CroVortex - Igre, filmovi, šifre, recenzije i prodaja
 Zašto se ne učlanite besplatno?
Izbornik
· Home
· Recenzije: pc igre
· Recenzije: filmovi
· Šifre za igre
· Vicevi
· Forum
· Linkovi
· Net Bela
· Besplatne igre
· Članovi

Webshop
· Kontaktirajte nas
· Pregled košarice
· Igre za download
· Igre za PC i konzole
  - CD Keyevi
  - Igre do 69,99 kn
  - Rasprodaja
  - Igre po narudžbi
· Igračke
· EVE Online trial

Webshop newsletter


Načini plaćanja
· Kreditne i debitne kartice:

· Gotovina i ostalo


Druge opcije
· Kontakt
· Popis članova

Pretraživanje






Razno
·
· Video igre - povijest
· Film - povijest
· Optičke iluzije
· Obdukcija
· Top 10
· Preporučite nas
· Impressum i pravila o privatnosti

Članovi

Ukoliko ste već učlanjeni, ulogirati se možete ovdje.

Nemate Account? Možete ga napraviti besplatno. Kao član imate neke prednosti, poput slanja privatnih poruka, konfiguraciju i slanje komentara i članaka sa vlastitim imenom, promjena boje slova...


Tko je online
Trenutno je online:
Posjetitelja: 20
Članova: 0

Vi niste član. Možete se učlaniti besplatno na ovom linku.

Forum
· 29-11-2014 - UES Next Generation @ Sirup, Zagreb
· Šta ima?
· 21-11-2014 - astralis retro @ depo klub
· World of Warcraft
· 15-11-2014 - dave clarke [uk] @ pogon jedinstvo, zagreb
· Guild Wars 2
· Fallout Online 2 MMORPG (uskoro kreće 3. gaming sezona)
· 08-11-2014 - UES Sixth Anniversary @ Pogon Jedinstvo
· Koju mjuzu vrtite na kompu ovih dana
· 24-10-2014 - astralis teamwork @ kino klub, zagreb

Ratovi zvijezda - Napad klonova recenzija

George Lucas upotrijebio je za svoju trilogiju vrlo jednostavan ključ poznat otkad postoji svijet, a to je neprekidna borba između Dobra i Zla. U svim se nastavcima radnja svodi na sukob strane Tame i strane Svjetla, koje su postavljene oko pohlepe i samilosti. Motiv pohlepe suprotan je motivu samilosti i oni predstavljaju sile Dobra i Zla - primarne dijelove kompleksne kozmičke građe.

Napad klonova nastavlja se na istim pravilima i odvija 10 godina nakon Fantomske prijetnje. Scenarij je, kao i za raniju epizodu, napisao sam Lucas, a dotjerao ga je Jonathan Hales (koscenarist filmova The Mirror Crack’d , The Young Indiana Jones Chronicles, The Mummy III ).

Deset godina nakon svega što se zbilo u Fantomskoj prijetnji dogodile su se značajne promjene u galaksiji, ali i u životima poznatih junaka, Obi-Wana Kenobija, Padme Amidale i Anakina Skywalkera, koji su posljednji put na okupu bili prilikom invazije Trgovačke Federacije na grad Naboo. Godine su i na njima ostavile traga. Anakin je od dječaka postao odrastao mladić i sada je učenik i štićenik Kenobija, koji je i sam od učenika postao učitelj.

Ova dva Jedija dodijeljena su da štite sada još ljepšu Padme, bivšu kraljicu Nabooa, čiji je život u opasnosti od političkih separatista. Kako se snažne sile Dobra i Zla sukobljavaju, junaci se susreću s odlukama koje neće utjecati samo na njihove sudbine nego i na sudbinu čitave Republike...

Snimanje je započelo krajem lipnja 2000. godine u Sidneyu. Lucasova se ekipa ondje zadržala devet tjedana i to je jedan od glavnih razloga što film vrvi nepoznatim australskim glumcima koji su popunili brojne sporedne uloge.

Nakon Australije uslijedio je odlazak u dobru staru Europu gdje su u Italiji snimane scene koje se odvijaju u Naboou. Osim u Italiji, snimalo se u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, dok su posljednje klape pale na tlu Afrike - u Tunisu koji je poslužio kao kulisa Tatooineu.

Ovakva mala turneja po svijetu nije završila kašnjenjima i nepredviđenim produživanjima, nego upravo suprotno, jer Lucasov je "tim iz snova" uspio ono što se nekima činilo nemogućim, a to je završiti snimanje prije roka: umjesto u listopadu, sve je bilo završeno već u rujnu 2000.

