|
 |
 |
 |
Tko je online
Trenutno je online: Posjetitelja: 66
Članova: 6
Vi niste član. Možete se učlaniti besplatno na
ovom linku. |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Moderira : Interghost , Slym , LunaR
CroVortex : Index -
Općenito - Utjecaj monoteističkih religija na društvo - štetan ili koristan?
|
 |
| 9 stranica ( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ) |
| |
Autor | |
Utjecaj monoteističkih religija na društvo - štetan ili koristan? |
| | Killer
| | Napisano 11.01.2009 23:28  
| | |  Dragon Golem Član od: 30.10.2003
Poruka: 1909
| | Evo nesto razmisljam... Kako sam ja druge vjere i nacije od vecine raje na ovom forumu, interesuje me vase misljenje o ovoj temi... Koje je vase misljenje o tome, da li mislite da religija dobro ili lose utjece na nas, da li bismo trebali praktikovati religiju ili ne, i ne samo da diskutujemo o odredjenoj religiji nego o svim uopste... I molim vas da pisete konstruktivnije postove u kojima objasnjavate svoj stav...
 | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 12.01.2009 00:06  
| | |  Phoenix Član od: 07.01.2006
Poruka: 2733
| | Ovisi, zna se dogoditi da civjeku vjera pomogne pobjediti teske situacije u zivotu( tzv placebo efekt, mislis da ti visa sila pomaze da se osjecas bolje, pa se zapravo i osjecas), dok su druge strane, neke institucije koriste religiju za drznaje ljudi pod nadzorom i sirenje svojih uvjerenja... npr, svecenici nesmiju karat, pa je lose i da se drugi prije braka,. wtf? Koja je poanta toga?
Takoder, mislim da u sirem pogledu, religija dobro utjece na covjecanstvo( u mnogim situacijam u povijesti samo je zajednicka religija sprecavala poptpunu anarhiju)
Religija, i zasebna vjera da, neka svatko vjeruje u sto zeli vjerovati, al institucija(Katolicka crkva npr) koje se mjesaju u stvari gdje im nije mjesto i to opravdavaju vjerom imaju vrlo loš utjecaj na opci poredak... mnogi ljudi su slijepi vjernici i radit ce ono sto im crkva kaze, i zbog konzervativnosti koje propagiraju, covjecanstvo nazaduje.
Eto tolko od mene za sad, malcice me trefi Jackie pa sam mozda napiso punjo stvari koje nemaju veze s vezom , nemojte se ljutit
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Killer
| | Napisano 12.01.2009 00:18  
| | |  Dragon Golem Član od: 30.10.2003
Poruka: 1909
| | Vidis, ti kazes da religija dobro utjece na covjecanstvo, pogledaj samo "Krstaske ratove", sta su doprinijeli ljudima i kakvo je zlo proizaslo od njih... Naravno, "zlo" je sa mog gledista, ne znam kako ostali gledaju na to...
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 12.01.2009 00:21  
| | Uh, zar sam to reko
Ne, zapravo sam mislio da je religija sama po sebi dobra, a institucije koje ju iskoristavaju za svoju propagandu rade stetu, krizarski ratovi u pokrenuti na inicijativu katolicke crkve, tj. institucije
Isto je bilo s inkvizicijom u srednjem vijeku, crkva(tj. institucija) je htjela drzati ljude glupima da bi ih lakse drzali pod kontrolom pa su sve one koji bi se bavili znanoscu i slicnim proglasavali nevjenicima i palili na lomaci i take zadrzavli napredak covjecanstva sve do renesanse
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | alienscum
| | Napisano 12.01.2009 00:47  
| | |  Rust Dragon Član od: 29.09.2004
Poruka: 4154
| | vjerujem da se svi slazemo da cim dode do iskoristavanja necega/nekoga, kad institucija iskoristava religiju i sl., da ne moze biti dobro ali pitanje je same religije, na koji nacin utjece na drustvo? We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | eomer13
| | Napisano 12.01.2009 12:19  
| | |  Black Dragon Član od: 19.08.2005
Poruka: 3345
| | Mišljenja sam da je jedna od najvećih zabluda šta imaju malo obrazovaniji ljudi da religija nije kvarna već su ljudi ti koji je kvare... To je samo djelomično točno... Moje osobno mišljenje je da je sama religija, najblaže rečeno štetna, filozofija koja pripada djetinjstvu naše vrste kada se ništa nije moglo objasniti bez odgovora "...bog je to napravio...".
I sami znamo kada krenemo racionalno razmišljati o religiji (i pod tim mislim bilo kojoj religiji) shvatimo da danas relgijia jednostavno nema smisla... Naravno nekima ima - većinom su to ljudi iz ruralnih područja, sirotinja i ostali nesretnici koji se mogu nadati samo u božansku intervenciju da im ispravi nepravdu koja im je sticajem nekih životnih okolnosti nanesena...
Poslovica jedna kaže o religiji: "Siromašni vjeruju u religiju, mudri znaju da je lažna, a moćnima je korisna".
