali ne i "milostivi Isus" - on je izmislia posebno mjesto gdje oni koji ne prate određeni set pravila će gorjeti za vijeke vijekova... Bez ikakvog pomilovanja... Hmmm prilično milostivo - ovo sam već spominja, ali mudri vjernici uporno izbjegavaju odgovoriti na pitanje zašto je to tako...
Svatko ima svoje pravo da vjeruje u što hoće. Ja ne vjerujem recimo u čistilište, jer takvo što Isus nikada nije spominjao, niti je navedeno u starom zavjetu. E sad, pravila života...kako se slijepo držiš toga. Zar nije (po BIbliji koju toliko razapinješ) osoba koja je bila razapeta s desna Bogu bila kriminalac i razbojnik, ali u zadnjim trenutcima svoga života ta je osoba povjerovala u Boga i molila oprost. To joj nije dalo oprost na ovom, nego u budućem svijetu. Svatko se i u svakom trenutku može pokajat.
Svatko može odabrati želi li vjerovati ili ne.... "Kazna" za nevjerovanje je vječna odvojenost od Boga.
eomer13: Rekao si da kršćanina ne definira odlazak u crkvu i slična sranja već njegova djela - slažem se, s tim da ne bih bio toliko specifičan, već bi rekao: svakog čovjeka se definira po njegovim djelima.
Opet me krivo razumiješ. Ako ja Bogu dodvaram i radim sve dobre stvari da bih išao u Raj, nisam ništa bolji od osobe koja konstantno krade. A, zapravo, kad pogledam ovaj tvoj dio posta, slažem se, osoba mora raditi dobro zato što je to dobro, ne zato što je to Bog rekao.
eomer13: Meni ne treba ideja nebeskoga diktatora da bi bio dobar čovjek, kao i ostalim ljudima. Zašto su ljudi dobri (bar neki od njih), jer nam je to u najboljem (i osobnom) interesu - i tu je kraj cile filozofije... Nije religija dala čovjeku moral, već je čovjek dao religiji moral - jer je čovjek postojao tu prije religije. Nije Bog stvorio čovjeka na svoju sliku, već je bilo obrnuto.
Jep, ljudi su prije kršćanstva bili zbilja moralni (rimljani, barbari na sjeveru, egipćani i žrtvovanje djece na jugu....). I to se promjenilo istini na volju na bolje neko vrijeme, prije nego je bilo 2-3 pape i onda sve po starom. Nijedna religija nikad nije bila poštena cijelo vrijeme.
Ali za razliku od mnogoboštva u vrijeme rima koje dopušta, štoviše, hvali se orgijanje, incesti, ili barbari i njihovo ispijanje krvi i slično, kršćanstvo (a i Islam) te traže samo da budeš pošten i dobar na zemlji. Ostalo osuđuju. To što se i dan danas sve izokrenulo nije problem vjere, problem je crkve.
eomer13: Kada se tako stvari postave - mnoge mnoge životne stvari sjednu na mjesto. I nema onih neugodnih pitanja na koje Vi vjernici NE ZNATE odgovor.
Nitko nema odgovor na SVA životna pitanja. Ali pitaj štogod te zanima i dobit ćeš barem djelomičan odgovor...
eomer13: "Kingdom of Heaven" je odličan film, i prilično dobro opisuje religiju toga doba - ne samo kršćansku već i muslimansku. Ne razumijem zašto je to tebi anti-kršćanski film ako se zna iz povijesno UTEMELJENIH dokumenata da su se tako stvari odvijale. I da koristim to kao argument - film koji vjerno prikazuje povijesne religijske činjenice - u čemu je problem?
Već sam ti rekao da ga mrzim kao anti-kršćanski film, ali onda sam i rekao da zbilja jest tako bilo u to vrijeme. Dakle zašto sam sebi uskačem u usta? Ne zato jer istina boli, ona ne boli, to je istina, ja sam uvijek za istinu, nego zato jer nisu ni muslimani bili svetci u to vrijeme. A i zato jer nisu svi kršćani (kako film navodi) bili krvožedne ubojice....
