Net Bela

Ratovi zvijezda - Napad klonova recenzija (3614 pregleda)

George Lucas upotrijebio je za svoju trilogiju vrlo jednostavan ključ poznat otkad postoji svijet, a to je neprekidna borba između Dobra i Zla. U svim se nastavcima radnja svodi na sukob strane Tame i strane Svjetla, koje su postavljene oko pohlepe i samilosti. Motiv pohlepe suprotan je motivu samilosti i oni predstavljaju sile Dobra i Zla - primarne dijelove kompleksne kozmičke građe.

Napad klonova nastavlja se na istim pravilima i odvija 10 godina nakon Fantomske prijetnje. Scenarij je, kao i za raniju epizodu, napisao sam Lucas, a dotjerao ga je Jonathan Hales (koscenarist filmova The Mirror Crack’d , The Young Indiana Jones Chronicles, The Mummy III ).

Deset godina nakon svega što se zbilo u Fantomskoj prijetnji dogodile su se značajne promjene u galaksiji, ali i u životima poznatih junaka, Obi-Wana Kenobija, Padme Amidale i Anakina Skywalkera, koji su posljednji put na okupu bili prilikom invazije Trgovačke Federacije na grad Naboo. Godine su i na njima ostavile traga. Anakin je od dječaka postao odrastao mladić i sada je učenik i štićenik Kenobija, koji je i sam od učenika postao učitelj.

Ova dva Jedija dodijeljena su da štite sada još ljepšu Padme, bivšu kraljicu Nabooa, čiji je život u opasnosti od političkih separatista. Kako se snažne sile Dobra i Zla sukobljavaju, junaci se susreću s odlukama koje neće utjecati samo na njihove sudbine nego i na sudbinu čitave Republike...

Snimanje je započelo krajem lipnja 2000. godine u Sidneyu. Lucasova se ekipa ondje zadržala devet tjedana i to je jedan od glavnih razloga što film vrvi nepoznatim australskim glumcima koji su popunili brojne sporedne uloge.

Nakon Australije uslijedio je odlazak u dobru staru Europu gdje su u Italiji snimane scene koje se odvijaju u Naboou. Osim u Italiji, snimalo se u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, dok su posljednje klape pale na tlu Afrike - u Tunisu koji je poslužio kao kulisa Tatooineu.

Ovakva mala turneja po svijetu nije završila kašnjenjima i nepredviđenim produživanjima, nego upravo suprotno, jer Lucasov je "tim iz snova" uspio ono što se nekima činilo nemogućim, a to je završiti snimanje prije roka: umjesto u listopadu, sve je bilo završeno već u rujnu 2000.

Ako se pitate što se zatim desilo, odgovor leži u za Ratove zvijezda sasvim uobičajenih osamnaest mjeseci postprodukcije. U ovoj je fazi sva odgovornost bila preusmjerena na Industrial Light & Magic zaduženog za izvođenje specijalnih efekata, kojih po običaju nije bilo malo.

Osim toga, većina je filma snimljena ispred plave pozadine, tako da su se scene i efekti dodavali naknadno u montaži. Ovakav način rada podsjeća na kazalište, pa je glumcu potrebna daleko veća koncentracija i mašta za uživljavanje u ulogu.

Lik Anakina Skywalkera, dječarca kojeg smo upoznali u Fantomskoj prijetnji, sada je postao mladić koga pratimo na njegovom putu odrastanja i transformaciji od plemenitog Jedi viteza u opakog Dartha Vadera. Za glumcem koji će njega uspješno utjeloviti tragalo se gotovo godinu dana, a onda se pojavio On, koji iza sebe ima samo pregršt reklama i nekoliko televizijskih uloga, potukavši svih ostalih 440 kandidata u užem izboru.

Riječ je o devetnaestogodišnjem Kanađaninu Haydenu Christensenu.