Homo sapiens ili trenutno vladajuća vrsta na planeti prema nekim znanstvenicima se pojavila prije nekih 250 000 godina, prema nekim drugim znanstvenicima između 150 i 100 000 godina.
Uzmimo minimum kao pravilo, znači homo sapiens ili vam ga današnji ljudi su na zemlji već nekih 100 000 godina... Za vrijeme tih 100 000 godina "Nebo" indiferentno promatra događaje na zemlji, razne plemenske ratove, možda čak i prve genocide (nad neandertalcima možda?), i razna druga sranja koju se mogla desiti u tom dugom dugom periodu... ALI (pripazite na ovo veliko "ali") prije nekih 4000 godina (znači 96 000 godina flegmatičnosti "Neba") Bog odluči intervenirati! Nije se baš žuria moglo bi se reći... I pazite na koji način odluči to svemirsko i svemoćno biće intervenirati: mišljenja ste da bi možda bilo najbolje pojaviti se u nekom kutku zemlje gdje bi se vijest brzo proširila? - kako da ne... Sveznajući Bog, vječni Otac čovječanstva odluči se pojaviti na Bliskom istoku, i to jednom od polupismenih pastira koji je, ajmo reći plemenski vođa nekog tamo jadnog malog plemena u pustinji...
Prilično mudro zar ne?
Naravno priča tu ne staje, cinici bi rekli da tek sad postaje zanimljivo - prije 2000 godina pojavljuje se "sveti duh" koji oplođuje jednu Zemljanku, ali taj "sveti duh" je ustvari onaj isti Bog od prije 4000 godina, grm - dude. A ta zemljanka rađa Isusa Krista koji je božji sin, ali je isto Bog, a Bog je isto i "duh sveti"... Prilično razumljivo zar ne?
I zbog fenomenalnog strateškog odabira izabranog područja pojavljivanja poruka maloga Isusa dolazi u Kinu tek 1000 godina kasnije...
Za to vrijeme su svi kinezi išli u pakao po hitnom postupku...
Nakon svega toga dolazi najnovija monoteistička religija - Islam. Također se tu božji poslanik - anđel Gabriel, pojavljuje jednom od nepismenih pastira i pazite sad: pošto taj isti pastir ne zna ni čitati ni pisati on mu diktira božju riječ ili poruku, kako hoćete. Kao rezultat toga Kuran se usmeno predaje nekih 100-tinjak i više godina, sve dok se netko ne sjeti napisati to u knjigu, naravno na editorski način, nešto dodaš nešto izbaciš i tako to...
Pogledavši racionalno samo nastanak ove tri velike monoteističke religijie shvatite da je ovaj Bog prilično retardiran, ili su možda sve to izmislili nepismeni pastiri i drugi "filozofi" od prije par tisuća godina kad o svijetu koji ih okružuje nisu imali blage veze....
Na kraju zašto religija šteti društvu - pa možda čisto zbog činjenice da 100% pratite pravila Staroga Zavjeta bi danas bili kriminalac, a da 100% se pridržavate Novoga Zavjeta bi bili ludi... (kao šta mi poslovica u potpisu kaže)
Jedan od konkretnih primjera zašto je religija štetna je upravo ovo šta se dešava ovih dana u našoj prelijepoj Republici Hrvatskoj: tu naravno mislim na ovu famoznu zabranu rada nedjeljom... Na tom odličnom zakonu koji krši ustavna prava svih građana RH se itekako vidi i osjeća autor - Crkva. A Crkva ovdje samo djeluje unutar svoje filozofije šta joj je Bog prosljedio: odmaraj se nedjeljom...
Kao rezultat toga ljudi će ići više na nedjeljnu misu (bar tako u Crkvi vjeruju), a i imat će više vremena jer će dobit otkaz od svog poslodavca jer se odavno zna da svi najviše zarađuju upravo nedjeljom. Pogotovo oni veliki trgovački lanci koji zapošljavaju najviše ljudi...
Reklo bi se korak naprijed - trinaest nazad...
Činjenica je da je religija oduvijek bila štetna za društvo, ona predstavlja naš prvi odgovor na nepoznato, na nešto što ne shvaćamo. I iako je taj odgovor prilično siromašan gledajući ga iz današnje perspektive, on je ipak prvi i važan je kao takav. Ali zbog toga treba i ostati tamo gdje mu je mjesto, u djetinjstvu naše vrste - jer ako čovjek nikad ne izađe iz djetinjstva onda mu se baš i ne piše svijetla budućnost...
p.s. A vi mlađi - bilo bi vam dobro da se ukrcate na ovu temu, naravno ako vas zanima, i pokušate iznijeti svoje mišljenje na argumentiran način... Shvatite ovakve teme kao možda evaluaciju za starionicu, i pokrećite ih i sami pa ćemo vas možda i mi stariji drukčije gledati nego sad...
Percy: Only this morning in the courtyard I saw a horse with two heads and two bodies.
