Net Bela

1408 recenzija (8291 pregleda)

REDATELJ: Mikael Hafstorm
SCENARISTI: Matt Greenberg, Scott Alexander
ULOGE: John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack...
TRAJANJE: 104 min

Redatelj ove mješavine drame, horora i trilera je šveđanin Mikael Hasfstorm koji iza sebe ima već nekoliko filmova slične tematike i žanra. Tu su Derailed iz 2005. te Standvesakaren(Drowning the Ghost), horor iz 2004. Hafstorm se uz režiju bavi i pisanjem scenarija. Ipak, scenaristi ovoga filma su Matt Greenberg i Scott Alexandar, duo koji također iza sebe ima iskustva u ovakvim filmovima i koji imaju nekoliko uspješnica. Matt Greenberg scenarist je nadolazečeg hita Tima Burtona The Spook's Apprentice, koji se snima prema knjizi Josepha Delaneya. Kao scenarist radio je na serijama Masters of Horror i The Invisible Man, a od filmova tu su Haloweeen H20, Regin of Fire, The prophecy II te The Killing Box. Njegov radni kolega, Scott Alexander scenarist je dosta uspješnog filma Man on the Moon sa Jimom Carreyem u glavnoj ulozi, a tu su još i The People vs. Larry Flynt, Ed Wood, rad na serijama Tales from the Crypt i Monsters te sl.

Sve ovo, plus dobro načinjen foršpan i činjenica da je film temeljen na kratkoj priči S.Kinga povisili su moja očekivanja, tako da sam na kraju filma ipak ostao malo razočaran. Uradak jednostavno isijava prosječnošću. I iako je možda jedan od boljih horor/trilera koji su izašli u zadnje vrijeme, to ga svejedno ne čini sjajnim filmom. Sama radnja neodoljivo me podsjetila na radnju iz video igre Silent Hill: The Room, ali s manje tmurnom i strašnom atmosferom. I dok su autori poput Kubricka, De Palme ili Franka Darabonta pokazali kako se romani S. Kinga mogu lijepo pretočiti na filmski ekran, čini se da Hafstorm ipak nije dorasao tom zadatku.

Mnoga pitanja na kraju ostanu neodgovorena i dok takve stvari u nekim filmovima pale, ovdje ipak ostavljaju gorak okus šuplje radnje. A sama radnja govori o piscu Mikeu Enslinu koji je autor nekoliko uspješnih knjiga o paranormalnim fenomenima. Njegov posao uključuje i istraživanje mjesta koja se smatraju ukletima kako bi o njima kasnije pisao i ocjenio ih. Do njega dolazi misteriozno poslana razglednica sa slikom hotela u kojem se nalazi zloglasna soba 1408. Unatoč neosporivim dokazima bizarnih smrti u toj sobi, Enslin je uvjeren kako se radi o prenapuhanom mitu. No boravak u sobi pokazat će se kao pogreška...John Cusack, zvijezda mnogih filmova i po mom mišljenju glumac u višoj klasi Hollywooda još je jedan od elemenata prosječnosti ovog filma. Možda je u pitanju nedovoljno razrađeni protagonist ili loše napisan scenarij, ali Cusackova gluma i nije pretjerano dobra. Ipak, ne može se ni previše toga zamjeriti. Sveprisutni Samuel L. Jackson ima tek malu minutažu u ulozi menagera spomenutog hotela tako da je teško ocjeniti njegov dio posla.

1408 pokušao je dostiči kultne hitove koji se poigravaju umom glavnog protagonista, ali i gledatelja poput Jacob's Ladder ili Twin Peaks no koji su mu ipak ostali nedostižni. Po završetku filma može se nagađati o mnogim prenesenim značenjima ove priče, o prikrivenom kraju no sve mi se nekako čini da su baš zato autori ostavili mnoga pitanja otvorenim, da su se poslužili tim trikom kako bi zameli poprilično neuspješnu priču sa propustima. Film, za zabavu nije loš, no oni koji očekuju vrlo strašan i uznemirujuć horor, kao što sam ja, shvatit će da su zapravo sve najstrašnije scene natrpane u taj foršpan, a ostatak filma suži samo kao vezivni materijal.

Napisao: Marijan Sruk

Ocjena: 6/10