|
 |
 |
 |
Tko je online
Trenutno je online: Posjetitelja: 58
Članova: 4
Vi niste član. Možete se učlaniti besplatno na
ovom linku. |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Moderira : Interghost , Slym , LunaR
CroVortex : Index -
Općenito - Utjecaj monoteističkih religija na društvo - štetan ili koristan?
|
 |
| 9 stranica ( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ) |
| |
Autor | |
Utjecaj monoteističkih religija na društvo - štetan ili koristan? |
| | HaVoC
| | Napisano 12.01.2009 21:40  
| | |  Harpy Član od: 25.11.2008
Poruka: 84
| | Sto se tice religije Islama, citirat cu jednog lika koji je presao na Islam:
"Drago mi je da sam upoznao Islam, pa tek onda muslimane..." I like you... When the world is mine, you shall be my bi*ch... | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | carl_johnson
| | Napisano 12.01.2009 22:12  
| | |  Champion Član od: 30.12.2006
Poruka: 884
| | fora su ovakve teme,kad bi ih bar bilo više u normalnom dijelu foruma,imam kaj za čitat,a i da se neš naučit....bolje neg teme tipa kaladont ili "ili/ili"( ) ....gdje najduži post sadrži 6 riječi
| | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 12.01.2009 22:20  
| | |  Phoenix Član od: 07.01.2006
Poruka: 2733
| | Aha, bas su fora
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 12.01.2009 22:34  
| | kaj im fali?
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 12.01.2009 22:49  
| | |  Black Dragon Član od: 19.08.2005
Poruka: 3345
| | HaVoC:
@Eomer
"Bog je to napravio" - Ajd uzmi to ovako, posto vidim ad ti volis prirodu, da si neka vrsta neo-darwiniste, da si za evoluciju. Pogledaj oko sebe, vidjet ces zgrade, liftove u njima, instalacije, i sve ostalo vezano za tu zgradu... Vidis koliko je to komplikovano bilo napravit, da su ljudi morali praviti neke projekte i proracune, da to nije samo moglo "nabaci toliko betona, ubaci toga i toga i samo ce se poslozit". Znaci, nesto je kompleksno, nesto sto priroda nije mogla napravit, bas zbog toga, kompleksije, i nemogucnosti da se te stvari nadju na tom mjestu i naprave to!
Eh sad, uzmi u obzir samo ljudski mozac (uzet cemo zenski ovdje, posto je puno komplikovaniji od muskog ) i pogledaj njegovu kompleksnost? X puta je kompleksniji od svega sa cime se covjek susreo dosad. Na koji nacin je mozak napravljen, kako funkcionise, to je samo po sebi cudo! A ti ocekujes da to priroda sam napravi, da nesto 100 puta komplikovanije od zgrade, i da to bude proizvod ciste slucajnosti, sa kojom "neko" uzviseno bice nema veze... Inace mi je uzrecica "cisto sumnjam", ali ovdje fakat ne vjerujem u to
Sarah Palin, jesi li to ti?!
Ne razumijem zašto ljudi u svemu moraju imati tu težnju da svugdje vide otisak boga ili njegov direktan utjecaj kao recimo u teoriji evolucije?! Smiješno mi je to, i takve osobe smatram iznimno siromašnima...
Kreacionizam - religiozna teorija koja propovijeda da su ljudi nastali prije 6000 godina i da su šetali sa dinosaurusima je iznimno smiješna i pogubna za bilo koju racionalnu osobu... Jer kao šta je bilo i prije, ta teorija odgovara na nepoznato pitanje već ustaljenim odgovorom: "bog je to napravio..." i ne prihvaća nikakvu drugu alternativu... A kao takva predstavlja smrt razumu i racionalnom razmišljanju... Njezina "kćer" - teorija inteligentnog dizajna nije ništa bolja...
Insinuiranje da su ljudi prekompleksni za teoriju evolucije je čista needuciranost svakog pojedinca koji to tvrdi, pa tako i tebe... Jer ako kažeš da je dizajner iza toga ili ti ga bog onda upadaš u zamku na koju ne znaš odgovor: a tko je onda stvorio dizajnera?
Priroda je imala 4,5 miljarde godina vremena da dođe do čovjekovog mozga, i iako je čovjekov mozak iznimno kompleksan on je daleko od savršenog organa... Te sa svojim redovitim sklonostima prema tumorima ne predstavlja nikakvo čudo, kao šta ni sami čovjek nije savršeno biće... Šta nam to onda govori o "dizajneru" - da nije ni on savršen?!
Čudim se da mi nisi spomenia primjer ljudskog oka, to ljudi koji "vole" teoriju inteligentnog dizajna obožavaju spominjati, i opet kao i drugdje sa takvom hrabrošću iznose svoje neznanje.