Prevoditi mi nešto sa engleskog je zbilja nepotrebno. Neznam da li kome drugom treba, ali meni zbilja ne. Proveo sam 3 mjeseca u engleskoj, radio sam 3 sezone na recepciji hotela, i bio na državnom iz engleskog. Pres*eravam se? Naravno da da, ali imam čime. Dakle prijevodi engleskog jezika su mi ZBILJA nepotrebni.
I ja lika nisam nazvao idiotom zato jer imamo različito mišljenje(što ti JAKO ČESTO radiš) nego zato jer je totalno fulao pouku 10 zapovijedi. Citirajući ovo i ono meni ništa nije rekao, ja sam ti dao objašnjenje 10 zapovijedi u svakodnevnom životu, a upravo to se traži od 10 zapovijedi. Da ih pratimo u svakodnevici. I ja ih kao takve pratim koliko mogu. Savršeno ne mogu, jer niti jedan čovjek nije savršen, niti jedna osoba nije bezgrešna. Peace is a lie, there is only passion;
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Azermyth
| | Napisano 02.02.2009 13:40  
| | |  Dragon Golem Član od: 03.09.2008
Poruka: 1801
| | eomer13: "Milostivi Isus" je izmislio ideju pakla i raja. Židovi su te bar ostavljali na miru kad bi umra - to je bilo to za njih, ali ne i "milostivi Isus" - on je izmislia posebno mjesto gdje oni koji ne prate određeni set pravila će gorjeti za vijeke vijekova... Bez ikakvog pomilovanja... Hmmm prilično milostivo - ovo sam već spominja, ali mudri vjernici uporno izbjegavaju odgovoriti na pitanje zašto je to tako...
Yep,u sridu...E,al sad tu dolazi moja vjeroučiteljica sestra Emanuela...Ona nas je uvijek učila kako ni jedna duša neće u pakao ako se POKAJE...znači jednog dana će neki Bin Laden,Khalad Al Asad (CoD4 ličnost ),ili neki Štatijaznam Koji će aktivirati nuklearnu bombu...Ta će bomba uništit sve što joj se nađe na putu,umrijet će 500k ljudi (???neznam baš kolko??)..i tako mic-po-mic ili još bolje bum-po-bum Laden mora umrt,"God pease forgive me "...[crko]...i umjesto da ga Sveti Petar pošalje u pakao,reć će mu pokajao si se,oprošteno ti je,možeš u raj...Bog sve prašta...kako može itko oprostiti čovjeku koji je ubio 500k ljudi...i fino aj ti u raj gdje je cijeli "život" 50 puta bolji nego najljepši trenutci našeg "ovog " života...(pročitaj još koji put,buš skužil)...
Dakle,neki manjijak će poklat obitelj,zatuć ih i zapalit...pa otić izmolit krunicu i "pokajat se" i odleprša u raj kad rikne...
joj da,stvar je u ISKRENOM KAJANJU ETO ŠTO SAM VRUČ | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 02.02.2009 13:59  
| | Bin Laden,Khalad Al Asad
Njihovo shvaćanje islama. On smatra da njemu njegov "bog" govori da to napravi.
Islam naravno nije takav, i takva osoba se neće pokajat, on je siguran da će on u raj zbog toga jer bog od njega želi da on to uradi.... Takva osoba je bolesna, i za takve osobe treba liječenje, tj. ludnica. Peace is a lie, there is only passion;
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Azermyth
| | Napisano 02.02.2009 14:10  
| | |  Dragon Golem Član od: 03.09.2008
Poruka: 1801
| | a dobro isto klinac ili jedan Bin Laden ili jedan manijak koji bude u Istrazi (rekonstrukcija) ETO ŠTO SAM VRUČ | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ByteRat
| | Napisano 02.02.2009 14:57  
| | |  Angel Član od: 18.10.2001
Poruka: 2060
| | kotor_fan:
Trebam li uopće praviti protuargument na ovo? Pa ovo nije argument, ovo je jebena uvreda. (isto vrijedi za iris). Da si čitao Bibliju s razumijevanjem, shvatio bi da Bog nikoga ne smatra nevrijednim. Sodoma i Gomora su ti najbolji primjer, di pristaje spasiti cijele gradove ako se nađe među nekoliko tisuća samo 10 vjernika.