Blackadder: Two horses standing next to each other?
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Aransun
| | Napisano 12.01.2009 12:49  
| | |  Rust Dragon Član od: 17.09.2005
Poruka: 7941
| | Ja imam malo drugačiji pogled po nekim pitanjima. Ok, crkva i sve te institucije koje trenutno vode naše religije su pure evil (pogledaj samo racingera, pa frajer je isti emperor iz SW-a...), a te iste institucije se nisu počele kvariti prije par godina nego je to odavno tako. Od kad su oni dobili moć kad su svima predavali svoju svetu riječ, od onda su oni krojili politiku svake institucije, države, i radili su granice po cijelom svijetu. Konkretno, križarski ratovi, inkvizicija, da dalje ne nabrajam...
Sama crkva u današnje doba se sve više pretvara u političku stranku nego u ono što je zapravo trebala biti: kao duhovna hrana svakom čovjeku kojeg bi ona poticala da poboljša svoj život i teži prema nekom višem cilju. Znam neke ljude koji još uvijek idu u crkvu ne zato jer ih bozanić tjera, nego zato jer se nakon mise osjećaju odmoreno kao da su napunili baterije. Na mene misa nikada nije imala takav utjecaj, a još manje sama crkva. Uvijek mi je nedelja predstavljala naporan dan jer sam se trebao probuditi ujutro u 7 da bi stigao na misu u 8, pa onda kad se vratim doma nakon 1h mise + minimum pola sata klipsanja po groblju, umoran sam cijeli dan i onda se još u ponedeljak nemogu dignuti ujutro.
Kad bi itko tražio način da se opusti i napuni baterije, ja mu sigurno ne bi preporučio crkvu nego ako baš hoće nekakvu religju preporučio bi mu neku filozofsku. Sve u svemu, ne kažem da religija NEMA nekakvu svrhu, ali tvrdim da ju njihove institucije kvare. Religija može biti poticaj ljudima, ili njihov način da napune baterije za novi tjedan, da se opuste ili nešto, ali to je sve.
Cijela politika 3 velike monoteističke religije se svela na 2. stvari: politiku i mužnju novaca iz džepova naivaca koji su spremni davati velike pare samo da bi se njihovo ime pročitalo u crkvi i onda bi oni bli veliki vjernici. Sjećam se jednom kad sam išao po kućama sa svećenikom (blagoslov kuća), on je bio naučen dobivati između 50 i 200kn. Jedna siromašna bakica mu je ponudila svoje zadnje novce koje je imala (penzija joj je trebala stići za dan dva pa bi ona živjela na onom što joj je ostalo u kući, znači pola kruha i možda malo mlijeka). Svećenik je odbio novce, i onda kad smo izašli van i malo otišli je počeo pljuvat po njoj da kako se ona usuđuje davati mu tak malo novaca, da je to bila uvreda za crkvu ovo ono. To dovoljno govori o našim svećenicima...
Vezano uz zatvaranje dućana nedeljom. U potpunosti se slažem da je zatvaranje dućana nedeljom glupost. Pokušavam se sjetiti ali jednostavno nemogu kad su veće sranje napravili. Ah, možda bi ovaj zakon o zabrani pušenja mogao biti jednako pametan ko i neradna nedelja...
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | HaVoC
| | Napisano 12.01.2009 13:35  
| | |  Harpy Član od: 25.11.2008
Poruka: 84
| | @Eomer
"Bog je to napravio" - Ajd uzmi to ovako, posto vidim ad ti volis prirodu, da si neka vrsta neo-darwiniste, da si za evoluciju. Pogledaj oko sebe, vidjet ces zgrade, liftove u njima, instalacije, i sve ostalo vezano za tu zgradu... Vidis koliko je to komplikovano bilo napravit, da su ljudi morali praviti neke projekte i proracune, da to nije samo moglo "nabaci toliko betona, ubaci toga i toga i samo ce se poslozit". Znaci, nesto je kompleksno, nesto sto priroda nije mogla napravit, bas zbog toga, kompleksije, i nemogucnosti da se te stvari nadju na tom mjestu i naprave to!
Eh sad, uzmi u obzir samo ljudski mozac (uzet cemo zenski ovdje, posto je puno komplikovaniji od muskog ) i pogledaj njegovu kompleksnost? X puta je kompleksniji od svega sa cime se covjek susreo dosad. Na koji nacin je mozak napravljen, kako funkcionise, to je samo po sebi cudo! A ti ocekujes da to priroda sam napravi, da nesto 100 puta komplikovanije od zgrade, i da to bude proizvod ciste slucajnosti, sa kojom "neko" uzviseno bice nema veze... Inace mi je uzrecica "cisto sumnjam", ali ovdje fakat ne vjerujem u to | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 12.01.2009 15:17  
| | Ljudski mozak je sada nama kompliciran i nemozemo ga shvatiti, istina... ali isto tako su mnoge danas normalne stvari prije 300-400 godina bile neshvatljive a danas znamo sve o njima...