Da objasnim, prema riječima doktora Michael Shermera:
Evolucija isto tako kao polaznu točku uzima činjenicu da današnji organizmi trebaju imati čitavu skalu varijanti od jednostavnih do složenih, u kojima se odražava evolutivna povijest a ne trenutačno stvaranje. Ljudsko oko je, primjerice, posljedica dugotrajnog i složenog razvoja kojeg možemo pratiti stotine miljuna godina unatrag. Na početku je postojala samo jednostavna zjenica oka u kojoj se nalazilo nekoliko fotoosjetljivih stanica i koja je dotičnom organizmu davala podatak o nekom važnom izvoru svjetlosti; zatim se ona razvila u smanjenu zjenicu, malu udubljenu površinu s mnogo osjetljivih stanica smještenih dublje u oku koje su davale dodatne podatke o smjeru svjetlosti; potom u duboku, još manju zjenicu koja daje točnije podatke o okolini; onda se zjenica pretvorila u sićušnu kameru koja može fokusirati sliku predmeta u stražnjem dijelu duboko uvučenog sloja foto-osjetljivih stanica; iza toga u minijaturnu leću koja može fokusirati sliku; i na kraju u složeno oko današnjih sisavaca, recimo čovjeka.
Je li potrebno reči da su svi ovi prijelazni oblici nađeni kod drugih bića i da su na račun toga stvorili visoko precizni kompjuterski modeli koji su dokazali da ova teorija itekako "funkcionira"..
Doktor Shermer dalje objašnjava besmislenost teorije "stvaranja":
Građa ljudskog oka, ustvari, samim svojim izgledom pokazuje sve osim "inteligencije". Građeno je odozgo prema dolje i smješteno u stražnjem dijelu organa, pa stoga čestice svjetla moraju putovati kroz rožnicu, leću, vodenkastu tekućinu, krvne sudove, ganglijske stanice, amakrinske stanice, horizontalne stanice i bipolarne stanice prije nego što stignu do živaca i čunjića osjetljivih na svjetlo koji pretvaraju svjetlosni signal u živčani podražaj - koji se onda šalje u centar za vid u stražnjem dijelu velikog mozga, gdje se pretvara u smislene obrasce. Da je želio optimalan vid, zbog čega bi inteligentni stvoritelj zamislio oko postavljeno naglavačke i obrnutim redosljedom funkcija?
Ostavljam te s ovim - pa malo bolje razmisli šta priroda sve može...
p.s. Evo da te još malo educiram - 12 elegantnih primjera evolucije, nadam se da ćeš nakon ovoga shvatiti da je ideja dizajnera smiješna i itekako suvišna u današnjem svijetu... Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Blackadder: Two horses standing next to each other?
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Y-Bind
| | Napisano 12.01.2009 23:39  
| | |  Angel Član od: 05.04.2005
Poruka: 2097
| | aliens*****:
religija i vjera se vode po bibliji koju je uredio vatikan, sve vjerske knjige su sredivane i preuredivane, neke vise neke manje tak da se nemoze rec da je to tak jako odvojeno ...
a i ta sloboda ... jake mi slobode kad imas zapovijedi, pravila i sl. cim imas zapovijedi nemas tak velku slobodu
pa imaš slobodu da ne živiš prema tim pravilima... ja nevidim neku veliku ruku koja te opali svaki put kad napraviš nešto kontra vjere... vjerujem u višu silu, a i nemoram... sloboda!
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | alienscum
| | Napisano 12.01.2009 23:51  
| | |  Rust Dragon Član od: 29.09.2004
Poruka: 4154
| | Y-Bind:
pa imaš slobodu da ne živiš prema tim pravilima... ja nevidim neku veliku ruku koja te opali svaki put kad napraviš nešto kontra vjere... vjerujem u višu silu, a i nemoram... sloboda!
ne opali te svaki put kad si kontra al ce te tuc do beskraja kad umres ... mozda imas slobodu ali onda otpada ideja boga kao najveceg dobra We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Sabbath
| | Napisano 13.01.2009 08:27  
| | |  Crystal Dragon Član od: 06.01.2005
Poruka: 11280
| | Duboko sam protiv religije. No također se protivim i teoriji da je samo religija poubijala ljude. Križarski ratovi i Inkvizicija jesu, ali prvi i drugi svjetski možda nisu??? Pa onda rat u Koreji i Vijetnamu??? Zaljevski rat, i ne znam recimo građanski rat u SAD-u te stogodišnji rat između Francuske i Engleske???
Koliko ja znam ti su ratovi bili na nekom ajmo reć državnom a ne vjerskom nivou.
A da ne pričam o klanjima ljudi po africi i tako . . .
Religija i bog je izmišljen od ljudi i vjerojatno je u početku imao dobru namjeru ali ljudi sve uspe izokrenuti u svoju korist i pokvariti . . . I komunizam je odlična stvar bila u ideji i teoriji ali ljudi to sve razjebu . . .
Mene su od malih nogu tjerali u crkvu. Išao sam na vjeronauk i kaj ja znam kaj - no to je bilo O.K. jer su svi iz škole tamo išli pa smo se družili - to je bilo baš dobro.
No naravno kada sam uvidio nakon firme koje sam kalvarije morao prolazizi da bi to sve obavio rekao sam sam sebi - okrećem novu stranu - u crkvu više ne idem, niti me to zanima. Još su nas i u srednjoj školi davili sa vjeronaukom ali ono nije bilo toliko loše - jedini laganio predmet koji sam tamo imao i sigurnu peticu
Isus je povijesno priznata ličnost - kako to objasniti???
Ja mislim da je to bio neki pametan lik kojeg je ipak na kraju crkva iskoristila i jadan čovjek je jadno i završio. A ove priće o tim izlječenjima i pretvorbe vode u vino su izmišljene od nekih glupih ljudi - no znate da ljudi sve uveličavaju, jako smo skloni tome - tako je i to nastalo.