Inace se bas i ne ukljucujem u ovu raspravu jer ne vidim neki smisao u prepiranju. Imam slican pogled kao Iris sto se toga tice, a to je da se znanost i religija jednostavno ne mogu (ili ne bi trebali) mjesati. Netko vjeruje, netko ne i gotovo. Mislim da ni jedna strana nema dovoljno cvrste argumente da bi osporila onu drugu.
Ali ovo sto ti kazes... hm, s tim se zbilja ne bi slozio. Bog u Starom Zavjetu jest egocentrican i poprilicno grozan opcenito. Ti dajes primjere Sodome i Gomore... ja ti dam primjer opceg potopa gdje je taj Bog unistio cijelo pucanstvo na zemlji jer se je rasrdio na to sto ljudi ne sljede njegovo ucenje. Dakle, potopio je i neduzne jer se nigdje ne napominje da su samo Noa i njegovi bliznji vjerni Bogu. To je zapravo i nemoguce. Ali ipak, samo je njih spasio. Od ljudskog roda bile su mu vaznije cak i zivotinje jer je njih od svake vrste ipak spasio, dapace naredio je da se spase. I kad je potop zavrsio... sto je bilo onda? Pazi sad ovo... Bog se pokajao (!?) zbog toga sto je ucinio te je sklopio savez sa Noom tj. simbolicno sa cijelim ljudskim rodom ciji je simbol bila duga na nebu.
Pa sad ti meni reci da to nije nasilnicko ponasanje.
Zatim tu je i Abraham kojega je Bog tjerao da zrtvuje svog sina jedinca, samo kako bi provjerio njegovu vjernost. A zasto? Je li mu u ikojem trenutku Abraham pokazao nevjernost? I dolazimo do pitanja, ako je Bog svemoguc i sveznajuc, cemu uopce ta sarada? Pa on ionako zna sto je u Abrahamovu srcu. Opet izraz egocentricnosti.
Adama i Evu protjerao je iz zemaljskog raja i osudio ih na muke i smrtnost samo radi jedne pogreske za koju nisu samo oni krivi, zapravo Eva je bila zavedena od strane vraga.
Nisam siguran kako se zove lik, ti ces vjerojatno znati, ali uglavnom prica ide da mu je dao sve moguce bolesti koje su postojale, kako bi vidio hoce li mu ostati vjeran. Taj lik je stalno govorio "Bog dao, Bog uzeo". I kad je vidio da ce mu ovaj ostati vjeran, tek onda je s njega maknuo to prokletstvo.
Nemoj se uvrijedit kotor, nije mi cilj trazit rupe u Bibliji. Svaki covjek ima pravo na izbor vjere i to je po meni uredu. Samo zelim napomenuti da je Bog u Starom Zavjetu puno vise slican opisu koji su dali Iris i eomer nego tvom. U Starom Zavjetu Bog se direktno uplice u sudbine ljudi, prikazuje se u obliku goruceg grma, govori, daje naredbe, unistava, sije strah i pokornost... toga nicega nema u Novom Zavjetu koji kao da je pisan jer su ljudi se pomalo zasitili ovog strasnog Boga pa da se naglasi njegova milostiva strana i uzdigne stovanje ljubavi i oprosta. "Ako nam gramatika nije besprijekorna ne znači da smo polupismeni,svi smo isti?"
RAZNO-tema na podforumu Igre | | | Online | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 02.02.2009 15:05  
| | |  Bone Dragon Član od: 19.07.2006
Poruka: 2977
| | Adam ,Eva,potop,to je sve metafora... -That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
| | | Online | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ByteRat
| | Napisano 02.02.2009 15:28  
| | thrall:
Adam ,Eva,potop,to je sve metafora...
Onda je i Sodoma i Gomora... onda mogu i 10 Zapovjedi bit metafora, tko kaze da onda one nisu? Mozda je lik Isusa metafora... ili Mojsije...