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ByteRat
| | Napisano 12.01.2009 15:38  
| | |  Angel Član od: 18.10.2001
Poruka: 2060
| | Aransun:
Ok, crkva i sve te institucije koje trenutno vode naše religije su pure evil (pogledaj samo racingera, pa frajer je isti emperor iz SW-a...)
LOL!!
Aransun:
Vezano uz zatvaranje dućana nedeljom. U potpunosti se slažem da je zatvaranje dućana nedeljom glupost. Pokušavam se sjetiti ali jednostavno nemogu kad su veće sranje napravili. Ah, možda bi ovaj zakon o zabrani pušenja mogao biti jednako pametan ko i neradna nedelja...
Za razliku od ove nebuloze sa neradnom nedjeljom, ovaj zakon nije potaknut Crkvom vec EU. Uz to mislim i da ima puno vise koristi. Zapravo se dosta i slazem s tom odlukom posto kao nepusac cijeli zivot moram udisat tudje dimove, pa cak i doma. Ja razumijem da su pusaci frustrirani, ali zbilja nije ni ok da ljudi kojima ne pase dim cigarete moraju konstantno to udisat kad kod dodju u neki kafic, zeljeznicku postaju, disko klub ili bilo sto drugo gdje ima veca skupina ljudi. Mislim da kako se oni bore da imaju prava pusit isto tako i nepusaci imaju prava ne pusiti... pa i pasivno.
Eh, sad, nazad on topic. Bas kao sto je kolega eomer napisao, jako bi se slozio sa izjavom gdje istice kako religija nije kvarna vec je ljudi kvare.
Bas kao i svi ostali elementi moci, religija je vrlo pogodna za pojedinu manjinu koja njome upravlja da ima uzde nad velikom masom ljudi. Ljudski rod to koristi svugdje, sve sto je napravljeno za dobro, na kraju se iskvari i koristi se za zlo - primjer demokracije ili dinamita.
Za primjer cu dati katolicizam - u globalu to i nije toliko losa religija, iako je puna raznoraznih arhaizama koji su prije bili normalni, a danas se smatraju neutemeljenima i bespotrebnima... ali ajde, glavna propovjed je kao ljubav. No ta glavna misao se brzo zaboravi kada financije dodju u pitanje, a koje Vatikan vjesto skriva kao zmija noge. Koliko posto hrvata zna koju cijenu Hrvatska i dan danas placa za priznanje Vatikana? Koliko hrvata zna za sto zbilja idu svi novci od donacija, od onoga sto drzava placa crkvi i sl.? Koliko ih zna da svecenici ne moraju placati poreze? Sve je to zapravo jedna masovna kompanija koja uz novac trguje i ljudskim emocijama. Samo sto su se povukli iz vrlo ocitog stanja (prodavanje papira s oprostom od grijeha), do vise inkognito gdje imaju vise slobode.
Jos jedna velika mana je prihvacanje vjernika pod svaku cijenu. Ma nema veze brate sto nemas pojma o religiji koju stujes, bitno da ti nama dajes novaca, da nam povisujes brojeve, da nam donosis statisticnu nadmoc u regiji, a sad sto ne znas dalje od 3. Bozje zapovjedi, sto nikad nisi cuo da je znak krscanstva bio riba, sto nemas pojma sto INRI znaci, sto nikad nisi cuo za svitke s Mrtvog mora... ma hajde, pa tko to jos treba znati, to ionako donosi samo nevolju.
Zakljucno - smatram da su religije zapravo opasno oruzje kojima se koriste nosioci vjere kako bi igrali svoju malu, privatnu partiju saha sa masama lakih umova. Danas je puno ljudi koji ili ne zele ili ne mogu razmisljati, a takvi se lako iskoriste.
"Ako nam gramatika nije besprijekorna ne znači da smo polupismeni,svi smo isti?"
RAZNO-tema na podforumu Igre | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | SpeedFreak
| | Napisano 12.01.2009 15:50  
| | |  Champion Član od: 22.12.2008
Poruka: 819
| | Ja sam kršćanin katolik. Eto, nisam neki uzor kad je u pitanju bogoslužje, ne idem na mise, ne ispovijedam se i često psujem i Boga. Ja sam jednim dijelom ateist, ali ne onaj tipičan, nego meni sva ta baljezganja idu na živce. Ne ide mi u glavu ni stvaranje svijeta, ni sve ove navodne "činjenice" o Isusu i njegovim ortacima. Znanost i religija se razilaze, pogotovo u pitanju stvaranja svijeta.
K`o što znamo, naši dlakavi, malo glupi pretci su prije vjerovali da postoji neka sila koja stvara sve te pojave kao vatra, voda, munje, kiša i slično. Normalno, tada je čovjek bio preglup da bi shvatio da su to prirodne, a ne umjetne, rukom stvorene pojave. Kako se sve više čovjek razvijao, tako je i sve više pažnje posvećeno tim "silama". Kad su ljudi došli do tog stadija da su bili odjeveni, pametni i manje dlakavi, dio njih se opredjelio na više religija, pa su se počeli vodit ratovi oko toga. Al`, ne možemo sa sigurnošću reći da Bog postoji, niti to opovrći.