Ma sve je to glupost, i religija i država i pape i predsjednici država i premijeri država te raznorazni močnici - svi su oni ista banda beskrupuloznih lopovčina.
Ja sam od onih koji žive po principu: Uzdaj se u se i u svoje kljuse . . . to znaći da samo sam sebi možeš pomoći najviše pa onda drugima
I da ja sam jako ljut na diskriminaciju pušaća. No to je za neku drugu temu. A.M.E.N. - ekipa hvala ako mi tu i tamo stisnete ovaj link, konkurencija je žestoka. HVALA. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 13.01.2009 11:12  
| | @thrall:
...pa bolan ne mogu virovat da si popušia kršćansku propagadnu vezanu uz Nerona... Ono sve šta ti je byte reka stoji, i itekako je poznato... Imaš najmanje 20 dokumentaraca na tu temu...
@y-bind:
Crkva je produžena božja ruka katoličke religije i njezinih vjernika... Iako možeš vjerovati u katoličku verziju Boga a ne ići u Crkvu to je opet diskutabilno koliko od toga vjeruješ... Da li vjeruješ da moraš ići svake nedjelje u Crkvu da te Bog vidi? (jer svemoćno biće te ne vidi ako nisi u Crkvi...), je li vjeruješ u ispovijed?, je li vjeruješ da svaki put na pričesti ispijaš krv proroka mrtvog već 2000 godina?, itd itd. Jer ako u to sve ne vjeruješ ... onda baš i nisi neki katolik već imaš svoju verziju katoličanstva, a mi ovdje ne prićamo na utjecaj takvih religija ili vjernika već mislimo na ove druge, koji u svijetu stvarno imaju utjecaj, i koji recimo preko religije misle da imaju božansko pravo da zabranjuju rad nedjeljom...
Šta se tiče religijske slobode pojedinca - ne možeš biti više u krivu nego što jesi... Po starom zavjetu, ako nevjestine plahte dan nakon vjenčanja su "ariel čiste" onda je imaš pravo kamenovat, također vrijedi i za neposlušnu djecu... Mnogi poruku Isusa Krista u novom zavjetu gledaju kao poruku ljubavi, međutim to je samo djelomično točno... Jer novi zavjet sa sobom donosi sasvim novi paket kazni, ili vam ga vječne diktature - a to je pojam pakla i raja... Židovi nemaju pakao i raj, židovi kad umru onda umru i to je to. Ali kršćani nemaju pravo na to - griješnici će goriti cijelu vječnost u paklenim vatrama i slične gluposti... Prilično milosrdno... Također u isusovim porukama ima dovoljno apsurda i luđaštva da se normalan čovjek može okrenuti naopako, a u nekim evanđeljima Isus se ponaša kao pravi ortodoksni židov - u evanđelju po Mateju ( 15:21-28 ) gdje je očit njegov prezir prema kanaanskoj ženi koja ga preklinje da joj pomogne i primjeni na njoj svoje egzorcističke vještine, na šta joj on naprasito odgovara kako ne želi gubiti energiju na nežidove... Ovakvih primjera ima više nego dovoljno...
Šta se tiče utjecaja religije na društvo, šta je i tema ovoga topica želio bih još citirati i možda najpoznatiju poslovicu vezanu uz religiju od Marxa, ali ovaj put u punoj verziji:
Tjeskoba vjernika istodobno je izraz stvarne nevolje i prosvjed protiv nje. Religija je uzdah potlačenog bića, srce nemilosrdnog svijeta, baš kao i duh bezdušne situacije. Ona je opijum za čovječanstvo.
Da bi se postigla istinska sreća potrebno je iskorijeniti religiju, koja je iluzija ljudske sreće. Zahtjev da se odreknemo iluzija o sreći jednak je zahtjevu da uklonimo stanja zbog kojih su te iluzije potrebne. Kritika religije je stoga u svom zametku kritika ove doline suza, a religija je njen odjek. Kritika je iščupala zamišljeno cvijeće iz lanaca, ne zato da bi čovjek nosio neurešene lance i da bi mu oduzela utjehu, već zato da bi on mogao odbaciti okove i ubrati živo cvijeće. Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Slym
| | Napisano 13.01.2009 12:40  
| | |  Crystal Dragon Član od: 17.06.2003
Poruka: 9898
| | eomer13:
Jedan od konkretnih primjera zašto je religija štetna je upravo ovo šta se dešava ovih dana u našoj prelijepoj Republici Hrvatskoj: tu naravno mislim na ovu famoznu zabranu rada nedjeljom... Na tom odličnom zakonu koji krši ustavna prava svih građana RH se itekako vidi i osjeća autor - Crkva. A Crkva ovdje samo djeluje unutar svoje filozofije šta joj je Bog prosljedio: odmaraj se nedjeljom...
Kao rezultat toga ljudi će ići više na nedjeljnu misu (bar tako u Crkvi vjeruju), a i imat će više vremena jer će dobit otkaz od svog poslodavca jer se odavno zna da svi najviše zarađuju upravo nedjeljom. Pogotovo oni veliki trgovački lanci koji zapošljavaju najviše ljudi...