Mozda su cuda koja je Isus provodio metafora kako bi se docarala njegova snaga volje...get my point?
Jedan od problema sa Biblijom upravo lezi u tim metaforama... tko odredjuje sto je metafora, a sto ne? I po cemu?
No bezobrizra, uzmimo da i je metafora, to uopce nije ni bitno...
Odraz Boga iz Starog i Novog Zavjeta je razlicit. Bio da je tekst metafora ili ne, cinjenica ostaje da je u Starom Bog puno vise osvetoljubiv i agresivan. "Ako nam gramatika nije besprijekorna ne znači da smo polupismeni,svi smo isti?"
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 02.02.2009 16:33  
| | Ne ne kužim tvoj point jer je ovo sasvim jasno da je metafora,a ništa se tu ne odlučuje,to ako ti ne shvaćaš tvoj problem.. Šta je Bog sam pisao Stari Zavjet pa se zna kakav je on?I da je,šta onda?LJUDI SLUŠAJTE BOG JE OSVETOLJUBIV SAD SVI MORATE BITI ATEISTI..Evo mislim da sam sad i ja zbog toga postao ateist,idem spalit Bibliju,let's he who'll take revenge now! -That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Slym
| | Napisano 02.02.2009 16:53  
| | |  Crystal Dragon Član od: 17.06.2003
Poruka: 9922
| | kotor_fan:
I ja, i moj brat, i moja mama, i cijela kršćanska zajednica su upravo nazvani izdresiranim životinjama. Odavde prestaje moja svaka želja za komentiranjem tvoga posta i za općenito raspravu s tobom.
Amm... o ovom bi se dalo raspravljati.
HELPDESK
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Slym
| | Napisano 02.02.2009 17:01  
| | |  Crystal Dragon Član od: 17.06.2003
Poruka: 9922
| | kotor_fan:
Opet me krivo razumiješ. Ako ja Bogu dodvaram i radim sve dobre stvari da bih išao u Raj, nisam ništa bolji od osobe koja konstantno krade. A, zapravo, kad pogledam ovaj tvoj dio posta, slažem se, osoba mora raditi dobro zato što je to dobro, ne zato što je to Bog rekao.
S tim se slažem.
HELPDESK
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ByteRat
| | Napisano 02.02.2009 17:16  
| | thrall:
Ne ne kužim tvoj point jer je ovo sasvim jasno da je metafora,a ništa se tu ne odlučuje,to ako ti ne shvaćaš tvoj problem.. Šta je Bog sam pisao Stari Zavjet pa se zna kakav je on?I da je,šta onda?LJUDI SLUŠAJTE BOG JE OSVETOLJUBIV SAD SVI MORATE BITI ATEISTI..Evo mislim da sam sad i ja zbog toga postao ateist,idem spalit Bibliju,let's he who'll take revenge now!
Opet okreces moje rijeci. Gdje sam ja napisao da ljudi moraju bit ateisti. Ajde molim te citaj sto pisem. Jos sam napomenuo kotoru da moj post nije napad na Bibliju ili religiju, jer mi se u te rasprave jednostavno ne da petljat. Glupo mi je da sad ja nekoga idem ubjedit da Bog ne postoji.
Ali svatko tko je procitao Bibliju kako spada moze itekako uocit razliku izmedju Boga iz Starog i Novog Zavjeta. I onaj iz Staroga se slobodno moze okarakterizirati kao osvetoljubiv, egocentrican i arogantan bez da se pod time misli na uvredu.
A kad smo vec na tome, reci ti meni kako je jasno sto je metafora, a sto nije? Po cemu je sad jasno da je Noina arka metafora, a da 10 Zapovjedi ili Isus nisu? Jesi citao spise u originalu? Jesi svjestan koliko je jezik na kojemu je pisana Biblija zapravo kompleksan i koliko moze doci do "zabuna" jer jedna rijec moze imat 2 totalno drugacija znacenja pa se prema tome drugacije i tumacit...