Sad ćete vi odma skočit i nešto svoje napisat protiv ovoga, ali možemo reć da je sve ostalo na ljudskom neznanju. I throw myself into the sea, Release the wave, Let it wash over me, To face the fear, I once believed, The tears of the dragon, For you and for me! | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 12.01.2009 15:59  
| | Napiso bi ja nesto protic toga, al nisi bog zna sta napiso da imam na nesto odgovorit
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 12.01.2009 16:12  
| | Lol.
Mislio sam da će odmah svi nešt govorit protiv ateista ili sličnog, ali nisu svi ljudi takvi. Međutim, meni jednostavno Bog nije prihvatljiv 100%. A što se tiče utjecaja monoteizma na društvo, to nije nešto zlonamjerno, ali ljude dijeli, često na loš način. Uzmimo za primjer onog Nerona, podmetnuo požar i onda okrivio kršćane. Jedan je narod, neznam jeli narod Maya ili Inka, al uglavnom, narod je izumro zbog toga što je vladar ovog naroda bacio Bibliju na pod. Španjolci su ih napucali i to je to.
Htio sam reć, ljudi će uvijek biti podijeljeni, na bilo kakav način, pa i u vjeri. I throw myself into the sea, Release the wave, Let it wash over me, To face the fear, I once believed, The tears of the dragon, For you and for me! | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ByteRat
| | Napisano 12.01.2009 16:22  
| | SpeedFreak:
Uzmimo za primjer onog Nerona, podmetnuo požar i onda okrivio kršćane.
Povijesna neistina lansirana od onih kojima je Neron bio trn u oku... "Ako nam gramatika nije besprijekorna ne znači da smo polupismeni,svi smo isti?"
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 12.01.2009 16:27  
| | A dobro, nezna se točno, ali ima još pun ku ac primjera... ja mislim da je Dioklecijan jedno vrijeme bio na njihovoj strani... onda je popi dio i počeo sa progonima... al nije ih on prvi počeo, nego Dacije il` Decije, pitaj Boga koja čudna imena! I throw myself into the sea, Release the wave, Let it wash over me, To face the fear, I once believed, The tears of the dragon, For you and for me! | | | Offline | | PM Profil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 12.01.2009 16:43  
| | |  Bone Dragon Član od: 19.07.2006
Poruka: 2975
| | Recimo davno prije Arapi su često umirali od kuge zbog nehigijene ili su umirali zbog toga što su jeli svinjetinu koja se lako kvari na visokim temperaturama,imali su xx žena i xxxx djece koja su završavala bez ikoga,bio je kaos..Kur'an je dosta toga zabranio,jer on je izbor vjere,kulture i higijene kod njih..Tako da je ta vjera dosta njima pomogla i više nisu bili obični divljaci.
Crkva je činila mnogo loših stvari u prošlosti kao što je inkvizicija ili križarski ratovi,ali nije vjera kriva nego ljudi..Križarski ratovi nisu proizašli iz vjere nego zbog usitnjenosti posjeda u Europi i željom za širenjem vlasti na istoku,a oslobađanje jeruzalema je bila samo maska..tj.bolje reći izlika..Dakle zbog ljudi..
Netko je već rekao,crkva se previše mješa u politiku i to mi ide dosta na živce..Recimo inkvizicija i danas postoji,naravno na drugačiji način se to provodi,nije to ona inkvizicija ,nije toliko brutalna,jadna itd..Ali je ima.
Religija kao i nož može biti korisna i štetna,netko će nožem izrezat kruh,a netko će ubiti čovjeka..
Ali shvatite da i recimo u Bibliji ono o Adamu i Evi je samo metafora,mislim da Eva znači duša ili tako nešto na hebrejskom,svi brojevi imaju svoju simboliku itd..Tako da kad piše da su prvi ljudi Adam i Eva,ne misli se da je to tako bilo,ono zabranjeno voće je upravo to slika zabranjenog voća itd itd... Znači nije sve priča za neuke seljake,jer ne čita se sve doslovno,mada ono s djevičanstvom Marije je glupost,ne vidim tu neku metaforu..kao i kod većine toga..
Neki znanstvenici govore da je Muhamed imao epilepsiju pa da je zato vidio objavu Gabriela..I kad se on oženio,njegova žena Ajša imala je ja misim 8 godina samo...Mislim da je to neki pisac spomenuo u nekoj knjizi isto pa su mu palili knjige,sad je pod zaštitom vlasti..Evo još jedan primjer kako religija loše utječe na društvo...Ali opet nije to religija,to su ljudi..
Imaš ljudi koji su zbog religije činili dobra djela,jer su vjerovali u nešto što je vjerojatno krivo,ali su život posvetili nečemu dobrome..Opet imaš glupih fanatika koji misle raznjet ću sebe i 120 djece pa ću prati noge Alahu..