Točno to. Nadam se da će doć netko novi na vlast tko će ukinuti tu suludu odluku.
HELPDESK
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Slym
| | Napisano 13.01.2009 12:45  
| | Uf, ovdje ima zaista previše za čitati.
Po meni, čim nšto počne upravljati tobom, ograničavati te u pogledima pa tako i u samom tvom mišljenju i zapovijedati ti što bi i kako trebao raditi - je loše.
HELPDESK
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | SpeedFreak
| | Napisano 13.01.2009 13:19  
| | |  Champion Član od: 22.12.2008
Poruka: 819
| | Taj zakon o zabrani rada nedjeljom je potpuno bespotreban... Ako je Crkva to odredila, onda je to prolupalo... Misle da će ić na misu, a šta je sa ateistima? I onima koji ne idu na mise, al svejedno vjeruju u boga? Nekim ljudima je nedjelja ključan dan za zaradu, znam jednu ženu koja od manće preživljava, a na nedjelju bi mogla kupit šta god oće. Crkva opet nameće svoje lude zakone, kao i u povjesti. I throw myself into the sea, Release the wave, Let it wash over me, To face the fear, I once believed, The tears of the dragon, For you and for me! | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | keko
| | Napisano 13.01.2009 15:26  
| | |  Angel Član od: 15.11.2006
Poruka: 1970
| | Sabbath:
Isus je povijesno priznata ličnost - kako to objasniti???
Ja mislim da je to bio neki pametan lik kojeg je ipak na kraju crkva iskoristila i jadan čovjek je jadno i završio. A ove priće o tim izlječenjima i pretvorbe vode u vino su izmišljene od nekih glupih ljudi - no znate da ljudi sve uveličavaju, jako smo skloni tome - tako je i to nastalo.
Slažem se sa ovime. Osobno vjerujem da je Isus postojao kao osoba. Vjerujem da je bio jako pametan i karizmatičan pa je lako "manipulirao" ljudima ( makar je on htio raditi dobro ) . Sad . što se tiče onih svih čuda , uskrsnuća i svega toga , o tome neznam što mislim jer niti sam nisam siguran. Izmislio je boga kao svog oca i sve te stvari , ali ljudi su kasnije to uzeli u svoje ruke i preokrenuli cijelu bit kršćanstva (Dobrota , pomaganje i prvenstveno ljubav ) u svoju korist. Po meni se čini da je crkva danas politička stranka ( I to jedna od najjačih ) i pljačkaška organizacija.
Naš pop ( neznam točno što je , ne razumijem se u te rangove ) uzima ljudima novce , i još k tome govori koliko tko treba dati. Ako nedaš , pročita te na nedjeljnoj misi da nisi dao. Ti novci navodno idu u dobrotvorne svrhe , a nakon nekog vremena vidiš tog popa kako se vozi u novom autu , koji vjerovatno onda još nije niti bio na legalnom tržištu. Od crkve do samostana mu treba 3 koraka i kupio je auto. Sad vjerovatno stoji između crkve i samostana , pa uđe u auto s jedne strane i s druge otiđe van i u drugu zradu.
Vjera je , predpostavljam , sama po sebi dobra. Ljudi koji vjeruju u višu silu i koji vjeruju da ima nečeg što nas vodi , pokazuje nam put ( koji čvrsto vjeruju u to ) , imaju češće bolje mentalno, a po tome automatski i fizičko zdravlje. Ja osobno ne vjerujem u boga i po mom odabiru , trenutna crkva je sranje.
Nikad nisam bio u ckrvi ( možda jedamput ili dva put , ali to je bilo ono , službeno ) i ponosim se time , jer vjerujem da trebaš sad već i plačati da uopće uđeš u crkvu, prema onome što moji poznanici pričaju.
I da , moj finalni zaključak je da je utjecaj trenutnih religija štetan , nadasve štetan za društvo. Trebalo bi reformirati novu crkvu , koja vjeruje u iste stvari ali nije tako pokvarena i zbog koje se ne vode ovak krvavi i blesavi ratovi.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 13.01.2009 15:40  
| | Nema do Mormona
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | HaVoC
| | Napisano 13.01.2009 16:51  
| | eomer13:
Ne razumijem zašto ljudi u svemu moraju imati tu težnju da svugdje vide otisak boga ili njegov direktan utjecaj kao recimo u teoriji evolucije?! Smiješno mi je to, i takve osobe smatram iznimno siromašnima...
Evo ti razlog zasto ja vidim u svemu "otisak Boga"...
Naime, probat cu ti ovo predstavit kroz moju religiju (Islam) i pruzit neke dokaze nad kojima (ako imas volje) ces se zapitat...
Ali prvo o Kur'anu, naime, On nije mijenjan niti jednom od ljudske vrste, kroz 1400 godina zadrzao je svoju "objavljenu" formu (objavljeno je pod navodnicima jer se nece svi sloziti sa ovom tvrdnjom)... Znaci, svaki "harf" (slovo) je ostao ne promijenjen, za razliku od ostalih vjerskih knjiga koji su podlozni ljudskoj promjeni!
