Net Bela

The Green Hornet recenzija (11467 pregleda)

REDATELJ: Michael Gondry
SCENARIJ: Seth Rogen, Evan Goldber
ULOGE: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Christoph Waltz
TRAJANJE: 119 min

Film The Green Hornet baziran je na radio showu koji je započeo s emitiranjem davne 1936. i održao se sve do 1952. Iako su u četrdesetima izdana dva televizijska serijala koji su pokrili ovu temu, ovo je prva visokobudžetna obrada iz Hollywooda. Redateljski posao pripao je Micaelu Gondryju koji u svom opusu ima raznovrsne žanrove poput snimanja epizoda za TV serije, režiranje video-spotova i dokumentaraca pa sve do filmova. Kao najpoznatiji naslovi mogli bi se izdvojiti Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Be Kind Rewind, te The Science of Sleep. Redateljska palica isprva je trebala pripasti Kevinu Smithu no on je na kraju odbio zbog toga što se osjećao neugodno sa toliko velikim budžetom. Isprva je ostao raditi na filmu kao scenarist i napisao dvije verzije scenarija no kako je daljnji napredak izostao prava su pripala Columbiji Pictures koja je pronašla druge scenariste.

Budžet filma iznosio je oko 120 milijuna američkih dolara te je filmu omogućio solidne vizualne efekte. Naravno, za tu cifru nije snimano u nekoj impresivnoj 3D tehnici niti se radi o nekakvim spektakularnim CGI efektima koji će gledatelje ostaviti bez daha no svejedno se radi o solidnom, oku ugodnom, vizualnom bombonu. Zaplet filma je jednostavan i tipičan, štoviše viđen već mnogo puta. Nakon očeve smrti, bogataš Britt Reid, nasljednik njegove novinske agencije, udruži se sa asistentom pokojnog oca i postaje maskirani osvetnik koji se bori protiv kriminala. No ovdje se ipak ne radi o potpunoj kopiji svih današnjih filmova o superherojima pošto se radi o kombinaciji komedije i akcije. Zapravo bi ga se po stilu moglo opisati kao miks Batmana i Pink Panthera, ali nešto lošije kvalitete. Humor je poprilično suhoparan i jednostavan no ipak ne odbija od gledanja dok su akcijske scene doista solidne. Uz to film predstavlja cijeli arsenal razno-raznih "igračkica" kojima se služi Green Hornet i njegov pomagač te lijepo modificirane verzije Chrysler Imperiala iz 1964., 1965. i 1966. godine.

Što se tiče glavnih uloga, Britt Reid pripao je glumcu i komičaru Seth Rogenu koji je isto tako radio i na scenariju ovog filma. Iako je ovdje posao odradio dosta loše i zapravo glumi vrlo iritantnog lika te se možda mogao naći i netko sa više talenta, svejedno ne kvari film do te mjere da je negledljivo. Kao glavni glumački adut ovog filma istaknuo bi Christopha Waltza, poznat po ulozi u Inglorious Bastards, kojemu je ovaj film vjerojatno ispod njegovih kapaciteta, ali je ovdje pokazao kako može utjeloviti i pomalo komičnog zlikovca. Zapravo on je ovdje bio odličan izbor i definitivno se najviše iskazao od svih.

The Green Hornet je za današnje vrijeme solidna akcija sa blagom primjesom humora koja je vrlo korisna za ubiti dosadu i pogledati sa ekipom. Dobro dođe i kao odmor od silnih ozbiljnih ekranizacija o superherojima koje prođu manje ili više uspješno. Iako film ima dosta mana svejedno ga se isplati pogledati pa čak i u kinu. Uz sve svoje mane film i dalje ima dovoljno za ponuditi da bude interesantan za gledanje.

Napisao: Marijan Sruk

Ocjena: 6/10