To mi je ko ono,ubila se zbog toga jer joj mama nije kupila novi TV..Ne,glupača se ubila jer je glupo razmaženo derište,koje ne shaća da ima ljudi koji su u 1000 puta goroj situaciji..Nije najbolji primjer,ali žuri mi se,na jednom forumu vodim debatu s nekim konjem..
Mislim,kao što religija može pozitivno utjecat,može i negativno,ali najveći krivci su sami ljudi.
Upravo primjetih,malo sam izmješo vjeru i religiju,nije to isto,možda kasnije budem još malo editirao post da bude jasnije..
Ne slažem se da je religija uvijek bila štetna,recimo ove politeističke vjere,ako ništa drugo religija je pozitivno utjecala na arhitekturu...Ali politeističke vjere su druga priča..
Grci su imali svoju religiju pa njima nije štetila,ali oni su imali i jaku filozofiju pa je možda to razlog...Yeah opet politeistička vjera..
-That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ineedmoney
| | Napisano 12.01.2009 17:45  
| | |  Rust Dragon Član od: 05.09.2004
Poruka: 5998
| | ByteRat:
Povijesna neistina lansirana od onih kojima je Neron bio trn u oku...
odakle je to povjesna neistina (nije provokacija, neg zamolba za izvorom)? znam za teoriju (kojoj sam skloniji) da je neron zapalio vanjski dio rima jer je bio siromašniji i ''parazitiro'' je na grbači grada. ne vjerujem da je bio posve lud.
i sveukupno o temi:
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 12.01.2009 17:52  
| | Ubio je svoju majku,naredio je da se ubije njegov dobar prijatelj (ne sjećam se imena),ubio je svoju ženu..Sasvim simpatičan tip..
EDIT:To je bio Seneka...Nije bio baš prijatelj nego savjetnik..ali opet..
-That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Aransun
| | Napisano 12.01.2009 17:53  
| | |  Rust Dragon Član od: 17.09.2005
Poruka: 7941
| | ByteRat:
Za razliku od ove nebuloze sa neradnom nedjeljom, ovaj zakon nije potaknut Crkvom vec EU. Uz to mislim i da ima puno vise koristi. Zapravo se dosta i slazem s tom odlukom posto kao nepusac cijeli zivot moram udisat tudje dimove, pa cak i doma. Ja razumijem da su pusaci frustrirani, ali zbilja nije ni ok da ljudi kojima ne pase dim cigarete moraju konstantno to udisat kad kod dodju u neki kafic, zeljeznicku postaju, disko klub ili bilo sto drugo gdje ima veca skupina ljudi. Mislim da kako se oni bore da imaju prava pusit isto tako i nepusaci imaju prava ne pusiti... pa i pasivno.
Ja ne kažem da je zakon glup, dapače, ako nepušači ne žele dijeliti prostorije s pušačima, nek se onda prostorije ili ograde ili nek se daju licence za birceve za samo pušače/nepušače. Ali ovo da je zabranjeno pušenje na svim javnim mjestima na kojima se poslužuje jelo i piće je malo retardirano, jer u većini slučajeva smisao odlaska na kavu s frendovima je da popričate, potračate, popijete kavu i u većini slučajeva zapalite koju pljugu. U EU, većina lokala se zatvara upravo zato jer najveći broj mušterija puši a ako nemogu zapaliti u bircu neće ni ući u njega u većini slučajeva. Ako se ne varam promet im je pao preko 70%...
@speedfreak: pa dal ti onda zagovaraš religiju, crkvu, nešto treće?
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | ByteRat
| | Napisano 12.01.2009 18:50  
| | thrall:
Ubio je svoju majku,naredio je da se ubije njegov dobar prijatelj (ne sjećam se imena),ubio je svoju ženu..Sasvim simpatičan tip..
EDIT:To je bio Seneka...Nije bio baš prijatelj nego savjetnik..ali opet..
Ne znam sad na koga mislis, ali ako pises o Neronu, procitaj ovo...
"Nero ruled from 54 to 68, focusing much of his attention on diplomacy, trade, and increasing the cultural capital of the empire. He ordered the building of theatres and promoted athletic games. His reign included a successful war and negotiated peace with the Parthian Empire (58–63), the suppression of the British revolt (60–61) and improving relations with Greece. The First Roman-Jewish War (66-70) started during his reign. In 68 a military coup drove Nero from the throne. Facing execution, he committed suicide."
Dakle ocito nije bio takav manijak kakav je cesto prikazivan pa cak i u povijesnim knjigama za osnovnu/srednju skolu i sl.
Cim je doslo do drzavnog udara, znaci da se ponovila ona cesta rimska prica, 2 ili vise strana bore se za prevlast, skidaju "tiranina" sa trona, zapravo covjeka koji im ne odgovara i postavljaju svoju marionetu...
Tako da ne treba vjerovati bas svemu sto se o njemu prica. Sto se tice smaknuca njegove majke i sl. ...