I kako mislis nista se tu ne odlucuje? Mislis da nitko nije odredio sto je metafora, a sto nije? Ako zbilja tako mislis onda si naivan jer je vise nego ocito da su si crkvenjaci prilagodili Bibliju tako da one dijelove koji im doslovno pasu tako i tumace - doslovno, a oni koji su danas apsurdni ili koji ne odgovaraju su preobrazeni kao metafora.
Ako malo znas povijest, onda sigurno znas da su do relativno nedavno ljudi zivjeli u uvjerenju da je Zemlja zbilja stvorena u sedam dana i da su zbilja na pocetku bili samo Adam i Eva. I Crkva to nije opovrgavala. No ljudi su postali malo vise pametni, pa su poceli postavljati kako je to mogce. Znanost je dosla do nekih novih otkrica, pa se je Crkva morala prilagoditi tome. A kako bolje nego proglasiti to metaforom. Ima milijun takvih primjera.
Sad ces opet reci da napadam krscanstvo, al uopce mi to nije cilj, mene boli briga tko u sto vjeruje, ako je dobar covjek. Sabb je ateist pa je budala. Killer ili kotor nisu pa su ipak bolji ljudi od njega.
Ali cinjenica i dalje stoji da je Bog iz Starog zavjeta agresivac, a to je sve sto sam ja zelio reci. "Ako nam gramatika nije besprijekorna ne znači da smo polupismeni,svi smo isti?"
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 02.02.2009 18:55  
| | Kako znamo da je Hamlet bio Hamlet? Možda je bio samo nadrogiran pa je vidio duha?
I da znam ,jer Adam i Eva ko što si TI rekao znače nešto na hebrejskom ili kojem već jeziku i Isus znači nešto.. Šta je teško shvatit metaforu na zabranjeno voće na primjeru Adam i Eva?
I čim netko citira nešto na svoju religiju,odmah slijedi post od 1500 riječi s ciljem da se objasni kako to ne može biti točno,nema smisla itd..Vjera nije znanost..I nisam mislio izvrćat tvoje riječi,sorry ako si to tako shvatio..I meni ne smeta kad netko napada kršćanstvo,ljudi napadaju Lakerse,Dinamo itd; ali zašto većina misli da ako si kršćanin da to automatski znači da si neki rob koji nema vlastitu volju i koji vjeruje u nešto samo zbog nečije propagande..Pola toga što piše u Bibliji ja ignoriram,ne idem u crkvu,ali jednostavno vjerujem u Boga.. I ono "Bog vjerojatno ne postoji,uživajte"..Zar kršćani ne znaju uživat?Ili Muslimani,Židovi itd..
EDIT: Ovo s Hamletom je glup primjer,ignorirajte to.. -That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 02.02.2009 20:05  
| | @Azermyth - ali moraš se iskreno pokajat znaš - jer čarolija ne uspijeva ako nije iskreno...
kotor_fan: Njihovo shvaćanje islama. On smatra da njemu njegov "bog" govori da to napravi.
Ufff obožavam ovu frazu "njihovo shvaćanje"..., kako to da jedna "Božanska riječ" se može na toliko načina shvatiti - to mi nikako nije jasno... To mi više liči na "ljudsku riječ" a ne na božansku - sumnjam da bi Bog (kad bi napisao išta) dopustio da se njegove riječi mogu drugačije interpretirati od onoga što je mislio.
Misteriozni su putovi gospodnji...
Isto tako fraza "njemu njegov bog govori da to napravi" mi je prilično poznata. Toliko ukazanja je biblija prikazala, šta u glavi pojedinca šta u obliku stvarnog fizičkog predkazanja - međutim sve je to istina - ali eto recimo za Bin Ladena to nije istina... Hmmm prilično zgodno i selektivno razmišljanje...
Kako TI znaš da Bin Ladenu Bog NE govori - NE ZNAŠ! I u tome je cila poanta, isto tako kao što NE ZNAŠ je li se Abrahamu bog ukazao ili je tip bia šizofrenik, Pavlu, Isusu, Muhammedu i mnogim drugima. TI NE ZNAŠ! I to je to!