Ako se pitate što se zatim desilo, odgovor leži u za Ratove zvijezda sasvim uobičajenih osamnaest mjeseci postprodukcije. U ovoj je fazi sva odgovornost bila preusmjerena na Industrial Light & Magic zaduženog za izvođenje specijalnih efekata, kojih po običaju nije bilo malo.

Osim toga, većina je filma snimljena ispred plave pozadine, tako da su se scene i efekti dodavali naknadno u montaži. Ovakav način rada podsjeća na kazalište, pa je glumcu potrebna daleko veća koncentracija i mašta za uživljavanje u ulogu.

Lik Anakina Skywalkera, dječarca kojeg smo upoznali u Fantomskoj prijetnji, sada je postao mladić koga pratimo na njegovom putu odrastanja i transformaciji od plemenitog Jedi viteza u opakog Dartha Vadera. Za glumcem koji će njega uspješno utjeloviti tragalo se gotovo godinu dana, a onda se pojavio On, koji iza sebe ima samo pregršt reklama i nekoliko televizijskih uloga, potukavši svih ostalih 440 kandidata u užem izboru.

Riječ je o devetnaestogodišnjem Kanađaninu Haydenu Christensenu.

Prije njega je u igri dugo bio Colin Hanks, sin poznatijeg Toma, koji je ostao poprilično razočaran kad je shvatio da će ga zaobići prilika za veliku avanturu u svemiru. A za sve je bio kriv Haydenov seksipil.

Od stare postave tu je McGregor (Moulin Rouge) - nezaustavljivi mladi Škot u usponu kao Obi-Wan Kenobi, Portmanica kao kraljica Nabooa, Amidala (ona je još u četrnaestoj vrlo mudro postupila i potpisala osmogodišnji ugovor za ovu trilogiju), Samuel L. Jackson, Pernilla August, Ahmed Best, Anthony Daniels kao C3PO, protolokarni droid, Frank Oz kao Yoda, vođa Vijeća Jedija...

Neki su stari likovi skoro ostali bez posla jer su im smanjili uloge, kao npr. Jar Jar Binks koji se ovaj puta pojavljuje puno manje nego u prvoj epizodi, a glumac Kenny Baker, koji se nalazi u robotu R2D2, morao je svoj posao podijeliti s računalom. Razočaran je prokomentirao: "Film je u opasnosti jer će uskoro izgledati kao Disneyev crtić ako iz njega izbace živa bića. Zastrašujući je napredak u digitalnoj i računalnoj tehnologiji!" (Očigledno ne misle svi kao Lucas.)

Od starih likova više se ne bi trebao pojaviti Liam Neeson kao Jedi vitez Qui-Gon Jinn, no on se zagonetno smješka ne otkrivajući hoće li se ipak vratiti kao klon ili neka vrsta duha.

Lucas očekuje da će ovoga puta svi biti zadovoljni kada vide što je napravljeno: "Akcijske sekvence još su više usavršene... scene borbi apsolutno su sjajne i definitivno ćete ostati impresionirani. Završna bitka je toliko fascinantna da se u usporedbi s njom Fantomska prijetnja čini kao nedovršeno ulje na platnu."

Čak i McGregor, koji je poznat po tome da uvijek kaže ono što misli, priznaje: "Tek sad vidim koliko je prva epizoda trebala biti bolja." (U prijevodu: "Tek sad vidim koliko je prva epizoda bila loša.")

Angažirani su brojni kaskaderi, a poseban je tim ljudi obilazio australske boksačke klubove u potrazi za originalnim majstorima borilačkih vještina kako bi scene borbe bile što upečatljivije i realističnije. Neki su vrlo ozbiljno shvatili svoje uloge, kao npr. Jackson koji je za ulogu Macea Windua čak učio plesati, jer je zaključio kako su u mačevanju važnije noge nego ruke:

"Slično je kao kad plešeš. Ako znaš što radiš s nogama, onda ti i mač u ruci izgleda dobro!"

Mnogi su ostali zbunjeni kada su vidjeli da je Winduov mač ljubičast, te su to protumačili nekim posebnim znakom. A istina je da se Lucasu jednostavno tako dopalo i tu nema dubljeg značenja.

