Net Bela

The Last Exorcism recenzija (11648 pregleda)

REDATELJ: Daniel Stamm
SCENARIJ: Hugo Botko, Andrew Gurland
ULOGE: Patrick Fabian, Ashley Bell, Iris Bahr
TRAJANJE: 87 min

The Last Exorcism, redatelja Daniela Stamma kojemu je ovo tek treći film, još je jedno djelo u nizu koje je sa gotovo minimalnim budžetom ostvario solidnu zaradu i postiglo priličnu zapaženost. Zapravo, film je ostvario zaradu i prije nego što se počeo snimati. Producent Eli Roth, StudioCanal i Strike Entertainment prodali su nekoliko ključnih zemljišta kako bi financirali film te uz Rothov angažman na podizanju publiciteta zaradili su ukupno 2 milijuna američkih dolara dok je film snimljen za ukupno 1.8 milijuna.

Priča prati evangelističkog svećenika Cottona Marcusa kojega je odgojio otac u religijskom okruženju i uvježbao ga da postane svećenik. Cotton pristane da se snimi dokumentarac o njegovu životu i poslu. Nakon komplikacija pri porođaju njegova sina izgubio je sigurnost u svoju vjeru te izjavio kako su egzorcizmi koje vrši prijevara, ali da imaju pozitivan učinak na žrtve pošto vjeruju da su izliječeni. Filmska ekipa prati Cottona na njegovo posljednje putovanje prije povlačenja s pozicije egzorcista na farmu Louisa Sweetzera koji se Cottonu obratio putem pisma u kojem je naveo kako je uvjeren da je njegova kćer opsjednuta. Pri dolasku na farmu stvari se počinju komplicirati kako Cotton i filmska ekipa dobivaju sve veći uvid u disfunkcionalnu obitelj Sweetzer.

Sniman kao lažni dokumentarac, žanr koji je proslavio Blair Witch Project, a koji je nanovo zaživio u proteklih nekoliko godina, The Last Exorcism nudi odličnu atmosferu, vrlo solidnu glumu za tako jeftin projekt, dobru priču pa čak i solidne efekte iako su korišteni u vrlo malim količinama. Film je netipičan što se tiče žanra koji se bavi opsjedanjem i demonskim silama, jer isprva pokazuje kako je lako uvjeriti nekoga da je opsjednut i zapravo iscenirati situaciju u svoju korist kako bi se zaradilo. Prikazuje i egzorciste kao normalne ljude bez supermoći koji isto tako gledaju zaradu i šansu za bolji život, a kako se film razvija dobiva i na dubini, te konstatno drži gledatelja napetog, sa pitanjem je li opsjednutost istinita ili lažna. Na snimanju filma sudjelovao je i stvarni egzorcist, brat jednog člana filmske ekipe, koji je savjetovao redatelja Stamma o tome kako da film izgleda realnije. U glumi se istaknuo Patrick Fabian utjelovivši glavnu ulogu, svećenika Cottona Marcusa. Isto tako impresivne su fizičke sposobnosti mlade glumice Ashley Bell koja je sve potrebne pokrete i položaje tijela, naizgled postignute uz specijalne efekte, zapravo izvela samostalno. The Last Exorcism nudi kvalitetan sadržaj. Radi se o zbilja dobrom filmu koji će se posebno svidjeti onima koji su zasićeni tipičnim zapletima u filmovima sa opsjednutošću.

Ovaj film više naginje psihološkom pristupu, poput onoga koji smo imali prilike vidjeti u djelu Exorcism of Emily Rose. Jedino što bi sam kraj filma mogao određeni dio publike ostaviti malo razočaranim. Djelo definitivno ima vrlo realan pristup cijeloj situaciji te upravo u tome leži njegov šarm. Film vrijedi pogledati i bez standardnih ''uvjeta'' za horore (mrak, tišina i prazan stan), s obzirom da je riječ prije o psihološkom trileru negoli tipičnom hororu.

Napisao: Marijan Sruk

Ocjena: 7/10