I ne možeš mi reći da je drugačije jer ako ja NE ZNAM, onda sam siguran da niti NE ZNAŠ.
kotor_fan: Žao mi je radi toga, idem razapet sve hrvate i sve kršćane. Zapravo, mene su kao klinca najviše tukli radi toga jer sam govorio da vjerujem u Boga, dakle idemo pobit i sve ateiste.
Da... - to mi je glavni poriv... Kako si me siromašno shvatio - glavni razlog zbog čega ja ovo pišem je osveta....
Da strašno - odrastao sam kao disfunkcionalna osoba zbog toga što sam kršten u 7 godini - jer mi je cijelo vrijeme osveta bila na pameti... Kako žalosno...
A moj kotor ti jednostavno ne shvaćaš... Ja sam ti samo htio reći da sam ja od samog početka svoga odgoja znao obe strane - dok ti nisi... I de facto se može reći da sam u "prirodnoj prednosti" gledajući na tebe i tvoju filozofiju - jer ih obe dobro poznajem - dok ti ovu drugu ne poznaješ i ne razumiješ.
kotor_fan: To što ti smatraš vjeru dosadnom i besmislenom znači da nitko ne smije vjerovat? Eto tako si se postavio...
NE, niti sam to ikad rekao... Neka ljudi vjeruju što žele - ali neka malo razmisle o tome u što vjeruju, i neka se potrude ne indoktrinirati druge tj neka drže svoju vjeru za sebe. Neka prestanu krstiti djecu i oslovljavati ih kao on kršćansko, muslimansko ili židovsko dijete jer to naprosto NIJE U REDU. Nije u redu nijednom živom ljudskom biću oduzimati pravo na izbor - a to svako krštenje radi! Pa makar ti to bilo tvoje vlastito dijete.
Ja osobno ne želim imati predsjednika koji vjeruje da je svijet nastao prije 4000 godina i da su ljudi hodali sa dinosaurusima. Ili nešto prizemnije - ne želim da se ljudi iz sabora (ili vlasti) hvale da su oni veliki vjernici - jer se nemaju zbog čega hvaliti: o da... ti vjeruješ u nevidljivog čovjeka u nebu, koji svaki dan sluša tvoje molitve, a za to sve ne postoji nijedan dokaz. To nije nešto s čime se treba moralno uzdizati nad drugim ljudima. Baš naprotiv.
kotor_fan: I ja, i moj brat, i moja mama, i cijela kršćanska zajednica su upravo nazvani izdresiranim životinjama. Odavde prestaje moja svaka želja za komentiranjem tvoga posta i za općenito raspravu s tobom.
Kao šta ti je Slym rekao - o tome se da raspravljati. S tim da ja nisam mislia na tebe osobno i tvoju familiju - već ljude koji bezuvjetno vjeruju u nešto o čemu nikad nisu zastali da racionalno razmisle.
A osim toga što se imaš vrijeđati - popovi stalno nazivaju svoje vjernike "svojim stadom" jer znaju da upravljaju ovcama... Također si svjestan toga da je čovjek najgora životinja na svijetu - nijedna životinja ne radi svojoj vrsti to čovjek radi jedno drugome. Zato čemu se imaš onda ponositi da si čovjek - nije da imamo nevini životopis...
kotor_fan: Ajde provjeri malo po knjigama, ili može i wikipediji KAD su krenuli obredi kao MORAŠ! Ajde molim te provjeri, opet ti govorim. Krštenje je jedini obred iz Kristovog vremena, ostalo je dodano u 15-om stoljeću kad je Luther "pravio" protestantsku crkvu, kao odgovor, da bi bili različiti katolici i protestanti...
Vidiš ti uopće ne kužiš šta ti ja želim reći. NIJE BITNO. Je si se krstio? JESI (nisi moga reći ne), pričestia si se (upitno je koliko si uopće razmišljao o tome što radiš) i na kraju si se krizmao i sad si punokrvni vjernik koji PRIPADA katoličkoj Crkvi. Možeš ti govoriti koliko god želiš šta je definicija Isusove crkve (samo je dovoljna skupina ljudi), ali šta ti to sve vrijedi kad ti svaki put ideš 24.12. na ponoćku u Crkvu, kada svaki Uskrs ideš u Crkvu, kad primaš redovito sve sakramente itd itd. Ti možda vidiš Crkvu kakva je - ali nije da si se baš otišao ispisati iz njihove župe zar ne? Nije da baš propovijedaš kako je Crkva korumpirana i ne želiš ići u nijednu crkvu te im tako pružati ikakvu indirektnu podršku...? Zar ne?
kotor_fan: Opet vidimo koliko si ti nepristran po pitanju vjere. Ako si ti imao loša iskustva znači da su svi vjernici krvoločni razbojnici?