Evo sta je rekao i jedan franjevac za Kur'an:
"Svaki musliman bi radije stavio glavu pod noz, nego dopustio da se promijeni jedno slovo, a kad bi mi mijenjali Bibliju, ni jedan krscanin ne bi ni mahnuo repom"
Evo ti nesto o nastanku kosmosa prijatelju:
Pojavljivanje kosmosa se u Kur'anu spominje na slijedeci nacinn:
“On je nebesa i Zemlju iz nicega stvorio! „ (Al-An'am, 101)
Ova kur'anska cinjenica je u potpunom skladu sa suvremenim naucnim otkricima. Definitivan zakljucak do kojeg je danas dosla moderna astrofizika upucuje na cinjenicu da je cijeli kosmos, zajedno sa materijalnom i vremenskom dimenzijom, nastao u nultom trenutku jednom velikom eksplozijom. Teorijom Velike eksplozije (Big Bang) dokazano je da je cijeli kosmos nastao iz nicega, eksplozijom samo jedne tacke prije, otprilike, 15 milijardi godina. Ova teorija je ujedno i jedino naucno objasnjenje nastanka i pocetka kosmosa, koja je prihvacena od strane svih naucnih krugova.
Prije Big Banga nije postojalo nista zvano materija. Materija, energija i vrijeme stvoreni su u jednom nepostojanju koje se moze definirati kao apsolutno metafizicko okruzenje u kojem nije bilo ni materije, ni energije, pa cak ni vremena. O ovoj ogromnoj cinjenici i otkricu, do kojeg je dosla moderna fizika, Kur'an nas je obavijestio prije 1400 godina.
Da nastavim?
Sirenje kosmosa
U Kur’an-i-Kerimu, koji je objavljen prije 14 stoljeca, u periodu kada jos nije bila razvijena astronomija, ovako se govori o sirenju kosmosa:
“Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga sire.„ _(Az-Zariyat, 47)
Rijec “nebo”, koja se spominje u aktualnom ajetu, na mnogo mjesta u Kur’anu koristi se u znacenjima svemira i vasione. I u ovom slucaju upotrijebljena je u istom znacenju. Kur’an je, dakle, vec obznanio da se kosmos siri, a to je cinjenica do koje je danas dosla i nauka.
U naucnom svijetu je do pocetka XX stoljeca preovladavalo jedno misljenje u smislu da “kosmos ima jednu staticnu, nepokretnu strukturu i da potice iz vjecnosti”. Medjutim, istrage provedene uz pomoc suvremene tehnologije, izvidjanja i proracuni doveli su do saznanja da kosmos ima svoj pocetak i da se konstantno “siri”.
Ruski fizicar Aleksander Friedmann i belgijski kosmolog Georges Lemaitre pocetkom ovog stoljeca teoretski su proracunali da je kosmos u stalnom pokretu i da se siri.
Al eto, to je sve slucajnost, zar ne?
Evo jos malo slucajnosti:
Relativnost vremena
Pitanje relativiteta vremena je danas jedna dokazana naucna cinjenica. Medjutim, ova cinjenica je izasla na vidjelo pocetkom XX stoljeca Einsteinovom teorijom relativiteta. Do tog perioda covjek nije znao da je vrijeme jedan relativni pojam, da shodno okruzenju moze pokazivati promjenljivost. Medjutim, veliki naucnik, Albert Einstein, teorijom relativiteta ovu cinjenicu dokazao je na sasvim jasan nacin. Iznio je cinjenicu da je vrijeme pojam koji je vezan za masu i brzinu. Tokom cijele historije covjecanstva ovo pitanje nije niko jasno aktualizirao.
Osim jednog izuzetka: u Kur’anu su izneseni detalji koji upozoravaju na cinjenicu da je vrijeme relativno! U tom kontekstu ovdje mozemo navesti nekoliko ajeta koji ilustriraju ovu cinjenicu:
“Oni od tebe traze da ih kazna sto prije stigne, i Allah ce ispuniti prijetnju Svoju; a samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vasem racunanju.„ (Al-Hajj, 47)
“On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu vraca u danu koji, prema vasem racunanju vremena, hiljadu godina traje.„ (As-Sajdah, 5)
Al eto, ko je budala pa da povjeruje u ovo, ovo je 100% izmisljeno, slucajno i nepovezano!
Idemo dalje, da ti jos pokazem zbog cega ja vidim "otisak Boga"
Ajd jedan obicni svakodnevni fenomen, KISA!
Da vidimo:
Nastanak kise
Pitanje nastanka kise je za covjeka dugo vremena predstavljalo tajnu. Medjutim, nakon otkrivanja zracnih radara, doslo se do saznanja o stadijima kroz koje kisa prolazi u toku nastanka.
Prema ovome, kisa nastaje prolazeci kroz tri stadija: prvo se uz pomoc vjetra sa Zemlje podize “repromaterijal”, potom se formiraju oblaci i na kraju dolazi do formiranja kisnih kapi.
Cinjenice koje su, u vezi sa nastankom kise, iznesene u Kur’anu upravo govore o ovim stadijima. O pitanju nastanka kise u jednom kur’anskom ajetu kaze se slijedece:
“Allah je taj koji vjetrove salje, pa oni oblake tjeraju i On ih po nebu, kako On hoce, rasprostire i na komade dijeli, pa ti vidis kisu kako iz njih pada, i kada je On na one robove Svoje na koje zeli prolije, oni se odjednom radoscu ispune.„ (Ar-Rum, 4
Da idem detaljno u ovo ili? Ma necu sad, vec sam previse napisao
Aki ipak, idem dalje, jos nesto da napisem...
