Net Bela

Need for Speed: Most Wanted recenzija (52482 pregleda)

Kao i posljednjih godina, tako i ove godine, EA je odlučio žanr arkada osvježiti novim NFS-om pod nazivom Most Wanted. Kao i posljednja 2 NFS-a, dakle Underground i Underground 2, i Most Wanted se koncentrira oko uličnih nelegalnih utrka i nabrijavanja mašina. Nakon klika na ikonu prikazuje nam se logo i jedna slatka sekvenca snimana kamerom u kojoj "igra" mačkica Josie Maran (u igri Mia Townsend). Pred nama se pojavljuje onaj standarni meni, već otprije poznat, poput New Carrer, Quick race, Multiplayer...

Normalno, započinjemo novu karijeru koja je po meni odlično osmišljena tj. ideja, ali slabije realizirana. Na početku igre vi upravljate s jednim racerom u RockPort Cityu (Vancouver) koji vozi pilu od auta, BMW M3 GTR, no uskoro vas jedan "frajer" po imenu RAZOR izaziva na utrku. Prije utrke vam usipa u rezervar neko ulje te na pola utrke vaša pila zašteka i on pobjeđuje, a pilu odvozi k sebi. Nakon toga slijedi par kratkih animacija i kreće vaš put ka osveti i povratku vašeg GTR-a. Da bi dobili prigodu da se utrkujete s RAZOROM morate naravno kupiti neki jadni autić i pobijediti 14 vozača sa Blacliste. Blacklist je popis najtraženijih racera u gradu. Kako bi dobili prigodu utrkivati se npr. za 14.mjesto na Crnoj listi morate pobijediti određen broj utrka, preći određeni broj milestona tj. misija u kojima vas policija lovi (napokon se vratila policija, hvala bogu). Takođe trebate sakupiti dovoljan broj Bounty bodova koji se prikupljaju za vrijeme Pursuita da bi imali priliku utrkivati se sa Racerom npr. blacklist 15! Kada pobjedite određenog racera imate mogućnost odabira 2/5 bonusa.

I tako napredujete, napredujete... dok ne dođe prilika za osvetom, naravno RAZORU! Dosta priče sad ćemo malo na drugi dio igre. Potjere su stvarno spektakularne, međutim meni, a i većini ostalih gamera smeta inteligencija ili AI koji, mora se priznati da prosto rečeno, ne postoji. Kroz igru imate više levela traženosti od 1-5x, a na kraju igre i 6x no otom-potom. U početku ako vaša pila ima 1x traženost policija će poduzeti manje mjere, dakle loviti će vas oni klasični policijski auti, a ako budete npr. 4x policija RockPort citya će upotrijebiti i helikopter i spike blokade. Kako bi zaustavili policiju imate Speedbrakere kojim npr. možete srušiti neku platformu i tome slično, također u MW-u se pojavljuje i popularni Bullet Time koji će vam jakoooo dobro doći u okršajima protiv policije, i za probijanje policijskih blokada. Katkad će vas možda naživcirati AI policije jer nekada joj na 5x pobjegnete vozeći 300 km/h na autocesti, a nekada joj jedva i na 4x pobjegnete, ali što je tu je...dosta o policiji. Trebam spomenuti da je igra nenormalno "realna" ...ali to su ipak arkade pa ćemo o tome drugom prilikom Kroz igru normalno, kao i u prethodnim nastavcima, otključavate razne body kitse, unaprijeđujete performanse vaše pile...međutim tunning je znatnoooo, znatnooo slabiji nego u Underground serijalu. Imate već gotove body kitse (i to sam 4-5 njih), nema mjenjanja svjetla, neonki, retrovizora... Ali to je možda EA stavio zbog toga što se sada sve utrke odvijaju po danu, ili u zoru, pa su zbog toga izostavili neonke Kroz igru imate poprilično široku listu automobila koje možete nabaviti, tako se može naći puno autića od klasičnog Clia do moćne Carere GT. Trebam još napomenuti da sada postoje samo 2 shopa (napokon su se toga sjetili). U jednom nabavljate nove mašine, a drugi služi za modanje autića (body, performance i visual shop).

Ajmo na grafiku. Grafika je odlična...jako detaljna, pogotovo ako ste igru igrali na najvećim detaljima sa AA i u visokoj rezoluciji. Neki detalji, poput izlaska sunca, će vas jednostavno zaprepastiti. Za grafiku su se stvarno potrudili, ali da bi takvu grafiku vidjeli na svom PC-u treba vam stvarno PILA od PC-a. Zvuk je po meni vrlo dobar, pogotovo mi se svidio zvuk automobila, koji je gotovo identičan zvuku stvarnih automobila. Soundtrack je solidan, mada je mogao biti malo širi i obuhvatiti sve vrste muzike. Evo pri kraju smo, još minimalna konfa za NFS MW iznosi 1.4ghz, 64MB grafička i 256-512 MB ram-a, iako ja osobno, za igranje s uživancijom na jedno 50 FPS-ova preporučujem bar proc od 3 ghz, 1 GB ram-a i 256MB grafičku.

Zaključak...Most Wanted je igra koju bi svaki gamer trebao odigrati bar eto tako! Igra je sigurno dobra, a po meni je zaslužila ocjenu 7/10 zbog monotonije, AI i slabog modanja, ali sve u svemu sigurno je trebate nabaviti i odigrati (moja osobno preporuka). Siguran sam da će vas većina uživati, jer ako vam je bio dobar U i U2 nema razloga da ne bude i MW.

Napisao: Goran Šaravanja

Ocjena: 7/10