Prvoj se epizodi zamjeralo da je politički aspekt priče riješen dosta nespretno, pa je to razlog što će u drugoj epizodi članovi Vijeća Jedija i ostali politički svijet u Galaksiji imati puno veću ulogu nego ranije. Ovakva promjena bi, prema nekima, mogla znatno izmijeniti naš dosadašnji pogled na klasičnu trilogiju. S druge strane dolaze i suprotne glasine kako niti priča, niti likovi nisu puno napredovali, te da je romansa između Anakina i Padme toliko neuvjerljiva da je na trenutke gotovo smiješna. Ali, kao što kaže ona stara narodna, za dobrim se konjem prašina diže.

"Akcijske sekvence još su više usavršene... scene borbi apsolutno su sjajne i definitivno ćete ostati impresionirani. Završna bitka je toliko fascinantna da se u usporedbi s njom Fantomska prijetnja čini kao nedovršeno ulje na platnu." (George Lucas)


Napisano: 25.12.2002
Recenziju napisao: Robert Kemenj
Ocjena recenzenta: Ocjena: 6 Ocjena: 6 Ocjena: 6 (6/10)
Forum: filmovi

[ Povratak na index recenzija | Komentiraj ]


Komentari - Stranica: 1

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Twister - 25.12.2002 16:24
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Film je Star Wars, znači, film je zakon!

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Undertaker - 06.01.2003 18:17
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

ma film nije sjena pravih star wars nastavaka

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Twister - 07.01.2003 20:35
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Zakon je!

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 01.02.2003 14:53
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

BOLJI OD LOŠIJEG.

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Twister - 01.02.2003 16:21
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Zbunjen sam. :))

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Twister - 01.02.2003 16:23
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Ne, ozbiljno. Meni je film OK, ali više volim klasične SW nastavke i najbolji mi je Return of the Jedi.

No, ovom filmu moram priznati odličnu produckiju i efekte.

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 28.02.2003 13:17
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

odlično tako nastavite dalje I JOŠ BOLJE

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 28.02.2003 13:18
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

NAJBOLJI

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 28.02.2003 13:20
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

MOLIM VAS NASTAVITE TAKO I SVI LJUDI ĆE GA GLEDATI I SKUPLJAJTE LEGIĆE

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Twister - 28.02.2003 20:31
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

No comments. :)

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Slaughter - 09.03.2003 08:51
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

STAR WARS SU NAJBOLJI FILMOVI IKAD SNIMLJENI. TKO SE NE SLAŽE, NEK ODE V RIT!

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 19.03.2003 19:11
 Moja ocjena: Ocjena: 4 Ocjena: 4 (4/10)

NISAM NI GLEDAO FILM ,ALI CUO SAM DA JE GLUP. NAPRAVITE NESTO BOLJE.
DEJAN DUKELIC

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Twister - 19.03.2003 20:37
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Di je sad buraz da mu nešto kaže. :)

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Slaughter - 23.03.2003 21:36
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Tu sam... I evo što ću ti reć. ODI V RIT!

Star Wars je najbolji i ostat će najbolji!

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 07.02.2004 23:33
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Star wars doista nije loš,ali meni je star trek sto puta bolji

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 12.07.2004 14:13
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

SUPAK JE ONAJ KO KAZE DA FILM NISTA NEVELJA:
JA SAM UVIJEK ZA LOSU STRANU:DARK VEDAR, DARK MOUL,
GLEDAO SAM I TRECI DIO OVOG FILMA JAKO JE SUPER.
to je sve od mene
B.B

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 27.02.2005 18:43
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

film je genijalan, star wors je zakon,star track je užas prema ovom

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 07.03.2005 17:14
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

vaou

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 25.03.2005 15:24
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

meni je film stvarno super, ster wars is the best
jedva cekam 3. dio

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 15.08.2008 12:45
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

Mace Windu ima ljubičastu sablju zato jer je Jackson tražio da ima crvenu a Lucas mu nije dozvolio pošto je crvena rezervirana za tamnu stranu... pa su našli kopromis... taj dio objasne u dokumentarcu...

 Ratovi zvijezda - Napad klonova
 Posjetitelj - 27.04.2009 14:50
 Moja ocjena: Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 Ocjena: 10 (10/10)

ja sam gledala epizodu nova nada i super je...

Komentari - Stranica: 1

[ Komentiraj ]


Webshop - izdvojeno
Grad Anšela
139,90 kn

Kriminalistički
Homo Sapiens 2
19,99 kn

Dokumentarni
Popis svih filmova



Preporučamo korištenje MSIE 6.0, Seamonkey 1.1, FireFox 3 ili novijih uz rezoluciju 1024x768. Pitanja, pohvale ili primjedbe možete slati ovdje.