Nemijesanje mora
Specificnost mora, koja je od strane istrazivaca otkrivena u skoroj proslosti, u Kur’anu se istice na slijedeci nacin:
“Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih je pregrada i oni se ne mijesaju.„ (Ar-Rahman, 19-20)
Ova, Kur’anom saopcena, karakteristika mora - da se medjusobno dodiruju, a da se njihove vode apsolutno ne mijesaju - u nedavnoj proslosti otkrivena je od strane okeanografa. Ustanovljeno je da se, zbog prisutnosti jedne fizicke snage, nazvane “povrsinski napon”, vode susjednih mora ne mijesaju. Povrsinski napon, koji proizlazi iz razlicite gustine mora, gotovo poput zida sprecava medjusobno mijesanje voda.
Pisao bih ti i o stvaranju covjeka, ali ako ti ovo ne bude dosta, napisem ti i to | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Y-Bind
| | Napisano 13.01.2009 20:39  
| | @eomer: rekao sam ti da sam agnostik. Ili barem nešto slično. Ja imam svoju sliku Boga i smatram da ja netrebam ić u jednu zgradu punu slika, kipića i penzionera da bi se ja "sporazumio s Bogom". Objasni to kako god hoćeš. Također smatram da je sve to s crkvom pretjerano i podosta fanatički. Smatram da bi svima bilo mnogo bolje kad bi svoja uvjerenja zadržali za sebe i imali svoju adapciju Boga i ne popovali drugima u ono što oni vjeruju. Gle ako vjeruješ da ćeš gorit u paklu cjeli zagrobni život jer ti je svećenik jednom rekao da nije dobro ukrasti čokoladicu, uredu. Ali također imaš i slobodu raditi što god želiš u ovom svom životu i niko te nemože u tome spriječiti (osim policije ). Ja nikom ne držim prodiku o njegovoj vjeri. vjeruj u šta hoćeš. Zato je meni ovakva tema totalno apsurdna.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Slym
| | Napisano 13.01.2009 21:19  
| | Evo jedna za eomera.
Ić ću u pakao.

HELPDESK
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 13.01.2009 23:33  
| | hahaha....
Email
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 13.01.2009 23:53  
| | @Y-Bind - rasprava je o utjecaju religija, nije bitno koja ima kakav utjecaj, opcenito je rijec o monoteistickim religijama ... tu imamo krcanstvo, islam, ateizam, agnosticizam pa se oko toga vrti rasprava ali inace je rijec opcenito o religijama
@Slym - svaka cast
@HaVoC - sumnjam da se fizicari slazu da nesto moze nastati iz nicega, ta prva cestica je imala ogromnu masu i ogromnu energiju i onda je eksplodirala dakle nije sve nastalo ni iz cega nego iz te cestice ...
ostatak cu citat sutra, sad idem spavat We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 14.01.2009 19:34  
| | danas je vjeroučitelj baš pričao o ovakvim temama na forumu i veli kako su to gluposti,da neznaju šta pišu i da su to budale koje nemaju život....
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Cesc
| | Napisano 14.01.2009 19:39  
| | |  Venom Spawn Član od: 16.07.2008
Poruka: 695
| | što ćeš istina boli...
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | kotor_fan
| | Napisano 14.01.2009 20:22  
| | |  Hydra Član od: 21.02.2006
Poruka: 2482
| | Blah blah blah, koja hrpa sranja. Peace is a lie, there is only passion;
Through passion, I gain strenght;
Through strenght, I gain power;
Through power, I gain victory;
Through victory, my chains are broken | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Y-Bind
| | Napisano 14.01.2009 20:57  
| | carl_johnson:
danas je vjeroučitelj baš pričao o ovakvim temama na forumu i veli kako su to gluposti,da neznaju šta pišu i da su to budale koje nemaju život....
skurio vas je masno (i mene donekle)
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 14.01.2009 23:08  
| | carl_johnson:
danas je vjeroučitelj baš pričao o ovakvim temama na forumu i veli kako su to gluposti,da neznaju šta pišu i da su to budale koje nemaju život....
A ne, reci ce: oni su u pravu a ja budala trosim svoj zivot na nista...
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 15.01.2009 19:39  
| | @Havoc:
Citirati nešto iz Kurana kao predviđanje budućnosti ili insinuacije da je Kuran stvarno riječ božja je apsurdno koliko i citiranje biblije kao sadržaja koji tu i tamo ima ponešto znanstvenih činjenica... To me sve podsjeća na onu šemu - i Nostradamus je to predvidio... - samo zanimljiva stvar kod tih predviđanja je da se uvijek predvide kada se određena stvar već desila... Pa tako baš i nema puno koristi od "vidovitosti" Nostradamusa...