"Nero's rule is often associated with tyranny and extravagance. He is known for a number of executions, including those of his mother and adoptive brother, as the emperor who "fiddled while Rome burned", and as an early persecutor of Christians. This view is based upon the main surviving sources for Nero's reign — Tacitus, Suetonius and Cassius Dio. Few surviving sources paint Nero in a favorable light. Some sources, though, including those mentioned above, portray him as an emperor who was popular with the common Roman people, especially in the East."
Dakle, prakticki svi "zapisi" o njemu vuku se iz 3 izvora koja ga jos k tome nisu podnosila. Ako se ne varam Tacitus je ujedno bio i senator koji je inace bio poznat po svojim "izmisljenim djelima", a Nerona je prezirao. Stoga njegovi zapisi o Neronu ne vrijede bas mnogo.
Neron je i vukao korjene jos od Julijevaca tj. bio je daljnji rod "the Cezara", a to mu isto nije donjelo nesto pozitivnih bodova kod pojedinaca jer su se ratovi izmedju pojedinih obitelji vodili generacijama.
Sto se tice Seneke, to mu je bio tutor, ali ne jedini. Kako je Neron dosao na tron vrlo mlad (najmladji cezar do tada, 16 godina), bio je podlozan utjecajima ljudi koji ga okruzuju. To su iskoristili njegovi tutori, kao i njegova majka. Naravno, doslo je do konflikta jer svi su zeljeli moc stoga su ga tutori poceli upozoravati da se cuva majke. Neron, koji je bio nezadovoljan brakom sa Oktavijom, usao je u aferu sa bivsom ropkinjom. Majka mu se s tim nije slozila, sto je njega naljutilo pa je uz pomoc Seneke napravio intervenciju protiv nje. Kada vise nije imala utjecaj na njega, majka je pocela kampanju kako bi se njegov polubrat Britanikus proglasio carem. Naravno da je uskoro Bitanikus umro od "epilepticnog napada", a majka je protjerana...
Takvi postupci nisu nista neobicno u to doba niti ikakav znak ludila.
Kako je Neronu moc rasla, tako se je polako oslobadjao utjecaja tutora i micao ih od sebe. Seneku je optuzio da ima vezu sa njegovom majkom te ih je isto tako pokusao maknuti, no Seneka je sebe i jos neke uspio obraniti.
Eto da ne duljim dalje... kada se malo pozornije iscita povijest, ipak nije Neron onakav kakvim ga cesto pokazu u filmovima, serijama i ponekim knjigama. Sve su to politicke zavrzlame tada bile i povijest ih je pamtila po tome tko je tu povijet o njima pisao, a ne nuzno po istinitim dogadjanjima.
Sto se tice podvale pozara od strane Nerona, o tome opet pisu samo 2 "povijesnicara", Suetonius i Cassius Dio koji ocito nisu bili favoriti ovog vladara...
A sto se tice pozara, nije da je to nesto neuobicajno za to doba. Zapravo pravog povijesnog dokumenta o tome ni nema. "Ako nam gramatika nije besprijekorna ne znači da smo polupismeni,svi smo isti?"
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 12.01.2009 19:07  
| | Koliko nemiljenika je imao Julije Cezar pa on nije poubijao pola obitelji i nisu ga "namjerno" prikazali ludim..
"Dakle, prakticki svi "zapisi" o njemu vuku se iz 3 izvora koja ga jos k tome nisu podnosila. Ako se ne varam Tacitus je ujedno bio i senator koji je inace bio poznat po svojim "izmisljenim djelima", a Nerona je prezirao. Stoga njegovi zapisi o Neronu ne vrijede bas mnogo."
Ali ne mora značiti da je sve izmišljeno i da su svi sve izmislili..Di ima dima ima i vatre.
Da je to samo tako očito ne bi sve ni bilo u udžbenicima..
"Nero ruled from 54 to 68, focusing much of his attention on diplomacy, trade, and increasing the cultural capital of the empire. He ordered the building of theatres and promoted athletic games."
Da, u početku je bio jedan od miljenika Rima,kao i Saddam Hussein Iraka..
Ne znam jeli to sve o njemu točno ili ne..Ali ja mislim da ipak većina je i da nije bio baš normalan,kao i mnogo drugih rimskih careva..Čak i ako je zapalio Rim zbog kuge,a ne zbog pjesničke inspiracije,to više nije onaj koji je poticao diplomaciju,trgovinu,kulturu itd;sigurno je bilo i drugih načina..I sumnjivo mi je da grad kao što je Rim,da bi tako kasno reagirao na kugu(ako se parazitiranje odnosi na kugu,ono što je ineedmoney napisao) ,da je paljenje Rima bilo jedino rješenje..
Možda nije bio toliko lud,da bi on trebao biti sinonim za ludost,ali mislim da ipak nije bio samo normalni car,koji silom neprilika je ispao kad neki ludi car.
Ne mislim da je bio posve lud,ali mislim da je ipak bio..You know..malčice lud..
