Net Bela

Unreal Tournament 2004 recenzija (9036 pregleda)

Unreal Tournament 2004 ja najnoviji nastavak vrlo popularnog istoimenog serijala. Prvi nastavak izašao je prije 5 godina, 1999.godine i tada donio pravu revoluciju u svijet 3D igara. Danas njegov sljedbenik donosi također podosta novosti. No, za početak treba spomenuti da se radi o jednoj od najboljih shootera danas, za one koji slučajno nisu ranije čuli za UT. Iako je igra nova i radi se o žanru koji je daleko najzahtjevniji u pogledu hardvera, ova igra za današnje pojmove i nije prezahtjevna. Igra dolazi na čak 6 cd-a, i zauzima velikih 5,5 GB prostora na tvrdom disku.

Minimalni zahtjevi koje je definirao proizvođač Testna konfiguracija
  • Windows 98/2000/ME/XP/Linux
  • 1 GHz MHz Intel Pentium III procesor ili 1 GHz AMD Athlon (preporučeno 1.2 GHz i više)
  • 128 MB RAM (256 MB preporučeno)
  • 32 MB Video kartica (64 MB GeForce2 ili ATI Radeon preporučeno)
  • 5.5 GB slobodnog mjesta na hard disku
  • 8x CD-ROM
  • DirectX 9.0b ili noviji
  • Athlon 2000
  • NVIDIA GeForce4 TI4200 128 MB
  • 1024 MB RAM
  • 80 GB HDD WD 7200 RPM 8 MB Cache SE
  • Windows XP SP1 with DirectX 9.0b

Iako je UT2004 zamišljena kao multiplayer igra ima i impresivno razrađen singleplayer. Na samom početku za zagrijavanje su postavljene kvalifikacije. Tu prolazite kroz 5 staza deathmatcha kao zagrijavanje. Nakon pete birate botove koji će biti sa vama u timu. Kao kraj kvalifikacija borite se protiv izabranih suigrača kako bi pokazali da ste dostojan vođa. Nakon toga slijede pravi izazovi, kako za vas tako i za vaš tim.

Na raspolaganju slijede borbe u čak deset modova. Prvi je daleko najpoznatiji "Deathmatch" - Svatko igra za sebe, onaj sa najviše fragova je pobjednik. Slijedi "Team Deathmatch" - Ista stvar, samo što se sada igra sa timovima. "Capture the Flag" je također poznata od prije. Svaka staza ima dvije zastave od kojih da bi se postigli bodovi se mora protivnička zastava donijeti do svoje. "Double Dominatin" je malo promijenjena u odnosu na ranije verzije običnog "Dominationa". Sada svaka staza ima po dva mjesta koja moraju istovremeno biti u vašem posjedu 10 sekundi. Nakon uspješnog zadržavanja pozicija nagrađeni ste bodom. "Bombing Run" - Svaka staza ima loptu u sredini mape. Zadatak je pokupiti loptu, donijeti je u protivničku bazu, i ispucati je kroz gol. "Last Man Standing" je oblik borbe kada svi igrači započinju igru sa svim oružjima kada se stvaraju, ali imaju ograničen broj života. Liječenje se ostvaruje ubijanjem protivnika. Nakon toga slijedi "Invasion" - Igrači zajedno brane položaj pred valovima neprijatelja. "Mutant" započinje kao deathmatch sve dok netko ne ubije protivnika. Tada on postaje Mutant i svi ostali ubijaju njega. Bodovi se skupljaju za vrijeme igre dok ste u ulozi Mutanta kada ubijete protivnike. "Assault" je borba timova za izvršenje nekog određenog zadatka. Prvo jedan tim pokušava izvršiti zadatak, a drugi tim ih mora spriječiti. Nakon toga se zamjenjuju uloge. "Onslaought" kao zadnji donosi i najviše novosti u UT2004. Timovi se bore na ogromnim otvorenim mapama gdje se također nalaze vozila i letjelice.

Svaki od modova igre ima svoje čari, pa sigurno igra neće s vremenom postati dosadna i linearna. Bitno je spomenuti mod "Onslaught" gdje se UT2004 čak približio strategijama po žanru. Tu nije moguće više samo se koncentrirati na ubijanje nego i na cjelokupnu misiju. Ostali modovi su uglavnom od ranije poznati i također pružaju velik užitak u igri.

Grafika je neznatno promijenjena u odnosu na UT2003, ali je zato puno kvalitetnije izvedena. Igranje na rezoluciji od 1024*768 sa svim detaljima uključenima nije predstavljalo nikakav problem na testnoj konfiguraciji uz vrlo glatko i ugodno igranje. To za raniju verziju ne bi mogao reći jer sam imao dosta problema sa grafičkim bugovima. Zato, ovdje je grafičko sučelje za svaku pohvalu. Zvuk je dobar, i nema nikakvih progovora s te strane. Vrlo se dobro uklapa u cjelinu igre.

Zaključak je da igra ima zaista puno toga za ponuditi, pružiti će puno sati igranja kako u singleplayer modu, tako i kasnije u multiplayer modu. Mislim da su rijetki koji se nisu sreli s njom, ili koji će se sresti s njom. Sve preporuke onima koji nisu imali prilike odigrati UT2004.

Napisao: Vladimir Kulčar

Ocjena: 9/10