Šta se tiče samoga Kurana, zna se da su Arapi imali potrebu da i oni imaju svoju svetu knjigu, jer se Bog već ukazao židovima i kršćanima pa su se i oni osjećali malo zapostavljeni u tom globalnom religijskom svijetu. Bilo je samo pitanje vremena kada će i Arapi dobiti svoga proroka. Islam ili Kuran posuđuje dosta toga od židovskih i kršćanskih mitova, pa tako postoje i mnoge sličnosti i nadogradnje između staroga i novoga zavjeta sa Kuranom. Dijele iste likove i slično... Sve je to u svrhu boljeg regrutiranja članova ili vjernika - u čemu su kršćani po meni bili pravi profesionalci.
Kuran ima isti problem kao i Biblija - naime ista stvar se desila sa Kristovim i Muhamedovim učenjima - pisani dokumenti su se pokazali nakon najmanje 100 godina od njihove smrti... To je još izraženije u Islamu, jer su se učenja Muhameda dugo dugo prenosila čisto usmenim putem...
Shvatite to ovako - to je "gluhi telefon" koji je trajao najmanje 100 godina, a općenito gledajući, šta se tiče svih monoteističkih religija još uvijek i traje.
Osim toga i sama Biblija ima i Ezikeja - proroka koji je letio u svemirskom brodu bogova - to je samo jedna od mnogih interpretacija(osobno to mi se čak i čini vjerovatnijim od "djevičinog rođenja").
Uglavnom sve u svemu, smiješno je citirati religijske knjige i tražiti u njima dokaze da su riječji božje - kad ima toliko puno puno više dokaza koje dokazuju upravo suprotno.
Pogledajmo samo činjenicu da svaki primjerak Kuranu mora sadržavati i verziju na arapskom jeziku, tj jedna strana je na arapskom jeziku a druga na "domaćem" jeziku. Zašto je to tako?, jer muslimani smatraju da se arapski jezik mora naučiti da bi se shvatila puna snaga prorokove poruke, te se na taj način insinuira da Bog ili Alah (što je na arapskom jeziku riječ za Boga) govori samo arapskim jezikom. Iako je prenio poruku preko istog posrednika kao i kršćanima, koji je tada pretpostavljam govorio samo hebrejski - naravno, riječ je o arkanđelu Gabrijelu...
Postoji još jedan indirektni problem sa Kuranom tj arapskim jezikom. Pisani arapski jezik ima dvije osobine zbog kojih ga stranci vrlo teško nauče: on koristi točke da napravi razliku između suglasnika poput "b" i "t," i u svom izvornom obliku nema znaka ili simbola za kratke samoglasnike, što rješava dodavanjem različitih crtica i znakova koji izgledaju poput zareza. E sad slijedi problem, arapski jezik se standardizirao tek u 19. stoljeću, a nijedan "izvorni" rukopis Kurana ne sadrži te iste točke, crtice ni zareze, a to omogućuje da se tekstovi interpretiraju kako god kome padne na pamet...
Zvuči poznato?
Kad shvatite obmane samo jedne "objavljene" religije, odmah će vam biti jasne i sve ostale. - Christopher Hitchens
Na stranu sve ovo, havoČe druže stari ti si totalno skrenuo s teme.... Naime ne da si izbjega odgovoriti na pitanje što je Bog radio 96000 godina (minimum) za vrijeme postojanja čovjeka, već si i izbjega odgovoriti i o apsurdnosti teorije "inteligentnog dizajna"... c c c ... Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Aransun
| | Napisano 15.01.2009 19:55  
| | |  Rust Dragon Član od: 17.09.2005
Poruka: 7941
| | Ja se izvinjavam što upadam usred tako zanimljive rasprave, ali sam našao sliku napokon:

Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 15.01.2009 20:07  
| | Eh da se vratimo na temu...
Član carl_johnson je otvoria ovdje zanimljivu temu - seksualni odgoj - a ta tema se itekako poklapa sa ovom...
Naime totalno smo zaboravili najveći problem bilo koje monoteističke religije, a to je seks, spolni organi, a poglavito im najviše smetaju ženski.
Odavno se zna da kršćanstvo na vaginu gleda kao na jednosmjernu ulicu - ne da bog da u nju "nešto" uđe... ili uđe prije braka...
Je li takav utjecaj na društvo štetan - itekako... Je li potrebno spominjati ljude koji su "oslijepili" nakon mastrubacije...? Je li takav utjecaj na društvo koristan? Kada stvaramo cijelu populaciju individua koji osjećaju krivnju za nešto što im je urođeno...
O, jadan li je ljudski rod,
stvoren po jednom zakonu, a primoran da slijedi drugačiju narav;
tašt po prirodi, a taštinu mu brane,
rođen bolestan, a prisiljen da bude zdrav. - Fulke Greville, "Mustapha"
Ja sam na ovoj temi proturječio dosta ljudi kada sam zagovaro mišljenje da su same religije kvarne, i da su iznimno sklone kvarenju ljudskog bića.
Recimo imate dosta primjera gdje svećenici, kler, rabini i ostali djeluju u sklopu "božjih pravila" pa propovijedaju ovakve slične stvari što se tiče seksualnog odgoja i rade puno gore stvari, a sve pod izlikom da im je Bog tako rekao.
Recimo imate primjer u jednoj afričkoj državi gdje se ženama redovito reže klitoris da bi im se smanjila seksualnost, da budu poslušnije (ono ko stoka), i sve je to u okviru religije. Nakon što im otkidaju klitoris, doslovno im zašiju vaginu, i ostave malu rupicu za uriniranje... Naravno veliki postotak tih jadnih djevojčica umre od infekcije. UN to ne zaustavlja jer se to radi pod plaštom "religije"...