Sine... pa kako si ovo shvatia iz te izjave neće mi biti nikada jasno...
kotor_fan: To što protestanti ne žele prihvatit tu poslanicu jer govori o "djelima" je njihova stvar. U katoličkoj BIbliji ona stoji. I najbolja je knjiga za kršćana početnika(Ne, ne samo katolika, općenito kršćana)
Nije stvar u tome što je protestanti "ne žele" prihvatiti već je poanta u tome što nijedan arheolog neće prihvatiti... Jebe se mene za protestante i njihove razloge...
kotor_fan: Jep, ljudi su prije kršćanstva bili zbilja moralni (rimljani, barbari na sjeveru, egipćani i žrtvovanje djece na jugu....). I to se promjenilo istini na volju na bolje neko vrijeme, prije nego je bilo 2-3 pape i onda sve po starom. Nijedna religija nikad nije bila poštena cijelo vrijeme.
Ali za razliku od mnogoboštva u vrijeme rima koje dopušta, štoviše, hvali se orgijanje, incesti, ili barbari i njihovo ispijanje krvi i slično, kršćanstvo (a i Islam) te traže samo da budeš pošten i dobar na zemlji. Ostalo osuđuju. To što se i dan danas sve izokrenulo nije problem vjere, problem je crkve.
Da - kršćanstvo je svijetu donijelo moralnost?! Majko moja ovo ti je dosad najveći biser... Svijet je bio najmračnije mjesto, bez ikakvog spasa - i onda je došao mali Isus i spasio svijet i donio ideju morala... Koja gomila gluposti... Je li stvarno želiš ući u raspravu koliko je kršćanstvo donijelo moralnosti kroz svojih 2000 godina...?
Politeističke religije za razliku od monoteističkih po prirodi toleriraju druge religije... Tek 2000 godina poslije se kršćani "trude" dijalogu sa muslimanima i židovima...
Orgijanje, incesti, homoseksualizam - da vjerovatno i zbog toga je i Rim propao - sva ta dekadencija... Sva srića šta je kršćanstvo došlo poslije pa nam pokazalo put...
Kako to da se "božanska riječ" uvijek može tako lako izokrenuti, drukčije interpretirati, mislim KOJA je to božanska riječ koju svaka pizda gleda na svoj način... Pa jebeš takvog boga - to je više problem nego korist... A to je povijest davno dokazala... Ne može uvijek crkva biti kriva - valjda nešto i u tim "svetim knjigama"...
Šta se tiče Islama - da samo budi pošten i dobar, međutim pokušaj kritički razmišljati o Islamu kao šta je Salman Rushdie napravia u svojoj knjizi "Sotonski stihovi" onda ti prijeti smrtnom kaznom - pa moraš ići u egzil i biti u strahu cijeli život. A od njega se tražilo da samo bude pošten i dobar...
Kršćanstvo nije nimalo bolje - čak je i gore bilo sa svojom inkvizicijom - međutim pošto se znanost razvijala najviše na Zapadu Crkva jednostavno to nije mogla zaustaviti. Iako je pokušavala. Samo šta se Crkva i kršćani danas svi srame toga perioda, a muslimani još moraju doći do takvog razmišljanja...
Religija ne želi da racionalno razmišljate - ona zahtijeva samo slijepu poslušnost - a ne nudi ništa zauzvrat...
Mislim - koja je poanta biti vjernik - šta je ti nudi to članstvo?
Neka mi bilo tko ovdje od vjernika odgovori:
Koja je to moralno djelo koje jedan vjernik može napraviti, a jedan ateisti ili agnostik ne može?
