Net Bela

Dylan Dog: Dead of Night recenzija (4079 pregleda)

REDATELJ: Kevin Munroe
SCENARIJ: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer
ULOGE: Brandon Routh, Peter Stormare, Sam Huntington, Tye Diggs
TRAJANJE: 107 min

Dylan Dog: Dead of Night adaptacija je stripa kojeg je stvorio Tiziano Sclavi dok je za grafičku prezentaciju većinom odgovoran Claudio Villa. Sclavi je svoj strip lansirao na tržište 1986. godine nakon što je od 1980. godine radio u izdavačkoj kući Bonelli gdje je povremeno pisao tekstove za Zagora i Mister No-a.

Dylan Dog prati istoimenog lika koji je odabrao vrlo intrigantno zanimanje - detektiv za natprirodno. Sam strip, iako u svojim izdanjima obrađuje cijelu hordu čudovišta i onostranih bića, zapravo prkosi standardnim pravilima horora sa karakterizacijom likova što je vjerojatno doprinjelo popularnosti samog djela. Lik Dylana Doga vrlo je netipičan. Radi se o čovjeku koji se uvijek oblači isto (crvena košulja, crna jakna i plave traperice), a ta tradicija započela je nakon smrti njegove ljubavnice Lillie Connoly. Nakon tog događaja Dylan je kupio dvanaest identičnih odjevnih kombinacija koje nosi konstantno, bez obzira na vremenske uvijete. Uz to Dylan pati od mnogih fobija poput straha od šišmiša, arahnofobije, klaustrofobije, a razlog zbog kojeg rijetko putuje je mučnina izazvana kretanjem. Dylan je ujedno i vegetarijanac te borac za prava životinja, a pošto je liječeni alkoholičar, nikada ne pije. Prezire mobitele i moderan način života dok je ljubitelj literature, glazbe i horor filmova. Još jedna stvar po kojoj je Dylan Dog poznat jest njegov pomoćnik i "cimer" je Groucho, imitator Groucho Marxa koji je ostao zarobljen zauvijek u svojoj imitaciji zbog gubitka pamćenja. Starije generacije dobro pamte ovaj strip, a mnogi i danas prate nove avanture Dylana. Sam strip stekao je veliku popularnost na području bivše Jugoslavije, Italije te pojedinih zemalja Europe. Van toga Dylan Dog je, nažalost, gotovo nepoznato djelo. Tek 1999. godine Dark Horse Comics je izdao sedam svezaka Dylana Doga na engleskom jeziku no uz neke značajne promjene poput toga da se u tim izdanjima lik Groucha zove Felix zbog dvojbi vezanih uz intelektualno vlasništvo.

Sama filmska ekranizacija stripa Dead of Night ima dvije strane. Kao zabavni film može proći, no s druge strane ako se ocjenjuje uspješnost ekranizacije stripa u film, to je promašeni slučaj. Baš zbog anonimnosti stripa kritike u Americi i ostatku svijeta nisu toliko orijentirane na odstupanje od originala pošto većina ljudi nije ni čula za Dylan Doga. S druge strane gledatelji s prostora Balkana, Italije i sl. imali su cijeli popis prigovora i razočaranja. Redatelj Kevin Munroe gotovo je u potpunosti ignorirao sve karakteristike glavnog protagonista i stvorio novog lika koji nema previše veze s originalom. Stoga, na žalost, nemamo prilike uživati u svim neobičnostima Dylana Doga. Uz to luckasti Graucho u potpunosti je izostavljen te je njega zamijenio Sam Huntington u ulozi Marcusa, Dylanovog pomoćnika koji postane zombi. Kevin Munroe na svom popisu redateljskih ostvarenja ima, uz Dylan Doga, jedino posljednju ekranizaciju TMNT-a. Nedostatak redateljskog iskustva prilično je očit no tome se još može progledati kroz prste s obzirom da je radio više simpatičnu komedijicu nego li ozbiljnu ekranizaciju. Cijeli film mogao bi se usporediti sa Constantinom, ali sa neozbiljnijim tonom. Dakle radi se o zabavnom filmu i definitivno gledljivom sa puno simpatičnih i humorističnih scena. Brandon Routh, koji je do sada bio najpoznatiji po ulozi Supermana, uspio me iznenaditi prilično dobro obavljenim poslom tj. onim što se očekivalo od njega. Dylan Dog ovdje je neozbiljan i vrckast lik te ga je Routh kao takvog dobro utjelovio.

Budžet filma iznosio je skromnih 20 milijuna američkih dolara, a zaradio je značajno manje. Stoga nastavak vjerojatno neće brzo uslijediti. Dakle, ukoliko tražite samo zabavu, Dylan Dog može proći. Ako ste pak fan stripa i tražite dobru ekranizaciju onda ovo djelo vrijedi zaobići u širokom krugu. Fanovima mnogi preporučuju stariju ekranizaciju iz 1994. godine, talijanski film Dellamorte Dellamore ili Cemetary Man prema američkoj verziji naziva.

Napisao: Marijan Sruk

Ocjena: 6/10