Drugi primjer je ja mislim u Somaliji - dokumentiran. Gdje neka tinejdžerica izađe vani kupiti kruh, pet-šest divljaka je uhvate i siluju. Pravilo je da poštena žena nema što izlaziti sama na ulicu. Ali na stranu to, taj slučaj dospije na sudu, tinejdžerica nema svjedoka da su je silovali, valjda nije dovoljno skričala pa nije nitko došao vidjeti šta se dešava. Priča završava da se nju kažnjava za blud, jer je nezakonito da se neoženjena žena upušta u spolni čin, zakopavaju je do struka u pijesku, i onda kamenuju do smrti. To vam je dame i gospodo bila odluka suda - u potpunoj suglasnosti sa religijom koja tu vlada. Nisam siguran - ali ja mislim da je riječ o ekstremnoj verziji islama...
Bez obzira koliko ljudi ko ljudi sami kvare i one najblaže i najnevinije religijske poruke, te iste religijske poruke su pisali nepismeni ljudi koji su se rodili prije 4000 godine, i koji su sami bili pokvareni i primitivni... Nije ni čudo što njihov "proizvod" potiče primitivizam, nasilje i razna druga zla koja je religija učinila...
Zato sam mišljenja, kao i John Lenonon - da bi svijet bio puno puno bolje mjesto da religije nema.
Naravno da se to neće nikad apsolutno desiti, ali volio bi da je se marginalizira kao što je danas marginalizirana astrologija - koja je prije 1000 godina "upravljala" svijetom i nagovještala božja rođenja... Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 15.01.2009 20:25  
| | |  Bone Dragon Član od: 19.07.2006
Poruka: 2975
| | eomer13:
Odavno se zna da kršćanstvo na vaginu gleda kao na jednosmjernu ulicu - ne da bog da u nju nešto" uđe... ili uđe prije braka..."
Ne gleda kršćanstvo nego Crkva..Većina kršćana,barem koje ja znam,uključujući mene, uopće ne shvaća sve doslovno što piše u Bibliji,niti ćemo se tresti od straha da ćemo ,jer se nismo ispovjedili, završiti u paklu i sl. Kao što je i Einstein rekao(ne znam točno gdje,možda nađem kasnije),ne vjerujem ni ja da ja Bog neka osoba koja sjedi na tronu negdje i govori tko ide u raj ,a tko u pakao...
Ne treba osuđivati cijelo kršćanstvo tj. kršćane zbog Crkve,kao ni Švabe zbog Nacizma itd.
Crkva je uvijek bila pokvarena i sad je i meni je posve neshvatljiva..Kršćani ne vjeruju u Crkvu,niti da je Isus pretvorio vodu u vino,barem ja to ne vjerujem,zapravo ja ni nisam neki kršćanin..
I ono najgore( ) prije Crkve u društvu je bilo normalno da žene pokazuju grudi,nose prozirnu odjeću itd; što je crkva ukinula jer to "izaziva pohotu"..Iako je nekad neke stvari bolje nevidit..
Čudno mi je nekako zamisliti da kad umrem jednostavno me nema,kakav je to osjećaj kad više nemaš osjećaja.Postoji samo jedan način da saznam očito..
Zabravio sam što sa htio reć kad sam počeo pisat post,uglavnom zaključio sam da i ja sam nisam kršćanin(imam ja svoju adaptaciju svega toga),ali i stari grčki mislioci vjerovali su da je prvo postojala materija ,ali i energija(tj.sila) koja ih je pustila u pokret..Ili tak nešto..Umoran sam.. -That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | HaVoC
| | Napisano 15.01.2009 20:33  
| | @Eomer, grijesis u vezi Kur'ana, on nije prenosen usmenom rijecju, vec je to u pitanju hadis, ali malo ti bolje pojasnim sve posle, sad stvarno nemam vremena (time to go out ), ali veceras oko keca ti sve napisem o Kur'anu i pokusam odgovorit na evoluciju... I like you... When the world is mine, you shall be my bi*ch... | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 15.01.2009 20:34  
| | opcenito na drustvo religije utjecu negativno ali kad bi pogledali neke pojedince vidjeli bi da je jako pozitivno ... nazalost ja znam samo jednu takvu osobu na koju je vjera utjecala izrazito pozitivno, sve ostalo je banana ...
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace
edit:
thrall:
Čudno mi je nekako zamisliti da kad umrem jednostavno me nema,kakav je to osjećaj kad više nemaš osjećaja.
to ti je neshvatljivo za ljude ali ne i za zivotinje
ja smatram da po pitanju zivota i smrti nismo drugaciji od zivotinja, rodimo se, razvijamo i umremo, nestanemo, jedino sto ostaje je ono sto smo trajno sacuvali na svijetu, djela, ali mi nestajemo potpuno ... neznam, mozda sam samo ja cudan
ljudi nisu to mogli shvatit, kao ni ti, to im je bilo jako jako cudno i onda su si zamislili neki svijet u koji idu kad umru na kojem ce im bit puno bolje pa su neki bili murdi i iskoristili to ... We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse |
|
|
 |
 |
 |
 |
| |