A ja mislim da ga Cassius Dio nije volio upravo zbog toga što je zapalio Rim...Osim ako je imao neki drugi razlog..
I šta se nije Seneka ubio na Neronovu zapovijed?
Čak i ako nije zapalio Rim ili bio lud,opet nije baš bio nevinašce..
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | carl_johnson
| | Napisano 12.01.2009 19:13  
| | |  Champion Član od: 30.12.2006
Poruka: 884
| | kak vam se da tolko pisat???
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 12.01.2009 19:55  
| | Mda, ma ova ti je tema trebala ic zapravo pod starionicu al smo je stavili na public dio da vidite kak to zgleda kod nas, a za slucaja da naidemo na prevec trollova imamo slicnu temu di mozemo nastavit diskusiju
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Elendil
| | Napisano 12.01.2009 19:58  
| | @Thrall: cezar je zapravo bio vrlo omiljen medu tadasnjim povijesnicarima a takoder i medu vojskom ( sto je tada imalo znatan utjecaj) buduci da je bio vojskovoda prje nego se popeo na vlast za razliku od nerona
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 12.01.2009 20:01  
| | Elendil:
Mda, ma ova ti je tema trebala ic zapravo pod starionicu al smo je stavili na public dio da vidite kak to zgleda kod nas, a za slucaja da naidemo na prevec trollova imamo slicnu temu di mozemo nastavit diskusiju
let's be blunt: htjeli smo vidjet kak neko radi budalu od sebe
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 12.01.2009 20:03  
| | Elendil:
@Thrall: cezar je zapravo bio vrlo omiljen medu tadasnjim povijesnicarima a takoder i medu vojskom ( sto je tada imalo znatan utjecaj) buduci da je bio vojskovoda prje nego se popeo na vlast za razliku od nerona
U početku,da...Kasnije su se urotili protiv njega i izboli ga ja mislim 30 puta..I navodno je samo jedan ubod bio smrtonosan...
@ineedmoney-Can i get a medal? -That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
Izmjeni
Citiraj
| | Napisano 12.01.2009 20:15  
| | kao što reko prije - too long, didn't read. to se neki drugi ljudi naslađuju, ja sam sam sebi dovoljan debil
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | thrall
| | Napisano 12.01.2009 20:17  
| | Ah..Nemoj tako..
Btw. Otkako sam pogledo onu sliku Racingera imam potrebu da odgledam Hannibala opet... -That the thing ain't the ring, it's the play. So give me a... stage..Where this bull here can rage, and though I could fight I'd much rather recite... that's entertainment.
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | Y-Bind
| | Napisano 12.01.2009 20:51  
| | |  Angel Član od: 05.04.2005
Poruka: 2097
| | Killer:
Vidis, ti kazes da religija dobro utjece na covjecanstvo, pogledaj samo "Krstaske ratove", sta su doprinijeli ljudima i kakvo je zlo proizaslo od njih... Naravno, "zlo" je sa mog gledista, ne znam kako ostali gledaju na to...
kao prvo vi očekujete da ja ovo čitam? ugl ovo mi ej zapelo za oko. kao prvo ratova je bilo puno više u ime drugih stvari nego u Božje, a to ti dokazuje da bi ratova bilo ovako i onako. E sad kao što vidiš Bog je čovjeku dao jednu stvar kojom je on autohton. Mogućnost izbora. Bezveze je da pljujete po nečem što drugi vjeruju ako je to njihovo ljudsko pravo da vjeruju i ako su to sami izabrali da vjeruju. Ja za sebe kažem da sam agnostik mada odem u crkvu tu i tam za veće blagdane i to. Ali vi cjelo vrijeme tupiteo crkvi i crkvi i crkvi. Kad sam ja zadnji put provjerio crkva i regija su možda povezani, ali nisu ista stvar. Crkva je crkva, a vjera je vjera. Ako ja želim vjerovati u Boga nitko se nemože uzeti za pravo da me odgovara od toga. Vjerujem u Boga i sam mislim da je crkva pokvarena u mnogo aspekata ali naslov teme nije utjecaj crkve nego religije. Crkvu napadajte kolko oćete al pustite Boga na miru. Ako mislite da nepostoji što ga uopće spominjete (nisam pročitao sve pa ću možda ispast glup pa zamislite da sam ovaj post napiso među prvima)
Izmjeni
Citiraj
Abuse | | | | | alienscum
| | Napisano 12.01.2009 21:37  
| | |  Rust Dragon Član od: 29.09.2004
Poruka: 4154
| | religija i vjera se vode po bibliji koju je uredio vatikan, sve vjerske knjige su sredivane i preuredivane, neke vise neke manje tak da se nemoze rec da je to tak jako odvojeno ...
a i ta sloboda ... jake mi slobode kad imas zapovijedi, pravila i sl. cim imas zapovijedi nemas tak velku slobodu We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further. | | | Offline | | PM Profil
Email
Izmjeni
Citiraj
Abuse |
|
|
 |
 |
 |
 |
| |