Jednostavno ne postoji...
kotor_fan: Nitko nema odgovor na SVA životna pitanja. Ali pitaj štogod te zanima i dobit ćeš barem djelomičan odgovor...
Nitko te nije pitao odgovor na sva životna pitanja - već sam te pitao pitanja vezana uz tvoju religiju na koja ti ne možeš dati odgovor...
kotor_fan: Već sam ti rekao da ga mrzim kao anti-kršćanski film, ali onda sam i rekao da zbilja jest tako bilo u to vrijeme. Dakle zašto sam sebi uskačem u usta? Ne zato jer istina boli, ona ne boli, to je istina, ja sam uvijek za istinu, nego zato jer nisu ni muslimani bili svetci u to vrijeme. A i zato jer nisu svi kršćani (kako film navodi) bili krvožedne ubojice....
Pa ako je bilo tako kako može onda biti anti-krščanski film...?! A osim toga kada već spominješ muslimane - film ni njih ne štedi... Pogotovo kada onaj fanatik cijelo vrijeme savjetuje Saladina što Alah "želi" da on napravi... Pa čovječe Ridley Scott je pri snimanju filma imao problema muslimanskim fundamentalistima koji su ga baš napadali zbog ovoga što ti tvrdiš - samo su oni to gledali iz svoje perspektive...
Također se vidi da nisu svi kršćani u filmu "krvožedne ubojice", imaš onog tipa koji je bia obučen u crno sa bijelim križem, koji je bio pripadnik jednog kršćanskog reda, ovaj ga je glumac glumia: link... Tako da o anti-kršćanskom filmu ni govora... - očito je problem u tvom doživljaju...
Nisam tia citirati sve tvoje podpostove - jer smatram da sam ti odgovoria na sve ostalo kroz druge citate. A na neke su ti i drugi odgovorili...
@thrall:
Dečko ti si prilično naivan... Sine nije postojala riječ metafora u kršćanstvu sve do pojave teorije o evoluciji... Šta je tebi čoviče?! - prekini biti tako slijep. Da si prije 300 godina sumnjao o priču o Adamu i Evi bia bi spaljen prije nego šta bi reka keks... Mislim da ti je Byte lijepo dao primjere Galilea i Kopernika... Pročitaj malo povijest...
Pa Crkva je tretirala broj "0" kao jednu od svojih najvećih prijetnji. Osim toga dok se nije prihvatio taj simbolično opasan broj za bilo koju religiju crkva, pa i kršćanstvo je "imalo" dokaz o postojanju Boga - aristotelov dokaz bolje rečeno. A sastojao se od sedam sfera koje pokreću planete, tj svaka sfera je pokrećala ovu drugu. Zemlja je naravno bila u sredini, a kada se došlo do sedme sfere koja je bila zadnja - aristotelov je zaključak bio da ga pokreće nekakva vanjska energija ili pokretač tj BOG.
Pa sad ti malo razmisli...
Što se tiče tvoje analogije sa Hamletom - pa bio bi to teški eufemizam kad bi rekao da je smiješna... Hamlet ne tvrdi za sebe da je riječ božja znaš? - a kad neka djela to tvrde - onda nastaju problemi - jer je to malo moguće .... razumiš?
Zašto su toliko dugi postovi - zato jer je tema takve prirode - raspravalja se o nečemu najvažnijem na svijetu - za svakoga čovjeka bio on vjernik ili ne... Eto zašto - nećemo valjda raspravljati o jebenom red carpetu na 5 stranica...
I da vjera nije znanost - ali vjera tj religija je uvijek kočila ljudski napredak i znanost, i zato bi dužnost svakog racionalnog čovjeka trebala biti da se religija i njen utjecaj marginalizira kao što je danas i marginalizirana astrologija i još mnogo drugih bivših "ozbiljnih" religija...
Isto tako bi država i crkva trebale biti UVIJEK UVIJEK odvojene... I iako RH za sebe kaže da je sekularna država - postoje miljardu dokaza koji ukazuju upravo suprotno... Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse |
|
|
 |
 |
 |
 |
| |