Prije njega je u igri dugo bio Colin Hanks, sin poznatijeg Toma, koji je ostao poprilično razočaran kad je shvatio da će ga zaobići prilika za veliku avanturu u svemiru. A za sve je bio kriv Haydenov seksipil.

Od stare postave tu je McGregor (Moulin Rouge) - nezaustavljivi mladi Škot u usponu kao Obi-Wan Kenobi, Portmanica kao kraljica Nabooa, Amidala (ona je još u četrnaestoj vrlo mudro postupila i potpisala osmogodišnji ugovor za ovu trilogiju), Samuel L. Jackson, Pernilla August, Ahmed Best, Anthony Daniels kao C3PO, protolokarni droid, Frank Oz kao Yoda, vođa Vijeća Jedija...

Neki su stari likovi skoro ostali bez posla jer su im smanjili uloge, kao npr. Jar Jar Binks koji se ovaj puta pojavljuje puno manje nego u prvoj epizodi, a glumac Kenny Baker, koji se nalazi u robotu R2D2, morao je svoj posao podijeliti s računalom. Razočaran je prokomentirao: "Film je u opasnosti jer će uskoro izgledati kao Disneyev crtić ako iz njega izbace živa bića. Zastrašujući je napredak u digitalnoj i računalnoj tehnologiji!" (Očigledno ne misle svi kao Lucas.)

Od starih likova više se ne bi trebao pojaviti Liam Neeson kao Jedi vitez Qui-Gon Jinn, no on se zagonetno smješka ne otkrivajući hoće li se ipak vratiti kao klon ili neka vrsta duha.

Lucas očekuje da će ovoga puta svi biti zadovoljni kada vide što je napravljeno: "Akcijske sekvence još su više usavršene... scene borbi apsolutno su sjajne i definitivno ćete ostati impresionirani. Završna bitka je toliko fascinantna da se u usporedbi s njom Fantomska prijetnja čini kao nedovršeno ulje na platnu."

Čak i McGregor, koji je poznat po tome da uvijek kaže ono što misli, priznaje: "Tek sad vidim koliko je prva epizoda trebala biti bolja." (U prijevodu: "Tek sad vidim koliko je prva epizoda bila loša.")

Angažirani su brojni kaskaderi, a poseban je tim ljudi obilazio australske boksačke klubove u potrazi za originalnim majstorima borilačkih vještina kako bi scene borbe bile što upečatljivije i realističnije. Neki su vrlo ozbiljno shvatili svoje uloge, kao npr. Jackson koji je za ulogu Macea Windua čak učio plesati, jer je zaključio kako su u mačevanju važnije noge nego ruke:

"Slično je kao kad plešeš. Ako znaš što radiš s nogama, onda ti i mač u ruci izgleda dobro!"

Mnogi su ostali zbunjeni kada su vidjeli da je Winduov mač ljubičast, te su to protumačili nekim posebnim znakom. A istina je da se Lucasu jednostavno tako dopalo i tu nema dubljeg značenja.

Prvoj se epizodi zamjeralo da je politički aspekt priče riješen dosta nespretno, pa je to razlog što će u drugoj epizodi članovi Vijeća Jedija i ostali politički svijet u Galaksiji imati puno veću ulogu nego ranije. Ovakva promjena bi, prema nekima, mogla znatno izmijeniti naš dosadašnji pogled na klasičnu trilogiju. S druge strane dolaze i suprotne glasine kako niti priča, niti likovi nisu puno napredovali, te da je romansa između Anakina i Padme toliko neuvjerljiva da je na trenutke gotovo smiješna. Ali, kao što kaže ona stara narodna, za dobrim se konjem prašina diže.

"Akcijske sekvence još su više usavršene... scene borbi apsolutno su sjajne i definitivno ćete ostati impresionirani. Završna bitka je toliko fascinantna da se u usporedbi s njom Fantomska prijetnja čini kao nedovršeno ulje na platnu." (George Lucas)

Napisao: Robert Kemenj

Ocjena: 6/10